Piata de benzi desenate din Romania ¬ 4 colectii 100% romanesti
1/16943
calendar_month 09 Mar 2016, 15:24



Fanii benzilor desenate din Romania se pot bucura acum, pe de-o parte de benzile desenate americane care au inceput sa apara traduse in limba romana, iar pe de alta parte, de benzi desenate100% romanesti, cu eroii copilariei transformati in supereroi cu puteri fantastice. Pentru cei care nu au citit pana acum benzi desenate, cel mai bun punct de plecare ar fi rasfoirea unor benzi desenate precum Harap Alb continua sau Tinerete fara batranete, benzi desenate inspirate din basmele arhicunoscute si transformate in povesti moderne, pe gustul generatiei Y si nu numai.


Scurt istoric al benzilor desenate

Industria benzilor desenate s-a nascut, s-a dezvoltat si a devenit un adevarat fenomen in Statele Unite ale Americii inca de la inceputul secolului XX, devenind rapid o cultura de sine statatoare, cu milioane de pasionati si colectionari. De curand, odata cu transpunereabenzilor desenate pe marile ecrane de catre studiourile de la Hollywood si succesul extraordinar al acestora in box-office, benzile desenate au revenit in atentia publicului larg, castigand tot mai multa notorietate, chiar si in fata publicului roman.
Desi in Romania aceasta industrie nu a avut aceeasi amploare ca in alte tari, benzile desenate au inceput sa fie un subiect de interes in special pentru generatia tanara, generatie conectata cu mediul online si pasionata de cultura pop, fantasy sau science fiction.
Astfel, ca raspuns la cresterea interesului fata de acest tip de produse, au inceput sa apara in ultimii ani edituri specializate care creeaza si publica benzi desenate in limba romana, create de artisti romani.
Am alcatuit mai jos o lista a revistelor de benzi desenate romanesti care pot fi cumparate din magazinele (fizice sau online) din Romania:


Revista Harap Alb Continua (HAC!)

Harap Alb continuasau HAC! cummai este cunoscuta de catre cititori, este prima revista de benzi desenate romanesti, primul numar aparand in anul 2012. Dupa cum ii spune si numele, revista de benzi desenate continua celebra poveste a lui Creanga, doar ca, de data aceasta, Harap Alb (sau Stefan, personajul principal din poveste) este intruchipat ca un supererou de domeniul fantasticului, insotit de alte personaje cu puteri iesite din comun, intocmai ca in cazul supereroilor de peste ocean (Mara – fata Imparatului Rosu, Moroianu – Spanul, Lardea – Flamanzila, Miron – Gerila, Haiganu – Ochila sau Nedelia – Sfanta Duminica).
Cu o istorie de peste 3 ani de zile, Harap Alb continuaeste cea mai cunoscuta si vanduta revista de benzi desenate din Romania, comparabil chiar cu benzile desenate americane, celebre datorita adaptarilor cinematografice recente (Iron Man, Thor, Spiderman, Deadpool etc).
Revista de benzi desenate Harap Alb continua a ajuns deja la numarul 21, un nou numar al revistei aparand o data la fiecare 2 luni de zile.





Revista TFB - Tinerete fara batranete

Adaptata dupa basmul lui Petre Ispirescu, revista de benzi desenate TFB (Tinerete fara batranete) ne prezinta un alt tip de Fat-Frumos, un erou dintr-o lume post apocaliptica, distrusa de o boala nimicitoare, in cautarea leacului pentru salvarea omenirii: tineretea fara batranete si viata fara de moarte. Amatheus, cum este numit Fat-Frumos in aceasta banda desenata science-fiction, este eroul unei lumi fantastice, plina de monstri, mutanti, nave spatiale si alte creaturi fantastice. Astfel, acest Fat-Frumos modern, insotit de Panza – un fel de pisica de mare zburatoare – pleaca in cautarea unui leac pentru aceasta boala care ameninta sa extermine rasa umana, un leac care sa le aduca oamenilor tinerete fara batranete si viata fara de moarte.




