Pauza de tigara la locul de munca - ce spune legislatia din Romania
8/8155
calendar_month 19 Aug 2022, 14:05

Discutiile în contradictoriu de la locul de munca sunt lucruri care sunt de evitat, indiferent daca sunt cu sefii sau cu vreunul dintre colegi. Un subiect de la care poate porni o astfel de discutie este timpul de lucru si pauzele luate de catre angajati. Angajatii care fumeaza tind sa ia mai multe pauze decat cei care nu fumeaza, cauzand nemultumirea celor din urma. Ce e de facut în situatia în care apar astfel de discutii?

Unde pot fi gasite informatii referitoare la pauzele din timpul serviciului?

Referitor la pauzele de tigara, legislatia din tara noastra permite fiecarei entitati juridice sa îsi stabileasca singura regulile. Referirile la pauze trebuie cuprinse în contractul colectiv de munca sau în regulamentul intern.

Codul Muncii stipuleaza ca, în cazul în care durata timpului de lucru dintr-o zi depaseste 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, în conditiile care sunt stabilite prin contractul de munca sau prin regulamentul intern. De asemenea, tot acest document stipuleaza faptul ca tinerii cu varste de pana în 18 ani au dreptul la o pauza de masa de cel putin 30 de minute în cazul în care durata timpului de munca dintr-o zi depaseste 4 ore si jumatate.

Angajatorul poate oferi, spre exemplu, 20 de minute drept pauze pe zi fumatorilor, însa acestea pot fi sau nu incluse în programul de lucru. În cazul în care nu sunt incluse în programul de lucru, aceste minute vor trebui recuperate.

Ce sanctiuni poate atrage dupa sine nerespectarea regulilor referitoare la pauzele de tigara?

În cazul în care sunt prevazute clar duratele exacte ale pauzelor pe care un angajat si le poate lua pe parcursul unei zile lucratoare, atunci orice abatere de la aceste reguli poate fi sanctionata.

Sanctiunile care pot fi luate sunt prevazute în Codul Muncii:

- Avertisment scris; 
- Retrogradare din funcție pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile; 
- Reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%; 
- Reducerea salariului de bază și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%; 
- Desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. 

O sancțiune disciplinară se va radia în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului care a fost penalizat nu i se va aplica o nouă sancțiune.

Ce pot face persoanele care fumează la locul de muncă?

Conform unui studiu făcut recent de EURISPES, România se află în topul țărilor cu cei mai mulți fumători din UE. Ponderea acestora este 32,2% din totalul populației. Asta înseamnă că avem peste 5 milioane de conaționali care fumează. Iar majoritatea dintre ei lucrează.

Așa că, în cazul în care nu se pot lăsa de fumat, lucru care ar fi cea mai bună variantă pentru sănătate, pot încerca o altă abordare pentru a se asigura că nu vor fi penalizați sau nu vor stârni discuții în contradictoriu la locul de muncă.

Un puff bar poate fi soluția pentru persoanele care fumează la locul de muncă. Dacă există spații special amenajate de către angajator, acest device poate fi utilizat și în interior. Astfel va fi scutit timpul de deplasare până afară. Acest tip de dispozitiv se găsește cu diferite arome. De asemenea, există posibilitatea alegerii nivelului concentrației de nicotină, de la 0 mg până la 20 mg.



Monitorizarea exactă a timpului petrecut în pauză este o altă variantă de abordare. Dacă timpul înregistrat la țigară pare prea lung, se pot scurta pauzele sau se pot crește intervalele în care acestea sunt luate.

În orice caz, trebuie evitate situațiile conflictuale care pot apărea la locul de muncă pentru simplul fapt că nimănui nu îi place să lucreze în tensiune.



Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?