Si Facebook intra in hora anchetelor europene pe subiectul protectiei datelor
6/6747
calendar_month 17 Apr 2015, 13:51
Politica de confidentialitate a datelor utilizatorilor practicata de Facebook este de mult prea mult timp un subiect controversat, asa ca era de asteptat ca Europa sa demareze o ancheta, mai ales dupa ce Google a intrat, recent, sub lupa autoritatilor de pe vechiul continent.
Potrivit Agerpres, care citeaza presa internationala, mai multe autoritati europene de protectie a datelor au lansat o ancheta asupra politicii de confidentialitate a retelei sociale. Anuntul a fost facut de catre Comisia nationala de informatica si libertati (Cnil) din Franta, dar actiunea este una colectiva ce reuneste autoritati europene si din Belgia, Germania, Olanda si Spania.

(foto: Franceinfo.fr)
Se pare ca, momentan, principala grija a autoritatilor este legata de consecintele asupra utilizatorilor de Facebook, din cauza cresterii transferului de date intre aplicatii multiple, exemple concrete fiind Instagram si Whatsapp, dupa cum scrie Agentia Romana de Presa. Cel mai probabil, insa, ancheta europeana se va extinde.
Isabelle Falque-Pierrotin, presedintele Cnil, a declarat ca noua investigatie va avea ca baza de lucru procesul contra unu alt mare gigant IT merican, Google, si ca implicarea in problema a mai multor state importante europene creste capacitatea de negociere cu marii actori mondiali (din industrie - n.r.).
Replica Facebook nu a intarziat. Compania a precizat, pentru AFP, ca si-a actualizat recent politica de confidentialitate si ca aceasta este conforma legilor europene.
Va reamintim ca in urma cu mai putin de doua saptamani Facebook a fost chemata la tribunal intr-o actiune comuna demarata de nu mai putin de 25.000 de utilizatori europeni care considera ca reteaua de socializare le-a incalcat drepturile legate de confidentialitatea datelor. Dupa cum scriam in 9 aprilie, actiunea in justitie a fost initiata de catre Max Schrems, un austriac ce a reusit sa demareze o adevarata campanie ce vizeaza protectia datelor private ale utilizatorilor de internet. Max Schrems sustine ca Facebook foloseste anumite tehnici pentru a monitoriza si utiliza in scopuri comerciale activitatea utilizatorilor care au cont pe reteaua de socializare.