Richard Teng, CEO Binance: 200 de milioane de utilizatori Binance si o opinie despre era inovatiei blockchain
3/36910
calendar_month 13 Iun 2024, 11:00


Weekend-ul acesta, numarul de utilizatori inregistrati in platforma Binance a ajuns la 200 de milioane. Cresterea exploziva a bazei de utilizatori reflecta rata accelerata de adoptie a activelor digitale si a blockchain-ului.

Deja, blockchain-ul si Web3 au mai multe de aratat in ceea ce priveste utilizarea si utilitatea in viata reala decat oricare dintre tehnologiile care au schimbat paradigme in stadii similare de dezvoltare timpurie. Similar ciclurilor anterioare, actorii prezenti se confrunta cu o alegere strategica intre a imbratisa inovatia si a risca sa devina invechiti.

De-a lungul istoriei, inovatia tehnologica a perturbat continuu industriile stabilite si a remodelat economiile. In mod repetat, acest proces a pus fata in fata actorii prezentului, jucatorii consacrati, cu insurgentii, nou-venitii inovatori. Un model observat frecvent este indiferenta initiala a actorilor prezentului fata de noua tehnologie, urmata de adoptarea treptata a acesteia, ce ii obliga pe jucatorii consacrati sa se adapteze sau sa dispara.

Astazi, ascensiunea tehnologiei blockchain si tranzitia paradigmei dominante a internetului de la Web2 la Web3 reprezinta cel mai recent val de perturbare pozitiva. Istoria nu se repeta identic, insa adesea o face similar; asadar exista paralele care trebuie observate si lectii care trebuie invatate, pe masura ce analizam cum se compara ciclul curent de inovatie condus de blockchain cu cele din trecut.

Accelerarea ciclurilor de perturbare tehnologica pozitiva

Ritmul inovatiei tehnologice a accelerat cu fiecare ciclu succesiv. Primele scantei ale Revolutiei Industriale, care au inceput in anii 1760 cu motorul cu aburi, au avut nevoie de multe decenii pentru a transforma concret industriile. Experimentele si inventiile revolutionare din domeniul cercetarii electricitatii si al ingineriei electrice din primele decenii ale secolului al XIX-lea nu au dus la o electrificare pe scara larga pana la inceputul anilor 1900.

Cateva decenii mai departe, internetul a revolutionat lumea mai rapid. Totusi, incepand cu ARPANET in anii 1960 si 1970, acesta a ramas apanajul academicienilor si al pasionatilor pana la aparitia World Wide Web (in esenta, Web1) la inceputul anilor 1990, care a catalizat adoptia in masa la scara globala datorita stratului de utilitate si accesibilitate pe care l-a adaugat infrastructurii existente a internetului. Dupa aceea, tehnologiei i-au trebuit doar cativa ani pentru a transforma fundamental comunicarea, comertul si divertismentul.

Astazi, blockchain-ul si Web3 avanseaza intr-un ritm fara precedent. Bitcoin, introdus in 2009, a pus bazele unei noi clase de active care a captat atentia globala a publicului larg in mai putin de un deceniu. Timpul dintre aparitia tehnologiei si implementarea pe scara larga a aplicatiilor accesibile pentru consumatori bazate pe aceasta a fost remarcabil de scurt. Deja, milioane de oameni din intreaga lume folosesc active digitale pentru a transfera eficient valoare online, pentru a se implica in activitati de finante descentralizate (DeFi) si pentru a beneficia de diverse functionalitati bazate pe contracte inteligente, de la arta digitala la aplicatii descentralizate autonome.

Unii oameni raman conservatori, argumentand ca utilitatea in lumea reala se materializeaza lent. Cu toate acestea, daca punem lucrurile in perspectiva istorica, blockchain-ul si activele digitale au mai multe de aratat - si pe o perioada remarcabil de scurta - in ceea ce priveste utilizarea in viata reala si generarea de valoare pentru consumatori decat oricare dintre tehnologiile care au schimbat paradigme in trecut. Totusi, suntem la inceput, cu un potential ascendent enorm si o curba de adoptie in crestere, ce sugereaza ca ne indreptam cu incredere catre mainstream.

Difuzarea inovatiei blockchain

Consider ca cresterea bazei de utilizatori Binance este un indicator suficient de bun pentru a demonstra natura exponentiala a adoptarii activelor digitale.

