Rolul IT in accelerarea tranzitiei energetice, in impulsionarea decarbonizarii si in asigurarea aprovizionarii
8/8194
calendar_month 13 Sep 2022, 13:07
Atingerea obiectivelor Acordului de la Paris privind clima necesita o colaborare fara precedent între guvernele globale, industrie si public. Factorii de decizie politica regionali iau acum masuri pentru a respecta aceste angajamente si pentru a aborda urgenta schimbarilor climatice.
Planul RePowerEU al Uniunii Europene, publicat recent, se concentreaza pe asigurarea securitatii aprovizionarii cu energie printr-o strategie de autosuficienta fara precedent. În centrul acestui plan se afla angajamentul de a „stimula inovarea în domeniul tehnologiilor curate", subliniind rolul vital al sectorului tehnologic si al solutiilor sale în acest moment care defineste o era.
De la mostenire la leadership prin tehnologie
Fara îndoiala, rolul tehnologiei informatiei este din ce în ce mai mult recunoscut de guverne ca fiind esential pentru a conduce tranzitia energetica, pentru a accelera decarbonizarea si pentru a asigura aprovizionarea, într-un moment în care provocarile abunda în cea mai mare parte a lumii.
Trecerea de la generarea centralizata de energie, dominata de combustibili fosili, la resursele energetice distribuite (DER), care utilizeaza energia eoliana, solara si alte surse regenerabile, se bazeaza pe o transformare a sistemelor tehnologice operationale utilizate în mod traditional.
Sectorul public poate contribui la facilitarea acestei schimbari în trei moduri esentiale:
- Poate oferi un mediu de reglementare stabil care sa ofere companiilor energetice încrederea necesara pentru a investi într-un ecosistem energetic fiabil, rezilient, fara emisii de dioxid de carbon si accesibil.
- Poate aloca fonduri de stimulare fiscala pentru proiecte care vor aduce beneficii pe calea catre emisii nete zero.
- De asemenea, poate crea un parteneriat durabil între industrie si mediul academic pentru a accelera comercializarea tehnologiilor ecologice inovatoare.
Nu exista o singura tehnologie care sa raspunda provocarilor seismice generate de schimbarile climatice. Va trebui sa se adopte o gama larga de solutii verificate si de noi tehnologii inovatoare. Sectorul public poate juca un rol esential în reducerea la minimum a ponderii carbonului din energia consumata, acordand prioritate investitiilor esentiale în infrastructura, în retele inteligente si sisteme autonome distribuite care vor integra industria, sectorul business si consumatorii. Prin sprijinirea punerii în aplicare a sistemelor grid-connected, locuintele si sectorul business pot fi alimentate cu energie regenerabila eficienta, iar excesul de energie electrica produsa poate fi redirectionat catre retea.

Pentru a îndeplini obiectivele si a maximiza fiabilitatea, accesibilitatea si sustenabilitatea, atat serviciile publice, cat si cele private pot valorifica arhitecturi distribuite moderne si capacitati autonome care pot fi implementate în zonele edge ale retelelor energetice. Acest lucru poate contribui la sustinerea unui sistem energetic distribuit prin învatarea continua a modelelor de cerere, si de utilizare, fara a mai trece prin centrul de date al furnizorului. În plus, sistemele energetice inteligente IOT pentru consumatori pot aduce castiguri semnificative în materie de eficienta prin gestionarea productiei, consumului si stocarii energiei la prosumatori, oferind date la cerere pentru o mai buna gestionare a ofertei. La fel ca în alte sectoare, rolul datelor va fi esential pentru a face fata nevoilor energetice în viitor si pentru a ne asigura ca organizatiile, sectorul business si cetatenii pot pune în aplicare o abordare comuna si internationala.
Rolul critic al tehnologiei operationale
Tehnologia operationala este reprezentata de hardware si software care opereaza sistemele noastre energetice. Este capacitatea critica de calcul de care depind în totalitate infrastructura nationala si sistemele de distributie a energiei. Complexitatea acestor sisteme creste în mod dramatic pentru a sprijini resursele energetice distribuite, stocarea si punctele terminale ale retelei, cum ar fi vehiculele electrice, casele inteligente, fabricile inteligente si birourile inteligente.
Toata aceasta complexitate genereaza cantitati uriase de date, chiar în zona edge a retelelor noastre, unde acestea trebuie analizate în timp real pentru a genera informatii utile care pot fi utilizate de o noua generatie de sisteme autonome.
Aceste sisteme sunt cele care vor contribui la asigurarea gestionarii cererii ca o noua capacitate critica a retelei. Acestea vor permite optimizarea stocarii la scara consumatorilor si a utilitatilor, precum si programarea sarcinilor, cum ar fi încarcarea vehiculelor electrice (VE).
Supercalculatoarele eficiente din punct de vedere energetic sprijina tranzitia
Supercomputerele eficiente din punct de vedere energetic continua sa rezolve probleme energetice complexe în sute de domenii de aplicare. Supercomputerul HPC5 poate efectua 52 de milioane de miliarde de operatii matematice pe secunda si este alimentat în mare parte cu energie solara. Compania energetica italiana Eni beneficiaza de puterea de calcul a HPC5 în cadrul eforturilor de accelerare durabila a cercetarii si dezvoltarii în domeniul energiei.
În plus, supercomputerul Wilkes-3 al Universitatii Cambridge, construit în parteneriat cu Dell Technologies si Nvidia, este utilizat pentru a efectua cercetari în domeniul fuziunii nucleare pentru producerea de energie.
Tehnologii ca acestea sunt vitale pentru dezvoltarea viitoarei productii de energie, pentru accelerarea tranzitiei energetice catre metode durabile si pentru a stimula decarbonizarea.
Tehnologia avansata impulsioneaza tranzitia energetica
Sistemele IT transformationale, combinate cu o noua generatie de sisteme operationale autonome, bazate pe date, sunt esentiale pentru a accelera tranzitia energetica si pentru a stabili un drum definitiv catre un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon, cu energie abundenta si la preturi accesibile pentru toti.
Investind în tehnologii revolutionare de energie curata, autoritatile din sectorul public vor face primul pas extrem de important pentru a îmbunatati drastic perspectivele si pentru a pregati societatile viitoare pentru succes. Avem acum o oportunitate exceptionala de a redefini unele dintre cele mai importante industrii pentru decenii de acum încolo. Viitorul nostru este luminos, atata timp cat este verde.