Romania este printre cele mai active piete de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est
3/36128
calendar_month 12 Feb 2024, 13:08


In 2023, desi volumul a scazut, valoarea pietei s-a mentinut


Piata de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A) din Romania a scazut usor în volum în 2023 fata de anul anterior, însa valoarea s-a mentinut, potrivit unei analize efectuate de Deloitte Romania. Numarul de tranzactii cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte Romania a fost de 130 anul trecut, fata de 157, în 2022, cand piata locala de profil a înregistrat un record.

Valoarea totala estimata a pietei s-a situat între 6,5 si 7,2 miliarde de euro, din care 4,9 miliarde de euro reprezinta tranzactii cu valori comunicate public. Pentru comparatie, valoarea de piata a tranzactiilor în 2022 a fost de 6,5-7,5 miliarde de euro.

Acest volum de activitate plaseaza Romania pe locul al doilea în topul celor mai active piete din Europa Centrala si de Est, conform datelor Mergermarket analizate de Deloitte Romania. Astfel, ponderea Romaniei în numarul total de tranzactii înregistrate în regiune a crescut de la 13%, în 2019, cand tara noastra a fost depasita de Polonia (37%) si de Cehia (21%), pana la 15%, în 2023, cand tara noastra a fost depasita doar de Polonia (44%) si a fost urmata de Cehia (13%) si Ungaria (8%).

„Analizand cele mai active piete de M&A din Europa Centrala si de Est în ultimii ani, observam ca acestea evolueaza în directii si ritmuri similare. Însa este de remarcat faptul ca, desi anul trecut a fost marcat de contractie a activitatii atat la nivel global si regional, cat si la nivel local, totusi Romania a înregistrat cea mai mica scadere din regiune a numarului de tranzactii, de 17%, conform unei analize efectuate de Deloitte pe baza datelor Mergermarket. Spre comparatie, media scaderii la nivelul Europei Centrale si de Est a fost de 20%, iar numarul de tranzactii din Cehia s-a diminuat cel mai mult, cu 22%. De asemenea, este de remarcat faptul ca, desi am vazut aceasta scadere în volum, valoarea pietei de profil din Romania s-a mentinut, datorita celor doua mari tranzactii din 2023 - preluarea Enel de catre Public Power Corporation si a Profi Rom Food de catre Ahold Delhaize. Pentru anul 2024, ne dorim sa vedem o crestere atat la nivel de volum, cat si la nivel de valoare a pietei de M&A din Romania comparativ cu anii anteriori, urmand trendul de crestere observat în baza analizelor ultimilor cinci ani. De asemenea, ne-am bucura sa vedem cat mai multe tranzactii în care actorii sa fie numai jucatori locali”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Excluzand mega-tranzactiile, cu valoare de peste 500 de milioane de euro, valoarea medie a unei tranzactii a fost de 25 de milioane de euro în 2023.

Sectoarele în care s-au înregistrat cele mai multe tranzactii în 2023 în Romania sunt imobiliar (28%), energie (15%), produse de consum si tehnologie (cate 11%). Din punctul de vedere al valorii, însa, sectorul energie a contribuit cu 35% din totalul pietei, urmat de retail si distributie (21%), imobiliare (14%), servicii financiare si produse de consum (cate 8%).Dintre tipurile de investitori care au fost activi pe piata de fuziuni si achizitii în Romania în 2023, cei strategici au continuat sa domine, cu 87% din numarul total de tranzactii.

Investitorii strategici din Romania au fost implicatiîn 29% din numarul total al tranzactiilor înregistrate pe piata locala în 2023. Dintre investitorii strategici straini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (35% din valoarea pietei), urmati de olandezi (25%) si italieni (7%). În functie de numarul de tranzactii în care au fost implicati, se mai remarca investitorii din Polonia (8% din volumul pietei locale din 2023), cei din SUA (7%) si cei din Austria (6%).

Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.
 
Nota: analiza ia în considerare doar tranzactiile cu o valoare comunicata de peste 5 milioane de euro. Informatiile sunt colectate din surse publice si actualizate cu valorile tranzactiilor rezultate din cele mai recente informatii disponibile.