Romania este prezenta in principala categorie a clasamentului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrala
8/8316
calendar_month 25 Nov 2022, 10:37
Romania este prezenta in principala categorie a topului start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare crestere din regiune, Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrala, prin compania Wave Studio, care ocupa locul 22
• Start-upurile locale Pentest-Tools.com si DRUID sunt incluse in categoria „Companies to Watch”
• Hermix, Kinderpedia si Tokinomo sunt start-upurile romanesti recunoscute la categoria „Impact Stars”
Romania este prezenta in principala categorie a clasamentului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrala, care ofera recunoastere start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare crestere din regiune, prin compania Wave Studio, specializata in dezvoltarea de aplicatii mobile pentru Android sau iOS, care ocupa locul 22, cu o rata de crestere de 1.319% a veniturilor inregistrate in perioada 2018-2021. De asemenea, doua companii de tehnologie din Romania au fost incluse in categoria „Companies to Watch”, care reuneste start-upurile care au inregistrat cea mai rapida dezvoltare in perioada 2019-2021 si care inca nu indeplinesc criteriile pentru a intra in principala categorie a topului Fast 50. Pentest-Tools.com, start-upul romanesc care a creat o platforma bazata pe servicii de tip cloud cu ajutorul careia se pot efectua teste de penetrare si evaluare a vulnerabilitatilor, ocupa locul 17 in randul celor 25 de companii incluse in categorie, cu o rata de crestere de 441%, in timp ce DRUID, compania specializata in dezvoltarea de asistenti virtuali inteligenti dedicati proceselor complexe din organizatii, ocupa locul 19, cu o crestere de 345%.
De asemenea, trei companii romanesti – Hermix, Kinderpedia si Tokinomo - sunt recunoscute in cadrul competitiei Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrala la categoria „Impact Stars”, care premiaza start-upurile ale caror produse sau servicii au efecte pozitive asupra mediului de business, societatii, mediului, in domeniul diversitatii sau al inovatiei. Hermix este dezvoltatorul unei platforme care ajuta companiile sa cunoasca oportunitatile de business din sectorul public prin automatizarea activitatilor de marketing pentru zona business-to-government, a celor de vanzare si de pre-vanzare, precum si de participare la licitatii publice, Kinderpedia este creatorul unei solutii complete de comunicare si management pentru scoli si gradinite, iar Tokinomo este specializata in crearea de roboti care pot fi folositi pentru implementarea de campanii de marketing in magazine care ofera consumatorilor experiente inedite.
„In ultimele doua decenii, ponderea surselor de crestere a industriei de tehnologie din Europa s-a mutat dinspre hardware catre software, care acum genereaza doua treimi din veniturile inregistrate de industrie, potrivit unei analize Deloitte. Ponderea tot mai mare a companiilor de software este vizibila si in cadrul programului Fast 50 Europa Centrala, in care acestea continua sa domine principala categorie a clasamentului, precum si in randul jucatorilor locali inclusi in top - cinci din cei sase sunt companii de software. Merita mentionat si ca varietatea niselor in care se extind companiile locale de tehnologie este o dovada a creativitatii lor remarcabile si a potentialului de crestere a pietei locale. Suntem onorati sa celebram realizarile lor prin recunoasterea oferita de platforma Fast 50 cu sprijinul partenerilor programului, Google Cloud si Citi”, a spus Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania, si coordonatorul programului Technology Fast 50 Europa Centrala in Romania.
Anul acesta, Google Cloud este partenerul de tehnologie la nivel regional al programului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrala, iar Citi este partenerul local.
Companiile de tehnologie cu cea mai mare crestere din Europa Centrala
Castigatorul principalei categorii a clasamentului, care ofera recunoastere companiilor de tehnologie infiintate in urma cu cel putin patru ani si care au cea mai rapida crestere in Europa Centrala, este FTMO, un fintech din Republica Ceha, cu o crestere a veniturilor de 25.255%, care a dezvoltat o platforma educationala pentru jucatorii de pe pietele financiare ce le permite sa se concentreze asupra gestionarii riscurilor si a educatiei in desfasurarea activitatii de tranzactionare pentru a adopta cele mai bune practici, a evita erorile si a reduce pierderile. Companiile incluse in clasamentul principal au inregistrat o crestere medie de 2.351%, cea mai mare obtinuta vreodata (fata de 2.278%, in 2021).
Competitia din acest an, aflata acum la cea de-a 23-a editie, este dominata de jucatori din domeniul software (33), urmat de domeniile fintech (sase companii), hardware (cinci companii), media si divertisment (patru companii) si sanatate (doua companii).
Categoriile „Companies to watch” si „CE Tech Rocketship”
Pe langa categoria principala, care include companiile cu cea mai mare crestere din sectorul tehnologiei, programul Deloitte 2022 Central Europe Technology Fast 50 include si categoria „Companies to watch”, care ofera recunoastere companiilor ce nu indeplinesc inca criteriile pentru clasamentul principal Fast 50. Prima pozitie din aceasta categorie, in care au intrat companii cu venituri de minimum 10.000 de euro in 2019 si de cel putin 30.000 de euro in 2021, a fost revendicata de DIANA Biotechnologies, o companie ceha de biotehnologie care dezvolta produse in domenii precum diagnosticarea moleculara si descoperirea de medicamente, care a inregistrat o rata de crestere de 100.314%.
In colaborare cu Google Cloud, editia de anul acesta a competitiei Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrala include o noua categorie, „CE Tech Rocketship”, care ofera recunoastere companiilor care au dezvoltat solutii de calitate, cu potential de dezvoltare si care pot satisface cei mai pretentiosi clienti. Castigatorul este compania poloneza Autenti, creatoarea unei solutii care le permite antreprenorilor sa semneze documente juridice online, in siguranta si usor.
Despre Deloitte Central Europe Technology Fast 50
Pentru a fi eligibile pentru principala categorie a competitiei Technology Fast 50, companiile trebuie sa indeplineasca anumite conditii financiare, si anume sa aiba un venit operational anual minim de 50.000 de euro in primii trei ani analizati (2018-2020) si de 100.000 de euro in 2021. De asemenea, acestea trebuie sa aiba sediul central in Europa Centrala si sa detina drepturile de proprietate intelectuala sau sa fi creat tehnologie patentata.
Mai multe informatii despre programul Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrala sunt disponibile aici: https://www2.deloitte.com/global/en/pages/about-deloitte/articles/technology-fast-50-ce.html