(P) Dezvoltare tehnica: procesul de sudura cu fibra optica
1/16832
calendar_month 05 Mai 2015, 14:02
In primul rand trebuie sa stiti ca sudarea reprezinta procesul prin care se unesc doua sau mai multe obiecte metalice sau termoplastice cu ajutorul caldurii, prin intermediul unui aparat de sudura si al accesoriilor/aparatelor aferente. Desi pare un procedeu banal si, in esenta, sudarea chiar nu e o tehnica grea si poate fi practicata cu usurinta aceasta a devenit in timp una dintre cele mai utilizate metode de imbinare a obiectelor metalice, mai ales de catre mecanicii de orice tip sau de fabricile care produc diverse obiecte ce au la baza metalul.
Ca orice indeletnicire sudura a inceput de jos. De la sudarea unor obiecte banale cu aparate vechi si de slaba calitate s-a ajuns in prezent pana la folosirea unui model performant, un aparat sudura fibra optica.
Astfel ca exista acum tehnici ca si sudarea electrica cu arc, cea cu electrod invelit, procedeul de sudare sub strat de flux, metoda MIG/MAG, cat si alte tehnici care de care mai complexe precum sudarea cu plasma, de exemplu. De la imbinarea catorva piese metalice sau bare de fier la construirea autovehiculelor, vapoarelor, avioanelor sau chiar a navetelor spatiale.
Desi tehnologia este in continua dezvoltare si pe zi ce trece apar noi tehnici in orice domeniu, sudura tine pasul si ramane in continuare un pilon important in industria metalurgica. Odata cu progresul sudarii creste bineinteles si piata acestei nise iar vanzarile la instrumente ajutatoare precum aparate de masura fibra optica creste incet dar sigur.

Avantajele si dezavantajele sudarii

Ca absolut orice alt lucru de pe aceasta planeta, sudura are atat avantaje cat si dezavantaje. Punand insa in balanta cele 2 aspecte (avantajele si dezavantajele) putem ajunge la concluzia ca intr-adevar este un procedeu eficient si de calitate.
Avantaje:

  • Poluare fonica scazuta - in ziua de astazi orice am face trebuie sa fie cat mai silentios si sa nu deranjeze pe nimeni. Asadar acest aspect al sudarii reprezinta un avantaj major intrucat zgomotele produse in procesul de sudare sunt de intensitate scazuta si nu creaza ideea de poluare fonica.

  • Pret mic - Deoarece, pentru unele persoane, banii reprezinta o problema un alt avantaj al sudarii este constituit de pretul scazut al acesteia, implicit al accesoriilor si aparaturii aferente. De exemplu, pretul unui aparat de sudura obisnuit porneste de pe la 300-350 lei (o suma rezonabila) dar ajunge chiar si la 8000 lei.

  • Tehnica simpla - Chiar daca in prima faza pare un procedeu greu de efectuat aflati insa ca sudarea unor obiecte nu este foarte dificila, mai ales daca ne folosim de aparatura moderna si sigura.

  • Automatizare - Dupa cum spuneam in paragrafele anterioare ca aceasta reprezinta un pilon important al industriei metalurgice, unul dintre aspectele care o face sa se mentina pe acest post este si automatizarea. In fabrici nimeni nu sudeaza manual ci cu ajutorul masinariilor de ultima generatie.

  • Complexitate - Da, sudarea e simpla insa totodata complexa datorita lejeritatii cu care se pot crea piese importante care pun in miscare de la biciclete pana la avioane si vapoare gigantice.


Dezavantaje:

  • Raze ultraviolete - Cel mai probabil, stiti ca in timpul operatiunii se folosesc masti de sudura pentru a proteja ochii de razele ultraviolete emanate de aparatul de sudura.

  • Intretinere - Desi sudura este foarte eficienta si relativ usor de practicat, aparatul de sudura necesita intretinere complicata si costisitoare care nu poate fi realizata chiar de oricine.

  • Eventuale daune - Aparatele de sudura se folosesc si de consumabile (exemplu: electrozi) care necesita schimbare, in timp. Pe langa intretinerea consumabilelor mai pot aparea in zona carburatorului de sudura anumite tensiuni interne care pot da nastere unor fisuri care, la fel, va vor face sa scoateti anumite sume de bani din buzunare.


In incheiere, dupa ce am adus in discutie aspecte legate de sudura precum functionalitati, pret, cateva exemple de metode cat si principalele avantaje si dezavantaje putem doar sa le contopim ajungand la concluzia ca operatiunea de sudura devine din ce in ce mai eficienta odata cu avansarea tehnologiei iar singurul lucru pe care-l putem face e sa speram ca va avea continuitate.