Psihologul explica de ce ne indeamna sarbatorile la excese
3/35827
calendar_month 21 Dec 2023, 12:00


"Impulsurile spre exces sunt strigate de ajutor pentru dezechilibre in diferite planuri ale vietii"

Sezonul sarbatorilor ne aduce bucurie, dar adesea vine la pachet cu un exces de mancare, cheltuieli si stres. De ce simtim nevoia de a exagera in aceasta perioada, transformand uneori celebrarile intr-un maraton de excese? Specialistii sunt de parere ca sarbatorile aduc cu ele o serie de factori care ne influenteaza emotiile si comportamentele. De la presiunea sociala la asteptarile personale si la obiceiurile cultivate de-a lungul anilor, fiecare aspect poate contribui la excesele din timpul sarbatorilor.

Perioada sarbatorilor este resimtita diferit de fiecare dintre noi in primul rand in legatura directa cu personalitatea noastra. Modul in care am petrecut sarbatorile alta data sau diferite alte experiente pe care fiecare dintre noi le poate asocia sarbatorilor fac din aceasta perioada un eveniment unic pentru fiecare, e de parere Steliana Lefter, psiholog in cadrul Clinicii Medikali.

”Bucuria este doar una dintre emotiile pe care le putem trai de sarbatori. De aici si pana la excese de orice fel e doar un pas. Este foarte important ce a insemnat de-a lungul timpului pentru fiecare dintre noi obiceiul de a fi impreuna cu cei dragi in perioada sarbatorilor. Plecand de la aceste experiente, povestea pe care fiecare dintre noi ne-o spunem neincetat in minte fie despre noi, fie despre viata, fie despre ceilalti reprezinta cadrul personal specific al trairii perioadei sarbatorilor in prezent”, explica specialistul.  

Astfel, stresul de orice fel este un factor favorizant sau precipitant pentru diferite afectiuni psihologice si nu numai. Sezonul sarbatorilor poate reprezenta si „sezonul stresului” pentru unii oameni. Modul specific in care fiecare dintre noi obisnuieste sa reactioneze la stres poate face ca excesul alimentar sau de bauturi alcoolice sa reprezinte si in aceasta perioada un comportament firesc.

<Mănâncă tot din farfurie!> sau <Copiii buni/cuminți mănâncă tot din farfurie> sau <Am gătit toată ziua și voi nu mâncați?!> sunt câteva dintre afirmațiile pe care copilăria ni le poate readuce în minte în special în perioada sărbătorilor mai ales dacă ajungem în locurile unde ni se spuneau astfel de lucruri sau interacționăm cu persoanele care obișnuiau să facă astfel de afirmații. Uneori suntem chiar noi cei care am interiorizat acele afirmații și acum funcționează pentru noi drept credințe proprii. Desigur, mai suntem învățați și că bunul simț ne spune să respectăm obiceiul locului sau tradiția gazdei. Dar nu trebuie să uităm că suntem liberi să acționăm cum știm noi că e bine dacă avem un alt punct de vedere. Chiar dacă acest lucru nu este ușor pentru oricine și nu e lipsit de asumarea unor riscuri în relația cu cei din jur, acesta ar putea să fie anul în care să începem să spunem NU dacă ceva nu ne reprezintă! Cine știe? E posibil să ni se alăture și alții pe drumul unui început mai sănătos sau…al unor noi tradiții”, e de părere Steliana Lefter, psiholog în cadrul Clinicii Medikali
Specialistul avertizeaza ca, nu in ultimul rand, astfel de comportamente pot atrage consecinte psihologice in cazul unei persoane care ajunge la spital dupa un exces alimentar sau al alteia care e implicata intr-un accident dupa ce a condus in stare de ebrietate. Consecintele oricarui astfel de eveniment inseamna si o incarcatura psihologica adiacenta care poate sa reprezinte o schimbare a cursului vietii noastre.

Tocmai de aceea este important ca fiecare individ sa realizeze valoarea unor sarbatori linistite, in care calitatea vietii e importanta. ”Impulsurile spre exces sunt strigate de ajutor pentru dezechilibre in diferite planuri ale vietii. Comportamente compensatorii pentru aceste suferinte pot fi excese alimentare sau de orice alt fel. A identifica aspectele vietii in care e prezenta suferinta, un dezechilibru de orice fel si, ulterior, a echilibra si a armoniza aceste aspecte, fie ca le identificam a fi in plan personal sau profesional face ca nevoia de exces sa dispara”, a concluzionat specialistul.