Parintele internetului, Vint Cerf, avertizeaza asupra intrarii in "Era digitala intunecata"

calendar_month 16 Feb 2015, 18:07
Cel putin in ultimii doi ani, nume mari de antreprenori din tehnologie sau oameni de stiinta care au participat activ la evolutia lumii in era digitala si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu evolutia tehnologie, fie ca vorbim despre riscurile pe care le implica scaparea de sub control a inteligentei artificiale, fie despre lucruri mai putin "SF". Vint Cerf, cunoscut ca "parintele internetului" si care este in prezent vice-presedinte al Google, a atras atentia recent, in cadrul intalnirii anuale a Asociatiei Americane pentru Stiinta Avansata, ca ne pandeste intrarea intr-o era intunecata a digitalului, iar ingrijorarile sale par a fi cat se poate de justificate si argumentate.
"Viata noastra, amintirile, fotografiile noastre de familie pe care le pretuim exista tot mai mult sub forma digitala, de biti de informatie, stocate pe hard disk-uri sau in cloud. Dar, pe masura ce tehnologia se evolueaza, aceste documente risca sa fie pierdute in urma unei revolutii digitale rapide", spune Vint Cerf, intr-un interviu acordat BBC.
"Parintele Internetului" mai spune ca deja ne confruntam cu astfel de probleme. "Se intampla ca formate mai vechi de documente create in trecut sau prezentari mai vechi nu pot fi citite de cele mai recente versiune ale unui software, deoarece compatibilitate nu este intotdeauna garantat" (...) si ce se poate intampla in timp este ca si daca am acumula arhive mari de continut digital, vom ajunge in situatia sa nu stim ce contin ele.
Solutia? Pergamentul digital
Vint Cerf nu este genul de om de stiinta care doar sa atraga atentia asupra unor probleme. Asa ca propune ce deja o solutie a carei functionare a fost demonstrata.
Modelul proppus de Vint Cerf si bazat pe o tehnologie la care lucreaza de Mahadev Satyanarayanan de la Universitatea Carnegie Mellon, este inspirat dintr-o idee ceva mai veche si perfect valabila: "muzeul". Desigur, nu vorbim despre un muzeu "normal", ci despre o baza de date digitala, arhivata in cele mai bune conditii si, mai ales, transportabila intr-o fractiune de secunda, dar arhivata in asa fel incat bitii sa poate fi interpretati.
Solutia poate fi pusa in practica prin realizarea unui "Instantaneu" sau mai bine spus a unei capturi (radiografii) care sa contina in format digital atat fisierele respective cat si aplicatiile care o pot accesa, sistemul de operare, dar si descrierea hardware-urilui sau a masinii pe care toate acestea ruleaza. Un astfel de pergament digital ar permite, spune Vint Cerf, "recrearea trecutului in viitor".
Desigur, nu este vorba doar despre pastrarea fotografiilor utilizatorilor sau a documentelor pe care le realizam zi de zi, ci despre istoria omenirii.
Modelul stiintific al acestui tip de arhiva exista, dupa cum spuneam mai devreme, iar aplicabilitatea nu pare deloc imposibila. Daca ideea lui Vint Cerf impreuna cu solutia lui Mahadev Satyanarayanan vor functiona, fisierele stocate astazi in cloud sau indiferent de mediul despre care vorbim, ar putea fi accesibile generatiilor viitoare, evitandu-se astfel o posibila disparitie a propriei noastre istorii.
Vedeti interviul pe BBC
Noutati




