Premiera nationala in tratamentul bolii Parkinson, la Arcadia
3/36890
calendar_month 10 Iun 2024, 13:15


Premiera nationala, intr-o retea medicala privata, la Centrul de excelenta pentru managementul clinic al pacientului cu boala Parkinson si tulburari de miscare Arcadia unde se realizeaza tratamentul inovativ al bolii Parkinson prin infuzia subcutanata continua cu levodopa.

Levodopa, precursor al neurotransmitatorului dopamina, actioneaza in neuronii dopaminergici, unde se transforma rapid in dopamina si compenseaza deficitul acesteia, prezent in Boala Parkinson.

Boala Parkinson inregistreaza cea mai rapida crestere a incidentei si a prevalentei dintre toate afectiunile neurologice. Cea mai cunoscuta dintre tulburarile de miscare hipokinetice, boala Parkinson se caracterizeaza prin tremor, rigiditate si miscare lenta, adesea insotita de instabilitate posturala.

Degenerarea neuronilor producatori de dopamina din creier conduce la anomalii in circuitele ganglionilor bazali, cauzand simptomele motorii caracteristice ale bolii Parkinson.
 
Boala Parkinson este o patologie cronica, degenerativa, cu evolutie lent invalidanta, cu debut insidios. Pentru controlul simptomelor, diagnosticul precoce este foarte important, tinand cont ca boala debuteaza cu pana la 20 de ani anterior aparitiei primelor semne motorii. Metodele inovative de tratament au rolul de ameliorare a manifestarilor acestei afectiuni si de extindere a calitatii vietii pacientilor si a familiilor acestora.

Infuzia subcutanata continua a levodopa, tratament in premiera nationala in Reteaua Medicala Arcadia, cu decontare CAS
 
In Centrul de excelenta pentru managementul clinic al pacientului cu boala Parkinson si tulburari de miscare Arcadia se implementeaza terapii inovatoare pentru boala Parkinson.
 
Dr. Vlad Padurariu, medic primar Neurologie, coordonatorul Centrului: „Infuzia subcutanata continua cu levodopa se realizeaza cu ajutorul unei pompe portabile, conectate la un tub la care este atasat un ac fin, introdus sub piele si fixat pentru a fi mentinut in aceeasi pozitie. Astfel, asiguram un flux continuu de medicament, pe tot parcursul zilei. Rezultatele sunt imediate si au un impact pozitiv asupra controlului manifestarilor motorii ale bolii Parkinson. Acest tip de tratament, pe care il realizam in premiera nationala in Reteaua Medicala Arcadia, imediat ce a devenit disponibil pe piata si a primit compensarea prin CAS, are rolul de a reduce semnificativ fluctuatiile motorii si variabilitatea raspunsului la tratament si de a imbunatati calitatea vietii. Acest tip de tratament completeaza optiunile deja disponibile in Centru pentru pacientul cu boala Parkinson avansata, printre care infuzia continua cu gel intestinal.”

Avantajele pe care le are pacientul sunt multiple. Tratamentul prin infuzie este minim invaziv si asigura eliberarea continua a medicamentului, cu rol in controlul eficient al simptomelor. In plus, este redusa necesitatea de administrare orala a medicamentelor.

Pe langa infuzia subcutanata continua a levodopa, in Centrul de excelenta pentru managementul clinic al pacientului cu boala Parkinson si tulburari de miscare Arcadia, planul de tratament al pacientilor poate contine infuzia intestinala continua a levodopa sau infuzia subcutanata continua a apomorfinei, agonist al dopaminei, in functie de particularitatile fiecarui caz. Tratamentul bolii Parkinson se realizeaza in echipa multidisciplinara, avand la baza sistemul integrat de servicii medicale din Reteaua Medicala Arcadia.
 
Centrul de excelenta pentru managementul clinic al pacientului cu boala Parkinson si tulburari de miscare inseamna evaluare complexa a pacientului, abordare multidisciplinara, metode moderne de tratament avansat, ingrijire specializata, educatie si sprijin continuu.