Sa nu mai batem campii: Microsoft face restructurari, dar Windows Phone nu este mort!
1/16919
calendar_month 09 Iul 2015, 19:15
Microsoft a facut in cursul zilei de ieri niste anunturi pe cat de importante, pe atat de dramatizate in media. Da, Microsoft restructureaza divizia Mobila, apeleaza la concedieri importante si unifica mai multe divizii sub o singura umbrela. De aici si pana la moartea Windows Phone este, totusi, cale lunga.
Presedintele Microsoft, Satya Nadella, a anuntat, ieri, ca gigantul IT va apela la concedierea a 7800 de angajati, majoritatea din divizia de telefoane mobile. In acelasi timp, Terry Myerson, pana cum VP Executiv al diviziei Windows & Devices Group, va deveni seful diviziei Microsoft Devices. Asta inseamna ca aceasta divizie va fi responsabila cu dezvoltarea Lumia, Surface, Xbox, Hololens si Microsoft Band.
Cert este un lucru: Microsoft nu va renunta la smartphone-urile Lumia, ci doar va lansa mai putine modele in fiecare an.

Potrivit Bloomberg, surse apropiate companiei din Redmond afirma ca gigantul va imparti gama de smartphone-uri Lumia in trei categorii - modele de top, modele dedicate segmentului business si modele entry-level. In acelasi timp, Microsoft intentioneaza sa reduca substantial numarul de telefoane mobile inteligente lansate anual. Vom vedea cel mult doua noi modele din fiecare categorie lansate in fiecare an, ceea ce nu trebuie interpretat in mod negativ. Din contra, compania ar putea sa aduca pe piata doar terminale de calitate foarte buna. De altfel, declaratiile lui Nadella au fost destul de clare: Microsoft va miza pe "un portofoliu mai eficient de telefoane" si, implicit, pe "produse mai bune".
Deciziile legate de restructurare si anuntate ieri vor fi vizibile, cel mai probabil, abia anul viitor. In mod sigur, pana la sfarsitul lui 2015 vom vedea pe piata noi terminale Lumia, mai ales ca peste doar cateva luni are loc si lansarea Windows 10 Phone, ale carui build-uri de test sunt deja pe telefoanele multor fani ai OS-ului (iar cine urmareste subiectul Windows 10 Phone a constatat deja aparitia unei comunitatii foarte bine definite in jurul noului OS mobil). In plus, sa nu uitam ca Microsoft are o serie de parteneriate cu producatori diferiti de device-uri mobile ce urmeaza sa fie lansate in toamna si care vor rula Windows 10 Phone.
In concluzie, Windows Phone nu este mort si nici terminalele Lumia nu sunt pe cale de disparitie, chiar daca tranzactia cu Nokia, care sta partial la baza acestei povesti, reprezinta pentru americani un esec.