TFB este publicata de aceeasi editura ca si colectia HAC!, si apare la o data la 2 luni, revista ajungand pana acum la episodul 5.
Revista Abatia
Revista de benzi desenate Abatia este inspirata din romanul omonim al lui Dan Dobos, un roman science fiction considerat a fi unul dintre cele mai bune romane SF romanesti, comparat de catre critici cu mult mai celebrele Dune (Frank Herbert) sau Fundatia (Isaac Asimov).
Abatia ne prezinta razboiul pentru dobandirea controlului asupra galaxiei si a planetelor agricole, planete care au resursele necesare pentru a oferi hrana intregului Imperiu. Actiunea din Abatia are loc intr-un viitor indepartat, in care omenirea a reusit sa prospere datorita descoperirilor stiintifice si a explorarii spatiului. Imperiul Galactic este condus de un Imparat, stapanirea acestuia intinzandu-se in toata galaxia, mai putin asupra Abatiei.
Astfel, se poarta un razboi continuu intre Abatie si Imperiu, acesta din urma dorindu-si sa afle secretul producerii si controlului clonelor, secret detinut de catre Abatie. Astfel, Imperiul isi trimite pe Pamant unul dintre cei mai buni soldati ai sai, cu misiunea de a se infiltra in interiorul Abatiei si de a strange date importante care sa-i permita Imperiului sa castige acest razboi.
Revista de benzi desenate Abatia a ajuns la numarul patru, cu un numar publicat la fiecare doua luni.
Revista Terapie de basm
Terapie de basm este o poveste moderna in benzi desenate, dar cu puternice referinte catre geografia si cultura romaneasca. Povestea ne prezinta o societate cu deficit de atentie, in care oamenii nu mai au rabdarea de a se asculta unii pe altii, terapia fiind singura solutie pentru cei aflati in pragul disperarii.
Povesti fantastice cu zane, cavaleri, buzdugane si fiice de imparat vor iesi la iveala in Sala, locul unde au loc sedintele de terapie conduse de un terapeut misterios. Revista Terapie de basm ne prezinta personaje de legenda intr-un mediu nou, cotidian, afectate de stres si tratate de terapeuti.
Desi cultura benzilor desenate in Romania este mai putin dezvoltata decat in Statele Unite, unde cineva a platit 3.2 milioane de dolari pentru cea mai veche banda desenata cu Superman, in ultimii ani aceasta s-a dezvoltat atat din punct de vedere al diversitatii revistelor aparute, a editurilor care le publica, cat si a locurilor de unde pot fi achizitionate si, mai ales, a numarului de cititori. In prezent, puteti gasi magazine online de benzi desenate, din care le puteti comanda fie individual, fie in pachete formate din multe numere, dar si alte accesorii din universul benzilor desenate (tricouri, medalioane, cani personalizate, genti din benzi desenate sau postere cu personajele preferate).
Daca in anii 2009 – 2010 nu exista nicio revista de banda desenata romaneasca care sa apara in mod constant, odata cu aparitia revistelor HAC! sau TFB, benzile desenate au inceput sa fie tot mai populare in randul tinerilor romani. Pe langa benzile desenate romanesti, in magazine se gasesc tot mai multe benzi desenate americane, cu eroii deveniti celebri pe marele ecran.
Pana acum, pasionatii de benzi desenate erau nevoiti sa citeasca revistele americane in limba engleza, dar odata cu cresterea popularitatii acestor tipuri de publicatii in Romania, au inceput sa apara variante traduse in limba romana, atat pentru benzi desenate Marvel cat si pentru cele din universul DC Comics.
Astfel, in magazinele romanesti, pot fi cumparate urmatoarele benzi desenate in limba romana: Spiderman, Iron Man, Thor, Deadpool, The Walking Dead, Superman, Batman, Wonder Woman sau Green Lantern.
In general, benzile desenate americane traduse in limba romana si disponibile in magazinele romanesti sunt acele benzi desenate ale caror eroi au ajuns in ultimii ani pe marele ecrane, filmele cu supereroi fiind foarte populare si avand incasari de miliarde de dolari. Astfel, cei care nu au citit inainte benzi desenate, dar care vazand filmele respective au devenit interesati de acest subiect, pot citi acum povestile originale ale acelor personaje, in variantele in care au fost cunoscuti pentru prima data, traduse in limba romana.
Daca pana acum benzile desenate erau considerate in Romania un lucru demodat, sau niste reviste adresate copiilor, in prezent, acestea reusesc sa castige din ce in ce mai multi fani.
Un factor important care a ajutat la dezvoltarea acestei industrii este calitatea la care sunt produse benzile desenate romanesti, atat din punctul de vedere al ilustratiilor, cat si a scenariilor complexe si surprinzatoare. De exemplu, revista HAC!, in primele 4 numere in care a aparut, a relatat povestea asa cum a fost scrisa initial de Creanga. Incepand cu numarul 5 al revistei, povestea s-a schimbat, devenind una originala si transformandu-se intr-o poveste adaptata pentru benzile desenate. Astfel, prin aceasta combinatie originala dintre o poveste clasica din folclorul romanesc si o abordare moderna a subiectului, revista HAC! a reusit sa fie inca de la inceput una foarte apreciata de cititori, contribuind intr-o mare masura la starnirea interesului romanilor fata de benzile desenate.
Piata benzilor desenate din Romania poate fi considerata incala inceput, insa an de an numarul cititorilor este in crestere, la fel ca numarul de publicatii care spun povesti cu supereroi. Daca ar fi sa luam ca model Statele Unite, ne putem astepta ca intr-un viitor mai mult sau mai putin apropriat, sa ne putem bucura de o adaptare cinematografica a unei benzi desenate romanesti. Pana atunci insa, ne putem totusi astepta ca in magazinele de specialitate sa apara din ce in ce mai multe benzi desenate romanesti.
Daca revistade benzi desenate Abatia si-a castigat notorietatea prin abordarea unui stil science-fiction, cu calatorii interstelare si lupte intergalactice, revistele de benzi desenate romanesti Harap Alb Continua, Tinereta fara batranete sau Terapie de basm s-au bucurat de un real succes prin abordarea unor povesti clasice din folclorul romanesc si reinterpretarea acestora intr-un stil modern, stil care a avut imediat priza la publicul pasionat de benzi desenate si literatura fantasy.
Astfel, ce ar putea fi mai potrivit pentru o persoana care nu a mai citit benzi desenate pana acum decat sa inceapa cu descoperirea unui Harap Alb blond, cu ochi albastri si trup atletic sau a unui Fat-Frumos ce rataceste printr-o lume postapocaliptica pe o motocicleta zburatoare?