S-a lansat campania nationala ¬Intelege Parkinson¬
8/8536
calendar_month 11 Apr 2023, 12:03
Trei asociatii de pacienti lanseaza campania nationala ”Intelege Parkinson” si avertizeaza asupra faptului ca leziunile neurologice pot sa apara si cu 20 de ani inainte de simptomele T.R.A.P.

Cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva bolii Parkinson, trei asociatii din Romania - Asociatia Bolnavilor de Parkinson ”Sufletul Lalelelor”, Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson si Asociatia ”Mai puternici decat boala Parkinson” - lanseaza campania nationala de constientizare “Intelege Parkinson”, cu mesajul - Recunoaste semnele bolii Parkinson - T.R.A.P. [Tremor, Rigiditate, Akinezie, Postura]

Cauta un neurolog! si platforma de informare intelegeParkinson.ro.

Proiectul este sprijinit de Societatea de Neurologie din Romania.

Boala Parkinson afecteaza peste 6,2 milioane de oameni in lume, dintre care 1,2 milioane sunt in Europa, ceea ce arata ca boala Parkinson este a doua ca incidenta dupa boala Alzheimer si in acelasi timp, este afectiunea cu cea mai mare crestere la nivel global. In Romania, statisticile oficiale indica 72.000 de pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune neuro-degenerativa progresiva clinic, dintre care 8.100 in Bucuresti. Cercetarile recente indica faptul ca numarul pacientilor se va dubla pana in 2030.

Simptomele bolii Parkinson sunt variate, ceea ce face ca deseori aceasta sa fie confundata cu alte afectiuni, iar diagnosticul sa fie pus cu intarziere. Boala Parkinson are peste 40 de simptome si afecteaza in special miscarile corpului, iar pacientii sunt diagnosticati, in medie, la jurul varstei de 60 de ani. Tulburarile de miscare apar in stadiul 3 al bolii, insa aceasta se dezvolta incet si primele leziuni pot aparea chiar si cu 20 de ani inainte de primele semne.

Proiectie speciala pe cladirea Teatrului National I.L. Caragiale din Bucuresti

In acest context, campania ”Intelege Parkinson” isi propune sa creasca gradul de constientizare cu privire la boala Parkinson, sa aduca in atentie impactul acesteia asupra vietii pacientilor si familiilor lor, precum si sa incurajeze implicarea comunitatii in sprijinul acestor persoane. Mai important, prin lansarea platformei intelegeparkinson.ro scopul este de a creste gradul de informare cu privire la simptomele acestei boli. Pe langa platforma de informare, lansarea campaniei ”Intelege Parkinson” va include o serie de proiectii cu caracter informativ in reteaua de cinema Cineplexx din intreaga tara, dar si o proiectie speciala pe cladirea Teatrului National I.L. Caragiale din Bucuresti, pe 11 aprilie, intre orele 20:00 – 00:00.

Medicii din Romania vorbesc despre un fenomen de subdiagnosticare in boala Parkinson, cauza principala fiind lipsa de informare. De cele mai multe ori, pacientii confunda sau chiar ignora simptomele specifice bolii Parkinson, iar in momentul in care iau decizia de a se adresa unui medic neurolog, boala este deja intr-un stadiu avansat.

”In general, pacientii in Romania se adreseaza tarziu sistemului medical, indiferent care este neplacerea, afectiunea. Lumea nu concepe sa mearga la control daca nu are o problema importanta sau daca nu are nicio problema, cum ar fi o oarecare dificultate pe care o constata in a initia miscarea. E mai greu sa se ridice din fotoliu, e mai greu sa inceapa sa mearga sau sa faca orice activitate motorie. Apoi, daca vad ca miscarile sunt clar mai lente, se misca mai incet, indiferent ce fac, le ia mai mult timp. Daca atunci cand stau absolut relaxati pe canapea la un film incepe sa tremure o mana sau un picior. Daca scriu mai dificil si literele s-au micsorat. Daca nu se mai pot incheia cu usurinta la nasturi. Barbatii pot avea probleme de “dexteritate” la barbierit. Femeile la fardat sau pensat. Apoi, in boala Parkinson, pacientul poate avea mai multe simptome, dintre care cel mai mult il supara durerea de umar, si atunci merge la consult la colegii nostri ortopezi sau reumatologi. Toate astea trebuie sa atraga atentia cu atat mai mult cu cat constata ca mirosul nu mai este bun sau ca au avut o perioada cu depresie (lipsa de placere si motivatie, ganduri de tristete sustinute, stima de sine scazuta, etc.)”, explica Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, coordonatorul grupului de lucru pentru boala Parkinson si afectiuni inrudite al Societatii de Neurologie din Romania (SNR), fost Presedinte al SNR (2017-2021), prorector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti si vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.



