Romania are sansa sa fie un model in tranzitia energetica
3/35047
calendar_month 04 Iul 2023, 11:05

Europa a produs in 2022 aproximativ 40% din energie din resurse regenerabile. Romania, in schimb, produce anual aproximativ 80% din energie din resurse regererabile, intr-un mix echilibrat: solar, eolian, hydro si nuclear. Practic, doar 20% din energie este produsa prin intermediul exploatarilor de carbon.

Desi vestile par bune, ne trag in jos unitatile invechite si ineficiente in productie energetica folosite pentru extractia de carbune, care ne obliga la costuri ridicate de productie, dar si la taxe de poluare. Sistemul de certificate pentru emisiile de CO2 impuse la nivel european, al carui cost creste de la an la an tocmai pentru a descuraja acest tip de extractie, reprezinta o masura prin care producatorii platesc poluarea generata, fiecare certificat fiind echivalentul pentru o tona de CO2 emisa. Nici statiile de stocare ale energiei nu ne ajuta foarte mult, fiind un segment in care sunt necesare investitii majore pentru a fi cu adevarat performanti.

In cel mai recent episod al Green Report Podcast, Raluca Fiser a avut o discutie extrem de relevanta cu Laura Nazare, coordonatoarea Campaniei Nationale de Tranzitie Energetica de la Bankwatch - asociatie de mediu care monitorizeaza proiectele energetice finantate din bani publici si promoveaza alternative durabile, are rolul de a atentiona asupra implementarii corecte a politicilor energetice la nivel national. Prin intermediul Campaniei Nationale de Tranzitie Energetica, Bankwatch aduce propuneri si solutii constructive, promovand un dialog eficient pentru obtinerea rezultatelor dorite in domeniul energetic.

O alta veste buna este legea decarbonizarii existenta in Romania, care include un calendar concret pentru inchiderea unitatilor energetice poluante si renuntarea la exploatarile miniere de carbune pana in 2032. Acestea vor fi inlocuite treptat cu productia pe baza de gaz natural, pentru ca este necesara o sursa de energie produsa in banda, dat fiind ca sursele eoliene si solare depind de conditii externe. Chiar si in situatia ideala in care vom putea produce 100% energie regenerabila, investitiile in retea si tehnologii de stocare vor fi necesare pentru asigurarea unei alimentari energetice stabile.

Episodul Green Report Podcast cu Laura Nazare este acum disponibil si  poate fi ascultat pe pagina Green Report de YouTube  https://www.youtube.com/GreenReportNews sau pe pagina dedicata din site, https://green-report.ro/podcast/

Importanta decarbonizarii se afla in centrul atentiei publicului si pe agenda multor discutii. Tranzitia energetica inseamna trecerea de la un sistem poluant la unul bazat pe resurse regenerabile. Desi exista o presiune tot mai mare in aceasta directie, constientizarea necesitatii acestui proces creste, chiar si in contextul in care costurile pentru energie pot fi mai mari.Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?