hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  RoboEarth sau Wikipedia pentru ¬ roboti

RoboEarth sau Wikipedia pentru ¬ roboti

calendar_month 10 Feb 2011, 15:07
Un grup de oameni de stiinta europeni si-a propus sa creeze un spatiu comun in care robotii sa isi impartaseasca cunostintele unii cu ceilalti, dar sa se si ajute reciproc pentru depasirea noilor probleme intampinate.
Suna ciudat?
Ei bine, proiectul poarta numele de RoboEarth, iar cercetatorii din spatele lui afirma ca, in esenta, este o Wikipedia doar pentru roboti – o constiinta comuna – care le va permite robotilor sa isi inteleaga sarcinile mai repede.

Ideea care sta la baza RoboEarth este dezvoltarea unei metode care sa ajute robotii sa descifreze cat mai repede si mai eficient sarcinile date de catre om, sa impartaseaca altor roboti din cunostintele acumulate si sa refoloseasca informatiile.
“Majoritatea robotilor vad lumea in felul lor propriu, iar stabilirea unor standarde in acest domeniu este foarte limitata. Majoritatea cercetatorilor care folosesc roboti isi dezvolta de obicei propria metoda prin care masinaria isi poate construi si dezvolta un set de date despre lume. Din astfel de motive, dezvoltarea acestui domeniu a fost foarte dificila”, spun cercetatorii.

RoboEarth isi propune sa arate cum informatiile pe care robotii le descopera despre lume pot fi definite astfel incat un alt robot sa le gaseasca si sa le utilizeze, proiectul urmand a fi atat un sistem de comunicare, cat si o baza de date.
Setul de informatiii va contine harti ale locurilor in care robotii lucreaza, descrierea obiectelor pe care le intalnesc si instructiuni pentru indeplinirea anumitor sarcini.

“Ar fi grozav daca un robot ar intra intr-o locatie pe care nu a mai vizitat-o niciodata, ar consulta RoboEarth si ar afla informatii despre acel loc, obiectele si sarcinile pe care ar putea sau ar trebui sa le faca acolo, iar apoi s-ar apuca repede de lucru.”
RoboEarth are toate sansele sa devina un instrument pentru numarul mare de roboti domestici si prestatori de servicii, care cel mai probabil ne vor invada locuintele in urmatoarea decada.
Proiectul finantat de Uniunea Europeana numara 35 de cercetatori si are o durata de patru ani.
Sursa