Operatia a fost transmisa live la Conferinta Societatii Romane de Ginecologie Oncologica (SRGO)
Pana de curand un astfel de caz era vazut inoperabil
Spitalul MedLife Polisano Sibiu a realizat cu succes o interventie chirurgicala pro-bono de inalta complexitate pentru o pacienta in varsta de 68 de ani, diagnosticata cu cancer ovarian avansat si metastaze peritoneale. Aceasta procedura a fost efectuata de o echipa multidisciplinara de medici, condusa de conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor, medic primar chirurgie generala, si a fost transmisa live in cadrul Conferintei Societatii Romane de Ginecologie Oncologica (SRGO). Evenimentul a oferit chirurgilor oncologi si gine-oncologi prezenti o oportunitate unica de a interactiona direct cu echipa medicala, demonstrand utilizarea procedurilor medicale avansate si facilitand schimbul de cunostinte esentiale in tratamentul cancerelor avansate.
Povestea pacientei de 68 de ani – de la o banala ecografie abdominala la diagnosticul de cancer peritoneal
Pacienta, cunoscuta cu hipertensiune arteriala, a prezentat recent disconfort abdominal inferior, simptome care au determinat-o sa caute ajutor medical. Investigarea acestei probleme a inclus o ecografie abdominala detaliata, care a relevat prezenta unei formatiuni tumorale pelvine. In urma evaluarilor suplimentare, s-a confirmat diagnosticul de cancer ovarian foarte avansat, stadiul IIIC, cu extensie la peritoneu, membrana ce captuseste cavitatea abdominala.
Echipa medicala de la Polisano Sibiu, condusa de conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor, a abordat acest caz complex printr-o interventie chirurgicala in doua etape principale: prima etapa a constat in citoreductia tumorala, iar a doua in chimio-hipertermia intraperitoneala (HIPEC). Aceste proceduri au fost sustinute de cercetarile si studiile care indica eficacitatea lor in cazuri bine selectate. Echipa multidisciplinara a fost formata din 3 chirurgi oncologi, 2 medici anestezisti, 4 asistente de bloc operator, 2 asistente de ATI, un medic oncolog, un medic cardiolog, un medic radiolog, un nutritionist, un psiholog, un kinetoterapeut si un anatomopatolog.
„Aceasta interventie, care combina citoreductia tumorala cu HIPEC, marcheaza o revolutie in tratamentul carcinomatozei peritoneale. Pana recent, aceasta forma avansata de cancer incadra pacientul intr-un stadiu de inoperabilitate si tratament palieativ. Acum, datorita cercetarilor si tehnologiei avansate, putem oferi pacientilor o sansa reala de vindecare prin aceasta interventie . Efortul nostru concertat, alaturi de o echipa multidisciplinara dedicata si dotarile de ultima generatie ale spitalului, ne permit sa abordam aceste cazuri complexe cu succes. Suntem mandri sa aducem aceasta metoda inovatoare la Medlife-Polisano Sibiu si sa oferim pacientilor nostri o noua speranta.” – conf. Univ. Dr. Eniu Dan Tudor.
Un caz inoperabil in trecut, rezolvat acum printr-o metoda moderna de tratament: citoreductie meticuloasa si HIPEC
Interventia chirurgicala, desfasurata in doua etape principale,a inceput cu citoreductia tumorala, o procedura complexa de aproximativ 6 ore, ce presupune indepartarea chirurgicala a tuturor tumorilor vizibile din cavitatea peritoneala. Aceasta etapa este esentiala deoarece orice celula tumorala ramasa poate duce la recidiva bolii. Citoreductia completa nu doar ca reduce semnificativ incarcatura tumorala, dar si pregateste in mod optim cavitatea abdominala pentru etapa urmatoare, HIPEC. Prin eliminarea completa a tumorilor vizibile, se asigura ca tratamentul chimioterapic incalzit poate actiona direct asupra celulelor canceroase microscopice ramase, sporind eficacitatea acestuia si imbunatatind prognosticul general al pacientului. Aceasta abordare integrata si minutioasa necesita o coordonare excelenta intre membrii echipei chirurgicale si o precizie ridicata in timpul interventiei, pentru a maximiza sansele de succes si de vindecare pe termen lung.
Urmatoarea etapa, HIPEC (Chimio-hipertermie intraperitoneala), este o procedura inovatoare in care cavitatea abdominala este spalata continuu cu o solutie de chimioterapie incalzita la 43°C, , cu ajutorul unei pompe speciale. Aceasta solutie incalzita este administrata prin drenurile instalate pe ambele laturi ale abdomenului si ramane in cavitatea abdominala timp de aproximativ 90 de minute pana la 2 ore. Scopul acestei tehnici avansate este de a distruge celulele canceroase ramase dupa indepartarea chirurgicala a tumorilor, sporind sansele de succes ale tratamentului.
Dupa interventie, pacienta va fi monitorizata atent in sectia de terapie intensiva. Va beneficia de tratament cu antibiotice cu spectru larg pentru a preveni infectiile, anticoagulante pentru a evita formarea cheagurilor de sange, suplimente de vitamine si albumine, nutritie parenterala (prin perfuzii) si alte masuri de reechilibrare.
Protocolul folosit in operatie a fost introdus la Medlife-Polisano Sibiu in anul 2021 si reprezinta un exemplu de excelenta medicala datorita dotarii spitalului si echipei medicale bine instruite. Tehnica HIPEC, combinata cu citoreductia tumorala, reprezinta o metoda avansata ce creste sansele de vindecare in cazurile de cancer peritoneal avansat. In tari dezvoltate precum Anglia, Germania si Franta, doar cateva centre sunt capabile sa efectueze astfel de interventii, fapt ce subliniaza importanta si complexitatea acestui tratament inovator.