Sanatatea si sustenabilitatea platesc acelasi pret, spune Nicolai Tand la Green Report Podcast
3/35083
calendar_month 14 Iul 2023, 12:10

Risipa alimentara polueaza mai mult decat controversatul trafic aerian (1.9%), productia de plastic (3.8%) sau extractiile petroliere (3.8%). In topul alimentelor celor mai risipite se numara painea, laptele si cartofii care sunt, totodata, si cele mai versatile alimente. In cel mai  recent episod Green Report Podcast, Raluca Fiser l-a avut ca invitat pe Nicolai Tand, pentru care solutiile de reducere a risipei alimentare sunt simple si naturale: tot ce se gateste si nu se consuma, se poate reinventa, cu putina imaginatie.

Argumentand cu exemple personale, Nicolai a venit cu solutii concrete si la indemana fiecaruia dintre noi, pentru a fi mai eficienti din punct de vedere al sumelor cheltuite lunar pentru mancare, dar si pentru a sustine reducerea poluarii.  Desi nu suntem constienti, lantul de aprovizionare inseamna ca produsele alimentare trebuie sa fie cultivate si procesate, transportate, distribuite, preparate, consumate si, de multe ori, aruncate. Daca ne raportam exclusiv la Romania, traim intr-o lume a paradoxurilor. In mediul rural peste 150.000 copii merg flamanzi la culcare, dar aruncam zilnic peste 6.000 tone de mancare, care ar putea sa ajunga la cei care au nevoie. 75% din restaurantele din Romania se confrunta cu risipa alimentara. Procesul anevoios din punct de vedere administrativ, face ca donarea catre asociatii sa nu fie o optiune la indemana.

Vorbim constant despre nevoia de educatie alimentara, dar de fapt, notiunea de educatie creeaza un sentiment de obligatie, care genereaza reticenta in mentalul colectiv. Asta face ca 47% din deseuri sa fie produse de gospodarii, care din nefericire ajung la groapa de gunoi, in loc sa ajunga in zona de compost, asa cum ar trebui. Puse cap la cap, toate inseamna pierdere financiara, atat la nivel individual, cat si la nivel administrativ. Mai mult, alegerile alimentare nu se reflecta doar in CO2, dar vin si cu un cost in bugetul national de sanatate, pentru tratarea bolilor cardio-vasculare, diabet sau obezitate.



Te invitam sa urmaresti cel mai recent episod Green Report Podcast, disponibil pe pagina Green Report de YouTube: 
https://www.youtube.com/GreenReportNews
sau pe pagina dedicata din site: 
https://green-report.ro/podcast/