Romanii petrec doi ani din viata confruntandu-se cu migrene La nivel national, 2.3 milioane de adulti sufera de migrene in diferite stadii
3/36377
calendar_month 27 Mar 2024, 10:00


Pe parcursul vietii, romanii petrec, în medie, doi ani din viata confruntandu-se cu migrene, arata datele agregate de specialistii clinicii Neuroaxis. În momentul de fata, 1 din 7 romani sufera de migrene în diferite stadii.

Migrena este una dintre cele mai frecvente afectiuni neurologice, o cauza majora de dizabilitate, cu impact profund la nivel personal si social. Chiar daca migrenele pot afecta atat copiii cat si varstnicii, cea mai mare incidenta o regasim în randul adultilor tineri. De altfel, la nivel international, migrenele ocupa locul al doilea, dupa durerile de spate, raportat la toate afectiunile care implica anii de viata traiti cu dizabilitate la persoanele sub 50 de ani”, afirma dr. Olivia Racila, medic specialist neurolog în cadrul Clinicii Neuroaxis.

Cauzele migrenelor pot fi genetice sau legate de factori de mediu, dar acestea sunt declansate de cele mai multe ori de anumiti factori favorizanti (interni sau externi), precum:

- Fluctuatiile hormonale (în special fluctuatiile  de estrogen) – fiind motivul pentru care femeile sunt afectate de migrena într-o proportie mai mare decat barbatii;

- Stilul de viata dezorganizat, cu mese neregulate sau înfometare, consumul de anumite alimente (branzeturi, ciocolata, hot dogs), consumul excesiv de cafea, alcoolul;

- Privarea de somn

- Factori senzoriali precum: lumina puternica/intermitenta, miros sau sunete puternice;

- Stresul

- Schimbarile de temperatura / presiune atmosferica

Diagnosticul migrenelor

Avand în vedere ca nu exista un test specific pentru migrene, diagnosticul consta într-o anamneza riguroasa si un examen clinic complet. Pentru majoritatea pacientilor cu migrena, imagistica cerebrala nu este obligatorie, însa daca acestia asociaza si alte semne neurologice sau prezinta simptome atipice, atunci se recomanda efectuarea unui IRM cerebral”, adauga specialista Clinicii Neuroaxis.

Metode de tratament

Tratamentul farmacologic al migrenei este simptomatic, acesta putand fi adaptat fiecarui pacient (în functie de alte patologii: obezitate, insomnie, depresie, tahicardie sinusala) si ajustat de catre medicul specialist neurolog în functie de beneficiul clinic pe care pacientul îl are.

La momentul actual exista o gama larga de medicamente, de la analgezice simple, uzuale, pana la altele mai complexe, cu diverse mecanisme de actiune si diferite cai de administrare.

De asemenea, în managementul migrenei, de mare importanta este si tratamentul non-farmacologic care implica schimbarea stilului de viata cu îndepartarea factorilor favorizanti ai atacurilor migrenoase. Astfel, pacientului i se va recomanda adoptarea unui regim alimentar echilibrat, cu mese regulate, practicarea exercitiilor fizice, un program fix de somn, evitarea sedentarismului si, pe cat posibil, a situatiilor stresante (prin sedinte de psihoterapie, diverse tehnice de relaxare).

Noi tratamente si terapii pentru migrene

Printre cele mai recente tratamente si terapii inovatoare se numara anticorpii monoclonali (disponibili ca medicamente compensate pentru pacientii din Romania din decembrie 2022) si terapiile de stimulare – terapia ambulatorie a migrenei prin stimulare electrica nervoasa transcutanata (fiind lansata în Europa în 2018) si stimularea magnetic transcraniana (aceasta fiind aprobata de catre FDA în 2014 ca recomandare de clasa A pentru depresia rezistenta la tratament, însa în ultimii ani a început sa fie utilizata pentru multiple alte afectiuni pshiatrice si neurologice, printre care se numara si migrena)”, adauga dr. Olivia Racila.