Romania este putin probabil sa vanda licente 5G anul acesta
7/7423
calendar_month 16 Sep 2020, 09:13

Romania nu poate acorda primele licente 5G inainte de sfarsitul acestui an, chiar daca Guvernul publica in Jurnalul Oficial documentele pe care organismul de reglementare in telecomunicatii ANCOM a asteptat-o pentru initierea licitatiei, a declarat adjunctul sefului ANCOM, Eduard Lovin.
In conformitate cu revizuirea bugetului elaborata de Ministerul Finantelor in august, Guvernul se bazeaza pe venituri de 2,5 miliarde de lei (515 milioane de euro, 0,25% din PIB) din grupurile de telecomunicatii pentru licentele 5G.
„Eforturile noastre de a furniza un spectru suplimentar de 350 MHz (pentru serviciile 5G) au fost intarziate din cauza lipsei unei decizii a Guvernului de stabilire a preturilor minime de pornire, precum si a lipsei unui document care sa clarifice si sa transpuna Memorandumul Guvernului privind securitatea din retelele 5G", a explicat Lovin.
Cu toate acestea, nu doar serviciile 5G sau veniturile bugetare sunt in joc - ci buna functionare a retelelor de telecomunicatii asa cum sunt acum, a sugerat oficialul ANCOM.
El a sustinut ca operatorii de telecomunicatii romani au nevoie de un spectru suplimentar chiar daca nu dezvolta aplicatii bazate pe tehnologia 5G.
"Traficul de internet mobil s-a dublat in Romania in fiecare an, in ultimii trei sau patru ani. Este nevoie de un spectru suplimentar chiar si fara 5G. Pentru a avea o imagine, cele patru retele mobile din Romania utilizeaza in prezent [benzi de frecventa cu o latime totala de] 770 MHz pentru a furniza servicii ", a spus el.
Cu toate acestea, 5G a devenit, de asemenea, o miza politica ridicata, SUA facand presiuni pentru eliminarea grupului chinez Huawei de la dezvoltarea retelelor 5G in Europa, inclusiv in Romania.
Guvernele SUA si ale Romaniei au semnat, in august 2019, la Washington, un memorandum de intelegere privind dezvoltarea tehnologiei 5G. Acest document schiteaza cateva principii pentru selectarea furnizorilor siguri de tehnologie 5G.
Noul ambasador al SUA in Romania a avertizat in repetate randuri impotriva utilizarii Huawei ca furnizor de tehnologie 5G.
intre timp, grupul chinez sustine ca eliminarea acestuia din acest proces ar duce la costuri mai mari de servicii.