Pe 30 ianuarie, Consiliul European a adoptat mandatul sau de negociere pentru discutiile cu Parlamentul European cu privire la o propunere de eliminare treptata a utilizarii amalgamului dentar si de interzicere a fabricarii, importului si exportului unei serii de produse cu adaos de mercur, inclusiv a anumitor lampi.
Propunerea abordeaza celelalte utilizari reziduale ale mercurului in produsele din UE, in vederea crearii unei Europe fara mercur.
Mandatul de negociere, care a fost convenit la nivelul Coreperului, stabileste pozitia Consiliului pentru inceperea negocierilor cu Parlamentul in vederea elaborarii textului final al actului legislativ.
Desi normele actuale interzic deja utilizarea amalgamului dentar pentru tratarea dintilor la copiii sub 15 ani si la femeile insarcinate sau care alapteaza, modificarile extind interdictia la toate persoanele din UE.
Consiliul a mentinut data propusa de Comisie pentru eliminarea totala in UE, 1 ianuarie 2025, cu exceptia cazului in care utilizarea amalgamului dentar este considerata strict necesara de catre medicul stomatolog pentru a raspunde nevoilor medicale specifice ale pacientului.
Cu toate acestea, directiva a introdus o derogare de doi ani pentru statele membre in care persoanele cu venituri mici ar fi altfel afectate in mod disproportionat din punct de vedere socioeconomic de data de eliminare de 1 ianuarie 2025.
Aceste state membre vor trebui sa justifice in mod corespunzator utilizarea derogarii si sa notifice Comisiei masurile pe care intentioneaza sa le puna in aplicare pentru a obtine eliminarea treptata pana la 1 ianuarie 2027.
Desi a mentinut interdictia de a exporta amalgam dentar incepand cu 1 ianuarie 2025, astfel cum a propus Comisia, Consiliul a convenit sa interzica fabricarea si importul in UE incepand cu 1 ianuarie 2027.
Sase lampi suplimentare care contin mercur ar face obiectul unei interdictii de fabricare, import si export incepand cu 1 ianuarie 2026 si 1 ianuarie 2028, in functie de tipul de lampi.
Etapele urmatoare
Consiliul este acum gata sa inceapa negocierile cu Parlamentul European pentru a conveni asupra versiunii finale a modificarilor.
Odata ce se va ajunge la un acord provizoriu, textul final va trebui sa fie adoptat in mod formal de ambele institutii.
Context
Regulamentul UE privind mercurul este unul dintre principalele instrumente ale UE de transpunere a Conventiei de la Minamata, un tratat international semnat in 2013 pentru a proteja sanatatea umana si mediul impotriva efectelor negative ale mercurului.
Regulamentul din 2017 acopera intregul ciclu de viata al mercurului, de la mineritul primar pana la eliminarea deseurilor, contribuind la obiectivul final al UE de a limita si de a elimina treptat utilizarea, fabricarea si exportul de mercur si de produse cu adaos de mercur de-a lungul timpului, astfel cum se precizeaza in Strategia UE privind mercurul.
In iulie 2023, Comisia a propus o revizuire specifica a regulamentului pentru a aborda utilizarea ramasa a mercurului in UE, in conformitate cu obiectivul ambitios al UE de reducere la zero a poluarii.
Modificarile propuse solicita interzicerea totala a utilizarii, fabricarii si exportului de amalgam dentar pentru tratamente dentare si pentru anumite tipuri de lampi cu adaos de mercur.