Otita medie la copii: cauze, simptome si cand trebuie sa-ti faci griji
8/8152
calendar_month 19 Aug 2022, 13:15
Otita medie acuta este cea mai frecventa afectiune a copilariei si principala cauza a prescrierii de antibiotice la copii. Aceasta este de natura infectioasa, iar daca ramane netratata poate evolua în otita medie cronica.​ Poate afecta si adultii, dar copiii sunt cei mai predispusi. Iata care sunt cauzele, simptomele si cand trebuie sa-ti faci griji pentru copilul tau în caz de otita medie acuta!

Ce este otita medie acuta si care sunt cauzele aparitiei acesteia?
Otita medie acuta este o inflamatie a urechii medii, mai exact a zonei situate imediat în spatele timpanului.​ Otita medie acuta este cel mai frecvent diagnostic pentru copiii care se prezinta cu dureri de ureche si febra. Cu toate acestea, nu este un diagnostic care poate fi pus cu usurinta. Ea trebuie confirmata de un audiolog sau de un alt profesionist calificat din domeniul sanatatii înainte de a initia orice tratament. În cele mai multe cazuri, otita medie acuta trece de la sine, fara interventie, dar poate avea implicatii grave daca nu este tratata, mai ales în cazul bebelusilor.
Cauzele aparitiei otitei medii acute pot fi virale sau bacteriene, dar Haemophilus influenzae si Streptococcus pneumoniae sunt cele mai frecvent întalnite.

Ce simptome exista?
Acumularea de lichid în urechea medie creeaza o presiune pe timpan si apare durerea. Poate urma o ruptura a timpanului si otoree (scurgere de lichid din ureche). Principalele simptome includ: otalgie (senzatia dureroasa la nivelul urechii), senzatia de plenitudine sau de lichid în ureche, zgomot în ureche (tinitus), febra (inconstant), deficiente de auz.

Cand sa îti faci griji pentru copilul tau?
Dupa cum am mentionat, otita medie acuta este o afectiune frecventa. Cu toate acestea, este important de retinut ca poate duce la complicatii foarte grave, inclusiv mastoidita, meningita si chiar deces, în cazuri rare. Ca atare, orice durere de ureche si/ sau umflatura însotita de febra trebuie luata în serios. Daca copilul tau prezinta oricare dintre semnele de otita medie acuta, mergi de urgenta la medic.

Cum previi otita medie acuta?
Daca medicul suspecteaza aparitia otitei medii acute, primul pas va fi diagnosticarea afectiunii prin examinarea urechilor copilului. Acesta va decide apoi daca afectiunea copilului este bacteriana sau non-bacteriana (otita medie cu efuziune). Daca afectiunea copilului este bacteriana, medicul va prescrie antibiotice. Daca afectiunea este non-bacteriana, nu sunt necesare antibiotice. Medicul va prescrie medicamente pentru durere si antiinflamatoare. De asemenea, copilul va trebui sa se odihneasca si sa bea multe lichide.
Sunt cateva reguli de care sa tii cont pentru a prevenii otita medie acuta: igiena nazala zilnica folosind solutii izotonice sterile de apa de mare, tratarea cauzelor de obstructie nazala si rinofaringiana cu solutii hipertonice sterile de apa de mare, evitarea aparitiei suprainfectiei bacteriene folosind un spray nazal hipertonic cu xilitol si pantenol, vaccinarea antipneumococica, cresterea imunitatii organismului prin alimentatie sanatoasa si suplimente nutritive pentru imunitate si evitarea expunerii copiilor la fumul de tigara.
Tonimer lab Panthexyl Baby Spray este un spray nazal copii, solutie hipertonica sterila de apa de mare, îmbogatit cu xilitol si pantenol, cu rol în prevenirea otitei medii acute. Exista acum în farmacii si produsul pentru adulti – Tonimer lab Panthexyl Spray, tot un spray de nas cu actiune similara.