hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Schimbarea la fata a Silicon Valley - sfarsitul unei ere

Schimbarea la fata a Silicon Valley - sfarsitul unei ere

calendar_month 06 Sep 2011, 10:34
Celebrul Silicon Valey a ajuns la sfarsitul unei ere. Zilele in care primele computere prindeau viata in cine stie ce garaj s-au terminat. Iar momentul schimbarii este reprezentat de doua decizii din industrie care au cutremurat, luna trecuta, domeniul.
Ce urmeaza si cum va arata peste un timp simbolul inovatiei tehnologice incearca sa va dezvaluie Gizmodo.
Din garaj...
Istoria Silicon Valley este strans legata de istoria universitatilor californiene: Stanford, Berkeley si Cal Poly sunt cele mai importante. Iar HP, Intel, Aple, Cisco, AMD, Sun Microsystems, toate au avut nevoie de absolventi proveniti de la aceste universitati.
O dovada este ca o mare parte dintre companiile gigant de acum au fost create de adolescenti care au avut curajul sa-si incerce norocul si talentul in aceasta noua (pe atunci) si fascinanta industrie. Desigur, multe dintre creatiile "copiilor" geniali nu si-au gasit nicio utilitate si nu a ajuns niciodata pe raftul vreunui magazin.
Dar acesta a fost farmecul unui Silicon Valley irepetabil, cu povesti unice de succes si cu esecuri la care lumea se gandeste acum cu melancolie. De fapt, nu ai cum sa nu fii un pic melancolic atunci cand te gandesti ca Silicon Valley s-a nascut intr-un garaj.

Citeste mai departe despre ce se afla acum in garajele in care au debutat marile afaceri
...in muzeu
Bill Hewlett si David Packard au infiintat celebra companie HP intr-un garaj, in 1939. 40 de ani mai tarziu, Steve Jobs si Steve Wozniak puneau bazele Apple tot intr-un garaj (al parintilor lui Jobs). Intre timp, si alte companii au avut start-uri similare pentru ca pasiunea fata de tehnologie aproape ca nu tinea cont de posibilitatile financiare ale pionierilor domeniului.
Astazi, garajul in care Apple a inceput cucerirea lumii este un simbol foarte puternic. La fel se intampla si cu garajul unde a aparut HP-ul, care acum este un muzeu, dar, scriu cei de la Gizmodo, ar putea fi in acelasi timp un "mausoleu".

Citeste in continuare despre cum o sa arate Silicon Valley in urmatoarea perioada
Fara Jobs si fara computere HP
Silicon Valey s-a schimbat iremediabil. Nu este vorba despre faptul ca acum nu se mai construiesc PC-uri in garaje. Retragerea lui Steve Jobs de la conducerea Apple si renuntarea HP la divizia producatoare de PC-uri sunt pietre de hotar pentru Silicon Valley, care nu mai are cum sa "arate" ca acum 30 - 40 de ani. Iar asta ar fi doar unul dintre aspecte.
De aici vor veni, insa, in continuare, absolventii de specialitate. Dar cam atat. Nu vom mai asista la demararea unor proiecte hardware ambitioase in vreun subsol de casa, iar din garajele din Silicon Valley vor mai iesi doar... masinile proprietarilor.
Proiectele de acum sunt bazate pe cercetarea din laboratoarele unde s-au investit milioane de dolari si este normal ca evolutia sa ne fi adus aici. Iar daca cineva vrea sa demareze o productia de hardware, nu o va face in Silicon Valley, ci in RP Chineza.

Citeste in continuare despre transformarea Silicon Valley din zona "hard" in zona "soft"


Un Silicon Valley mai soft(ware)
Astazi, inovatia din Silicon Valley s-a mutat pe alt taram. Este vorba despre software si despre proiecte care se nasc, nu in garajul parintilor lui Steve Jobs, ci in camerele, ori in apartamentele din campusurile universitare.
Google si Facebook sunt doua exemple de metamorfozare a Silicon Valley - trecerea de la hardware la software, la proiecte care nu au nevoie de investitii si care pot fi puse pe picioare cu cheltuieli aproape zero.
Pentru ca este clar ca, de acum incolo, viitorul Silicon Valley tine mai mult de biti decat de atomi.






 

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?