Sigurantele automate: Protectie sporita pentru reteaua electrica a locuintei tale
7/7689
calendar_month 19 Aug 2021, 17:27


Sistemul electric al locuintei reprezinta o parte importanta din investitiile pe care le facem in materie de confort, fiind desigur o “componenta” absolut esentiala a unei locuinte. La fel ca multe alte aspecte ce tin de locuinta, instalatia electrica este considerata o investitie pe termen lung, de aceea este important ca toate elementele ce intra in componenta acestuia sa fie de o calitate excelenta. Astazi insa ne vom indrepta atentia asupra sigurantelor automate, acele elemente componente ale retelei electrice care protejeaza atat instalatia electrica, cat si caminul de diferite situatii ce ne pot pune in pericol. Cel mai probabil, cu totii am auzit cel putin odata de sigurante, avand in vedere ca se regasesc in orice locuinta, sau mai precis spus, in tabloul electric al oricarei cladiri.



Suprasarcina sau scurtcircuitul reprezinta doua situatii deosebit de periculoase ce pot aparea in cadrul unui sistem electric, de aceea sigurantele au fost concepute pentru a preintampina aceste fenomene prin intreruperea alimentarii cu energie electrica. In cele ce urmeaza insa, vom incerca sa intelegem mult mai bine cum functioneaza sigurantele automate si de ce sunt mai perfromante decat cele clasice (fuzibile).




Sigurantele automate, o alegere responsabila pentru caminul si familia ta



In ciuda faptului ca in prezent putem regasi produse de o calitate exceptioanla atunci cand vorbim despre componentele unui circuit electric, acest lucru nu reprezinta in niciun fel o garantie a faptului ca nu pot aparea suprasarcini sau scurtcircuite. Astfel, prin instalarea sigurantelor automate, practic vei face o alegre responsabila atat pentur caminul tau, cat si pentru intreaga familie. In momentul in care apar suprasolicitari sau scurtcircuite, practicele sigurante automate vor intrerupe alimentarea cu energie electrica, astfel ca acestea nu vor provoca niciun fel de dauna.




Sigurante automate vs. sigurante fuzubile



Sigurantele automate sunt cele care in prezent le-au inlocuit pe cele fuzibile, pe care cu siguranta ni le aduce aminte destul de bine. Avantajul major al sigurantelor automate este acela ca nu trebuiesc inlocuite atunci cand reintampina suprasarcinile sau scurtcircuitele. Sigurantele fuzibile in schimb, trebuiau inlocuite ori de cate ori de intampla acest lucru si mai mult decat atat, era destul de greu de identificat care dintre sigurante necesita inlocuire. Aceasta neplacere insa a disparut complet odata cu aparitia sigurantelor automate. Unul dintrr dezavantajele sigurantelor automate reiese din faptul ca sunt mult mai sensibile decat cele fuzibile, ceea ce poate duce la intreruperea alimentarii cu energie electrica, chiar si atunci cand nu avem de-a face cu o suprasarcina (lucru care se intampla insa destul de rar).




Sigurantele automate implica mai putine riscuri



Un alt avantaj notabil al revolutionarelor sigurante automate poate fi considerat si faptul ca utilizarea acestora presupune mult mai putine riscuri pentru proprietar, daca tinem cont de modul in care acestea functioneaza. Prin apasarea unui simplu buton, circuitul electric este repornit cu usurinta in cazul unor sigurante automate, lucrui ce nu implica niciun fel de risc. In cazul sigurantelor fuzibile insa, avand in vedere modul in care se desfasoara inlocuirea, exista mereu un risc, mai ales daca inlocuirea nu se face de catre o persoana cu expertiza.