(P) Cat costa un sistem de supraveghere video?
7/7001
calendar_month 15 Oct 2015, 16:46
A trecut vremea in care un sistem de supraveghere era extrem de scump si cei care isi permiteau sa detina o astfel de tehnologie erau doar cei care conduceau companii mari sau institutii. Astazi, oricine isi permite un sistem de supraveghere in propria casa si se poate bucura de toate avantajele oferite de acesta. Copiii sunt supravegheati mult mai usor, bunurile sunt in siguranta, iar linistea sufleteasca este, fara doar si poate, mult mai mare.

Care este pretul unui sistem de supraveghere, in functie de componenta sa?

Chiar si cu sisteme de supraveghere ieftine, daca nu investim cu cap ne putem alege cu un sistem care este fie mult prea performant pentru ceea ce avem nevoie, adica mult prea scump, fie cu unul care nu reuseste sa ne ofere eficienta pe care o dorim.
Pentru a ne asigura ca totul este in regula cu achizitia noastra, primul element pe care trebuie sa il alegem este DVR-ul sau NVR-ul, in functie de ceea ce ne dorim de la intregul sistem. In cazul in care dorim un sistem de supraveghere cu camere IP putem opta pentru un NVR in timp ce, daca vrem un sistem cu camere analog, DVR-ul este solutia cea mai buna.
Urmatorul element, la fel de important, al unui sistem de supraveghere video, este, fara indoiala, sistemul de camere de supraveghere. Aici va sugeram sa optati pentru branduri consacrate din domeniu. Astfel, va putem recomanda camere de supraveghere Hikvision sau Dahua.
Ne-am raportat la preturile unuia dintre cei mai mari comercianti de sisteme de supraveghere din tara, SKUT.ro, si am descoperit urmatoarele valori:

NVR - Pretul unui NVR fluctueaza foarte mult, acesta putand fi achizitionat cu preturi cuprinse intre 446 de lei si 1200 de lei. Diferentele de pret sunt justificate prin dotarile fiecarui dispozitiv. Un NVR de 4 canale, cu 1 iesire VGA, o iesire HDMI si o rezolutie de 4 x 1080p are un cost de 446 de lei. Un NVR Samsung cu 64 de canale, o iesire VGA, HDD de 1 TB si o multime de functii deosebite, poate sa coste peste 12000 de lei. Evident, nu vei avea nevoie de cel din urma decat in cazul in care ai de supravegheat o suprafata foarte mare. Probabil ca nici cel mai ieftin nu este intocmai potrivit, asadar, trebuie sa cauti o solutie de mijloc. Ai de ales intre producatori precum Samsung, Hikvision sau Dahua, care au reusit sa se impuna pe aceasta piata.
DVR - Daca optezi pentru un DVR standalone poti descoperi si aici o varietate foarte mare de preturi. Cel mai ieftin DVR din oferta SKUT.ro, spre exemplu, costa 256 de lei si ofera 4 canale, 4 intrari audio si iesiri VGA si HDMI. Este perfect pentru o garsoniera sau pentru un apartament de dimensiuni reduse si este produs de AMVI. Cel mai scump DVR din oferta costa nu mai putin de 13000 de lei si este un DVR Standalone Hybrid, cu 8 canale, produs de cei de la Hikvision. Acesta analizeaza imaginile intr-un mod inteligent si vine la pachet cu o multime de functii, care mai de care mai interesante.
Dupa ce te-ai hotarat care este DVR-ul sau NVR-ul pentru care optezi, este timpul sa treci la camerele de supraveghere. Ai de ales intre camere analogice si camere IP. Ai grija sa alegi camerele in functie de prima componenta pe care ai ales-o. Astfel, in cazul in care ai un DVR alege camere analogice si in cazul in care ai un NVR incearca sa gasesti camere IP.
Daca in cazul DVR-ului, diferentele de pret sunt foarte mari, in cazul camerelor acestea sunt si mai mari. Pretul unei camere de supraveghere analogice poate sa inceapa de la doar 72 de lei si poate ajunge pana la 13000 de lei. Este foarte important sa tii cont de producator, de rezolutia video, de consumul de energie pe care il are camera si de distanta la care filmeaza, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte. Evident, exista mult mai multe criterii care pot decide o achizitie. Cert este ca, daca vrei o camera ieftina, trebuie sa te asiguri ca aceasta atinge cerintele pe care le ai de la ea; in timp ce, daca vrei una scumpa, trebuie ca aceasta sa merite.
Acelasi lucru se poate spune si in cazul camerelor IP. Cele mai ieftine camere IP costa 280 de lei, fara sa emita prea mari pretentii in timp ce o camera scumpa poate sa ajunga la 9000 de lei.
Daca alegerea componentelor sistemului ti se pare dificila, poti opta pentru un sistem de supraveghere gata construit. Un kit format din DVR, doua camere si alimentatoare pentru camere poate sa inceapa de la doar 500 de lei.
Este clar, asadar, ca un sistem de supraveghere video nu mai este un moft. Poti alege sisteme de buna calitate la preturi mici si poti obtine supravegherea de care ai nevoie, fara prea mari eforturi. Ai nevoie de putina informare, de un buget redus spre mediu si de dorinta de a obtine cat mai multe de la sistemul pe care il achizitionezi.