Practica medicala actuala, pusa la indoiala: ce se intampla cu creierul chiar inainte de moarte

calendar_month 09 Apr 2015, 10:21
In clipele dinaintea mortii creierul indeplineste un rol mai important decat inima, conform rezultatelor unui nou studiu care pune sub semnul intrebarii practica medicala actuala si a fost publicat in ultimul numar al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite Live Science, citata de AGERPRES.
Conform teoriei medicale actuale, in momentele dinaintea mortii inima ar juca rolul principal. Incetarea batailor inimii duce la oprirea circulatiei sangvine, iar creierul si celelalte organe mor in succesiune rapida, in lipsa oxigenului. Acest nou studiu contrazice aceasta teorie.
O echipa de cercetatori a desfasurat un experiment pe cobai, in care au urmarit activitatea cardiaca si pe cea cerebrala in momentele dinaintea mortii rozatoarelor din cauza lipsei de oxigen. Ei au descoperit ca, in acele momente, creierul transmite o furtuna de semnale chimice spre inima. Dupa ce au blocat transmiterea acestor semnale de la creier spre inima, cercetatorii au observat ca soarecii au supravietuit un timp mai indelungat.

(foto: Wikimedia)
Daca un proces similar se intampla si in cazul oamenilor, ar fi posibila cresterea sanselor de supravietuire ale unui pacient prin stoparea semnalelor transmise de creier spre inima, conform studiului publicat de PNAS.
"In mod natural, oamenii s-au concentrat asupra inimii, gandindu-se ca, daca salveaza inima, vor salva si creierul", a sustinut co-autoarea acestui studiu, Jimo Borjigin, neurolog la scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Michigan. Echipa ei a descoperit ceva surprinzator: "Trebuie oprita comunicarea chimica dintre creier si inima pentru a putea salva inima", a subliniat ea, adaugand ca aceasta descoperire "este contrara aproape oricarei practici medicale de urgenta".
Cititi in continuare despre "Experiente din pragul mortii: Ce se intampla cu creierul si cu inima chiar inainte de moarte" pe AGERPRES.RO
Noutati




