Sfaturi pentru incalzirea centralei pe gaz: Cum poti reduce costurile si sa te bucuri de confort termic in locuinta?
8/8121
calendar_month 25 Iul 2022, 15:47
Alegerea sistemului de incalzire a locuintei este extrem de important. Cel mai bun sistem de incalzire nu numai ca iti va asigura confortul termic in lunile de iarna, dar va avea si un impact semnificativ asupra cheltuielilor cu incalzirea.
De asemenea, este important sa alegi un sistem de incalzire adaptat tipului de cladire care urmeaza sa fie amplasat si conditiilor noastre de ierni aspre, tinand cont in acelasi timp de bugetul de care dispui. In cazul in care un tip de sistem de incalzire iti depaseste bugetul, poate fi intelept sa investesti suma suplimentara daca sistemul va aduce economii de energie mai bune si iti va oferi un confort superior.
Afla care sunt principalele tipuri de sisteme de incalzire si cum poti reduce costurile cu incalzirea daca utilizezi un sistem de incalzire pe gaz.

Tipuri de sisteme de incalzire

Exista mai multe tipuri de sisteme de incalzire si combustibili din care poti alege. De aceea, daca te gandesti sa schimbi sistemul de incalzire sau abia ai construit casa si urmeaza sa alegi sistemul de incalzire care se pliaza nevoilor tale, merita sa compari diferitele optiuni existente. Incalzirea centrala pe gaz este cea mai raspandita in tara noastra, insa exista un numar semnificativ de locuinte care nu sunt conectate la reteaua de gaz sau sunt racordate la reteaua publica de termoficare.
Indiferent de tipul de incalzire centrala pe care il ai, utilizarea mai eficienta a acestuia te va ajuta sa reduci cheltuielile cu incalzirea.

Incalzirea pe gaz

Daca locuinta ta este conectata la reteaua de gaze naturale, un sistem de incalzire ce utilizeaza o centrala termica pe gaz este, probabil, cea mai ieftina optiune viabila pentru incalzirea locuintei tale in acest moment.
Sistemele de incalzire pe baza de gaz utilizeaza un cazan pentru a arde combustibilul si a incalzi apa. Apa este apoi circulata prin radiatoare sau prin tevi, sub pardoseala, pentru a incalzi locuinta. Pe masura ce podelele sau radiatoarele se incalzesc, acestea incalzesc aerul din incaperi prin ceea ce se numeste convectie.
Centralele termice pe gaz au devenit atat de populare datorita avantajelor acestui sistem de incalzire, precum:
•costuri mai mici de functionare a incalzirii;
•eficienta energetica a sistemelor moderne;
•controlul facil al necesarului de incalzire in intreaga locuinta, care este si mai usor cu un termostat inteligent.

Incalzirea electrica

Incalzirea centrala electrica este mai frecventa in apartamente si in casele nou construite si, in general, in spatiile de dimensiuni reduse.
Sistemele de incalzire de tip centrala electrica folosesc electricitatea pentru a genera caldura, mai degraba decat gazul sau petrolul. Acestea vin in multe forme si dimensiuni, pentru a se plia nevoilor diferitelor tipuri de cladiri. Optiunile de incalzire electrica includ:
•pompe de caldura;
•panouri de incalzire cu infrarosu;
•radiatoare electrice;
•incalzitoare cu acumulare;
•centrale electrice.

Incalzirea regenerabila

Incalzirea regenerabila este o modalitate mai sustenabila de incalzire a locuintei si este din ce in ce mai raspandita. Producerea propriei calduri reduce amprenta de carbon si inseamna ca esti mai putin dependent de combustibilii fosili, cum ar fi gazul si petrolul, ale caror preturi pot fi ridicate. Sistemele de incalzire pe baza de energie regenerabila includ:
•sobe cu lemne;
•sisteme solare de incalzire a apei;
•cazane pe peleti si biomasa.
Sobele cu lemne si cazanele pe peleti si biomasa sunt alimentate cu materiale organice, cum ar fi busteni sau peleti de lemn. Combustibilul provenit din surse organice este considerat sustenabil, insa merita sa iei in considerare poluarea produsa de sobele pe lemne, daca te preocupa acest aspect.



Incalzirea pe gaz: Sfaturi pentru reducerea costurilor

Daca ai ales sistemul de incalzire pe gaz, afla cum poti reduce costurile, bucurandu-te in acelasi timp de confort termic.

Incalzeste locuinta atunci cand ai nevoie

Totul tine de sincronizare. Seteaza termostatul astfel incat incalzirea sa porneasca atunci cand ai nevoie de ea. Porneste-o cu o jumatate de ora inainte de a te trezi si opreste-o cu aproximativ o jumatate de ora inainte de a te culca. Opreste incalzirea atunci cand esti plecat. Daca lipsesti mai mult de o zi, opreste incalzirea sau seteaz-o pentru a porni doar o scurta perioada de timp in fiecare zi, pentru a preveni inghetarea instalatiei.

Redu temperatura in incaperile pe care nu le folosesti in mod frecvent

Nu uita sa variezi setarile robinetelor de la calorifer in diferite incaperi. Seteaza-le la un numar mai mic in camerele in care nu petreci mult timp. Utilizarea temporizatorului, a termostatului de camera si a robinetelor de la calorifere te poate ajuta sa reduci semnificativ factura la gaz.

Seteaza temperatura la care te simti confortabil

Observa care este cea mai scazuta temperatura din camera la care te simti confortabil. Redu temperatura din termostat cu un grad pe saptamana pana cand ajungi la o temperatura confortabila pentru tine si familia ta.
De asemenea, redu temperatura apei calde pe timp de canicula.

Monitorizeaza consumul

Citeste contorul de gaz in mod regulat, astfel incat sa stii cat de mult consumi. Sau ia legatura cu furnizorul de gaz si cere un contor inteligent - acesta este prevazut cu un afisaj care ofera informatii in timp real despre consum. Contoarele inteligente vor factura ceea ce ai consumat efectiv, nu o estimare, astfel incat vei plati doar cat ai folosit.
In concluzie, alegerea unui sistem de incalzire are un impact direct asupra consumului de energie si, in cele din urma, asupra facturii de incalzire. Prin urmare, este important, atunci cand este posibil, sa investesti intr-un sistem de incalzire de calitate si eficient.
Sursa foto: Shutterstock.com