Lansata in iulie 2017, Binance a obtinut statutul de cea mai mare platforma crypto din lume ca volum de tranzactii in sase luni. Cu toate acestea, abia in mai 2021 - aproape patru ani mai tarziu - a atins pragul de 50 de milioane de utilizatori. Urmatoarea suta de milioane, de la 50 de milioane la 150 de milioane, a necesitat mult mai putin timp si a fost bifata dupa doar 26 de luni, in iunie 2023. Apoi, a durat mai putin de un an pentru a depasi pragul de 200 de milioane.

Chiar daca toti utilizatorii crypto ar fi utilizatori Binance (ceea ce clar nu este cazul), 200 de milioane de oameni reprezinta deja o pondere putin mai mare de 2,5% din populatia globala. In realitate, suntem mult mai multi. Indiscutabil, inovatorii sunt deja implicati, iar adoptatorii timpurii se alatura in prezent miscarii in masa si transmit informatia mai departe pe masura ce avansam catre o majoritate timpurie - a carei aparitie, asa cum au concluzionat unii teoreticieni, marcheaza inceputul adoptarii in masa sau auto-sustinute. Cu o curba atat de abrupta, am putea ajunge acolo mai repede decat ne gandim.

Cooptarea sau invechirea

Din punct de vedere istoric, actorii prezentului respingeau adesea noile tehnologii si pe insurgentii care le promovau, doar pentru a recunoaste ulterior utilitatea si valoarea inovatiilor. Atunci cand Alexander Graham Bell a inventat telefonul in 1876, companiile de telegraf au manifestat putin interes, vazandu-l ca pe o noutate ciudata. Cu toate acestea, capacitatea telefonului de a furniza comunicatie vocala instantanee si-a demonstrat rapid valoarea, ducand la o adoptie pe scara larga. In mod similar, computerele personale erau initial vazute in mare parte ca jucarii pentru amatori, cu scepticism generalizat cu privire la utilitatea computerului personal. Cu toate acestea, ascensiunea programelor de productivitate si a internetului a transformat computerele personale in instrumente esentiale pentru utilizarea in scopuri comerciale si personale.

In era actuala, tehnologia blockchain s-a confruntat initial cu scepticism din partea institutiilor financiare traditionale. Cu toate acestea, propunerea sa unica de valoare - dezintermedierea, transparenta si securitatea - a determinat o adoptie din ce in ce mai mare, atat de catre utilizatorii individuali, cat si de catre companii.

Atunci cand o noua tehnologie isi dovedeste valoarea, actorii prezentului se confrunta cu o decizie critica: sa se adapteze sau sa devina invechiti. Tranzitia de la trasurile trase de cai la automobile la inceputul secolului al XX-lea a fortat companiile de trasuri sa se adapteze sau sa se inchida. In mod similar, ascensiunea fotografiei digitale a determinat compania Kodak sa nu se adapteze, ceea ce a dus la declinul acesteia, in timp ce nume precum Canon si Nikon au prosperat, prin adoptarea noii tehnologii.

Desi inca exista critici, multi dintre actorii incumbenti de astazi au ales sa se adapteze proactiv la valul de disruption condus de blockchain, mai degraba decat sa il ignore sau sa lupte impotriva lui. Gigantii financiari precum BlackRock si Fidelity, care au condus recent valul ETF-urilor cu Bitcoin, sunt poate cel mai clar exemplu. Multi alti jucatori importanti din domeniile lor respective, de la JP Morgan la IBM, exploreaza tehnologia blockchain si o integreaza in operatiunile lor pentru a spori eficienta si securitatea. Cei care nu se adapteaza pot face fata invechirii pe masura ce sistemele descentralizate castiga in importanta. Revolutia actuala a blockchain reflecta ciclurile de inovatie din trecut, unde actorii incumbenti fie coopteaza tehnologia noua, fie risca sa ramana in urma.

Pe masura ce tehnologiile blockchain si Web3 continua sa evolueze, actorii trebuie sa recunoasca potentialul de perturbare pozitiva si sa actioneze rapid pentru a integra aceste inovatii in procesele lor. Viitorul va vedea probabil o combinatie de cooptare si concurenta pe masura ce blockchain remodeleaza peisajul financiar, precum si numeroase alte industrii. Daca ne luam dupa ritmul de crestere a comunitatii Binance, acest viitor este foarte aproape.