Scurt ghid - cum organizezi mai eficient o inmormantare
calendar_month 16 Sep 2019, 14:42
Sunt lucruri despre care oamenii nu vorbesc, din teama de a vizualiza un moment dureros, al finalului vietii. Cine sa se gandeasca ca acea clipa poate veni oricand? Astfel de evenimente sunt neasteptate si nedorite, dar totusi fac parte din realitatea pe care o traim. Este evident ca tot greul cade pe cei ramasi, pe familia indoliata astfel ca numeroasele decizii privind inmormantarea sunt luate partial din inertie, dupa cum este traditia sau dupa cum considera fiecare.
Chiar daca romanilor le lipseste spiritul practic si pragmatic de a se gandi in amanunt despre finalul vietii, trebuie sa existe si o maniera prin care lucrurile sunt bine organizate. Un sprijin este agentia de pompe funebre.
Recomandare! Atunci cand este aleasa firma cu pricina, serviciile oferite trebuie in amanunt analizate. Pachetele de servicii sunt adesea mai convenabile, un soi de win-win pentru ca firma isi vinde mai multe servicii, iar beneficiarii au parte de un ajutor complex in organizare. Asadar este de consultat mai intai de toate pachetele funerare disponibile si apoi serviciile individuale. Pentru bucuresteni agentia Adysim poate oferi deopotriva servicii individuale sau cumulate.
Primele momente de dupa deces - ce trebuie facut
In ceasul mortii dupa cum se spune popular, familia traieste cele mai dureroase momente. Pentru cei prezenti, traditia crestina spune ca ar trebui aprinse lumanari si rostite rugaciuni.
Imediat dupa deces sunt necesare si primele masuri. Dupa caz, daca decesul are loc acasa, este nevoie de constatarea evenimentului, un act ce poate fi eliberat de medicul de familie, in absenta acestuia de un medic competent. Firmele de pompe funebre se pot ocupa si de acest aspect. Este primul act cu care de altfel se incep formalitatile pentru organizarea inhumarii.
In timp ce firma aleasa se ocupa de preluarea defunctului, imbalsamare si tot ce trebuie pana la transportarea inapoi a acestuia, in sicriu si depunerea acestuia la capela, familia incepe pregatirile pentru priveghi.
Daca decesul are loc intr-o institutie spitaliceasca, familia trebuie sa ridice corpul neinsufletit de la morga, unde se vor realiza si procedurile de imbalsamare. Nu veti scapa insa de necesitatea asigurarii transportului, astfel incat tot o firma de profil este ceea ce trebuie aici - transportul funerar este unul special si se realizeaza in conditii aparte, conform cu legile in vigoare.
Recomandare! Atunci cand este semnat contractul cu firma de pompe funebre trebuie avut in vedere ca unele servicii sunt sau nu incluse. Trebuie predata imbracamintea, sicriul si crucea, impreuna cu alte accesorii. Acestea se pot cumpara de la aceeasi firma, in multe dintre cazuri existand si oferte - pachete de servicii platite cu talonul de pensie, ceea ce exclude ulterior timpul de asteptare pana la decontarea unor cheltuieli (ajutorul de inmormantare are o valoare fixa si este decontat dupa ce se depune dosarul aferent la unitatea casei de pensii din raza careia defunctul facea parte).
Timpul de priveghi, ragaz pentru restul organizarii
Crestineste vorbind, priveghiul dureaza trei zile, urmand ca in a treia zi sa aiba loc si inmormantarea. Sunt si exceptii, cand acest termen se prelungeste, iar preotul ce va oficia slujba sfatuieste familia in acest sens. Acest timp este optim pentru restul organizarii.
Pentru inmormantari clasice, trebuie ales: locul de vechi, stabilita data de inmormantare, organizat parastasul si fiecare amanunt al zilei - traseul de la capela la cimitir spre exemplu. Exista o serie de accesorii funerare ce trebuie achizitionate si pachete cu pomana ce sunt distribuite. In acest sens vor fi necesare: lumanari, prosoape, batiste, coroane de flori. Nu este de omis nici transportul in ziua inmormantarii, ce implica traseul in sine, precum si manipularea sicriului.
Firmele de pompe funebre precum Adysim se pot ocupa integral de astfel de organizari. Este pentru multi o usurare, intrucat familia castiga timp pentru un ramas bun cum se cuvine. In cazul in care este preferata incinerarea, ce difera tine de partea birocratica - fiind necesare ceva avize in plus. Se va impune nevoia de transport de asemenea. Insa chiar daca punctul final este diferit, de ardere si nu de inhumare, nu se exclud pregatirile aferente unui priveghi. Ce este diferit de asemenea se refera la serviciile religioase, partial sau total excluse intrucat BOR nu agreeaza si nu este de acord cu metoda incinerarii.
Noutati