Boala Parkinson necesita un management complex, de aceea SNR sustine si dezvoltarea unor "Centre de Expertiza in Domeniul Tulburarilor de Miscare si al Managementului Bolii Parkinson”, in cadrul centrelor universitare din Romania. In acest moment, functioneaza centre de excelenta, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara, Iasi, Suceava, Oradea, Craiova, Constanta, Galati, Sibiu si Brasov, in care pacientii cu boala Parkinson sunt tratati de echipe multidisciplinare formate din medic neurolog, gastroenterolog, psiholog, nutritionist/dietetician, logoped sau specialist in medicina fizica si de recuperare.

“In ziua mondiala de lupta impotriva bolii Parkinson, printr-un efort comun, lansam platforma intelegeparkinson.ro, pentru a face cunoscute simptomele bolii astfel incat oamenii sa inteleaga cat mai bine aceasta boala, sa stie unde sa se adreseze, sa stie ce sa spuna medicului, sa poata sa gestioneze situatiile de zi cu zi. Scopul e ca pacientii sa stie ca pot beneficia de asistenta medicala si tratamente de generatie noua, specifice nevoilor lor. Dorim pe aceasta cale sa le multumim autoritatilor din Sanatate pentru ceea ce au facut pana acum, pentru alocarea de fonduri pentru noi tratamente. Contam in continuare pe sustinerea lor si pentru decontarea sistemelor de administrare a acestor terapii (ace, tuburi, linii de infuzie), asa cum beneficiaza si alti pacienti cu boli cronice. In plus, serviciile de ingrijire la domiciliu si de paleatie ar fi un ajutor pentru multe familii care au pe cineva drag cu aceasta afectiune. Demersurile si eforturile noastre vor continua pentru a aduce o speranta de normalitate pacientilor cu boala Parkinson”, subliniaza Emilia Paula Zagavei, pacienta diagnosticata cu boala Parkinson si presedinte al Asociatiei Bolnavilor de Parkinson ”Sufletul lalelelor”.

Ce cauzeaza boala Parkinson?

In cazul bolii Parkinson, celulele din creier responsabile de controlul miscarilor corpului inceteaza producerea de dopamina, o substanta care faciliteaza comunicarea intre nervi. Pe masura ce aceste celule mor, creierul nu mai primeste mesajele necesare pentru a coordona miscarile.

Cercetatorii inca nu cunosc cauza exacta a bolii Parkinson, o afectiune neuro-degenerativa complexa, dar exista date conform carora atat factorii genetici, cat si factorii de mediu joaca un rol important. Pe lista cauzelor posibile se afla expunerea la substante chimice poluante, ierbicide si pesticide, precum si substantele care blocheaza receptorii de dopamina. De asemenea, stilul de viata si alimentatia pot avea un impact semnificativ. Medicii sunt de parere ca bacteriile din intestin pot influenta evolutia bolii Parkinson si recomanda pacientilor sa consume iaurt cu fermenti vii si sa manance multa fasole si cereale integrale, legume si fructe, evitand alimentele grase si reducand consumul de carne.

In prezent, desi nu exista un tratament care sa poata opri evolutia bolii Parkinson, exista solutii pentru controlul simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii prin terapiile actuale pentru diferite grupuri de pacienti.

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?