Parametrii tehnici pentru termoizolatii

calendar_month 22 Dec 2016, 11:44

De multe ori, pe piata materialelor de constructii, ne este dat sa facem alegeri intre diverse produse si e de dorit sa putem descifra care sunt parametrii importanti, pentru a putea face o alegere optima.
Din punctul de vedere al capacitatii de termoizolare, parametrul care ne intereseaza se numeste conductivitatea termica si are simbolul caracterului grec numit lambda - λ. Acest parametru este o constanta de material, indiferent de grosimea termoizolatiei. Cu cat acesta este mai mic, cu atat este mai bine. In general, valoarea acestuia este intre 0.032 si 0.042 W/mK, in functie de tipul termoizolatiei si de producator. Asadar, pentru performanta maxima, alegeti un material care are acest coeficient cat mai mic.
Grosimea materialului influenteaza direct proportional capacitatea de termoizolare, ca atare alegeti o grosime cat mai mare, in functie de buget, pentru materialul cu lambda cat mai mic. Grosimea si conductivitatea termica definesc impreuna un alt parametru numit rezistanta termica notat cu R. Cu cat valoarea acestuia este mai mare, cu atat mai bine.
Rezistenta se calculeaza ca fiind grosimea materialului, masurata in metri, impartita la coeficientul lambda: R=G/λ. Se observa ca marimea lui R creste daca grosimea este cat mai mare si conductivitatea termica este cat mai mica.
Alti parametri care pot prezenta interes este coeficientul de permeabilitate la vapori, notat cu caracterul grec µ. Ideal este ca valoarea acestuia sa fie 1, asa cum este la vata bazaltica. Acest lucru inseamna ca materialul nu opune rezistenta reglarii umiditatii intre interior si exterior. Cu cat acest parametru are valoarea mai mare, cu atat calitatea aerului interior va avea de suferit daca nu exista o ventilatie corespunzatoare. Polistirenul este un material deficitar in acest sens. In termini populari, se zice ca „nu respira casa” cand este izolata cu polistiren. Acesta este coeficientul din spatele acestui fenomen.
Pentru consultanta in domeniu, apelati la o firma specializata in proiectare (www.reflexinc.ro), care prin intermediu unui certificat energetic (www.certificatenergetic24h.ro) poate sa va optimizeze performanta energetica inca din faza proiectarii. Certificatul energetic este oricum obligatoriu la receptia cladirii.
Noutati




