Orange Romania face pasi suplimentari pentru atingerea #NetZeroCarbon: noi centre de interconectare folosesc resurse alternative de energie
3/35114
calendar_month 25 Iul 2023, 07:59


In linie cu angajamentul Grupului Orange de a atinge neutralitatea CO2 pana in 2040, Orange Romania anunta instalarea a peste 200 de noi panouri solare pe acoperisul centrului de interconectare comunicatii din Timisoara. Acesta se adauga centrelor din Constanta (noiembrie 2022) si Brasov (mai 2023), pe acoperisul carora s-au dat in functiune primele panouri solare. In total, in acest moment, aproximativ 650 de panouri solare sunt instalate si functionale.

Productia anuala de energie estimata pentru cele trei centre este echivalenta cu un consum mediu anual al ~300 de gospodarii ce au un consum mediu lunar de 100kWh fiecare. In zilele cu soare (in zilele de vara, in intervalele orare cu iradiere maxima), prin intermediul panourilor se poate acoperi 80% din consumul Data Centerelor.

In acelasi timp, 133 de statii de telecomunicatii (site-uri) au deja panouri solare, cu o productie anuala de energie estimata echivalenta cu un consum anual al ~650 de gospodarii ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh. De asemenea, si in cazul site-urilor, in zilele cu soare (in zilele de vara, in intervalele orare cu iradiere maxima), panourile pot acoperi 80% din consum.

Pentru reducerea amprentei de dioxid de carbon asociata retelei Orange, compania a anuntat la finalul anului trecut un program derulat pe o perioada de 4 ani. Conform strategiei, prima etapa a initiativei se deruleaza pana in 2024 si urmareste dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de retea, alaturi de 4 centre de interconectare comunicatii si centre de date, urmand ca numarul acestora sa continue sa creasca in a doua etapa, ce va dura pana in 2026.

 Acest program este complementar altor actiuni #PentruMaine de protectia mediului, care au contribuit la o reducere a consumului de energie in 2022 de aproximativ 4GWh, precum:

- inlocuirea surselor de curent continuu de pe locatiile de telecomunicatii Orange cu unele de generatie mai noua, eficiente energetic.
- inlocuirea instalatiilor de racire tip compresor din salile tehnice ale centrelor de date cu instalatii tip free-cooling.
- decomisionarea echipamentelor IT sau de retea invechite tehnologic si inlocuirea cu altele noi, care indeplinesc multiple functii si sunt mai eficiente energetic.
- implementarea de functii de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio in functie de tehnologie, timp si trafic.
- oprirea capacitatilor radio de tehnologii mai vechi a caror functie se regaseste in tehnologiile radio noi. 

„In calitate de lider al pietei de telecomunicatii din Romania, recunoastem nevoia urgenta de a fi mult mai atenti la impactul pe care-l avem asupra mediului inconjurator, care necesita actiune colectiva din partea tuturor sectoarelor societatii. Investim in infrastructura de retea pentru a oferi clientilor nostri cea mai buna experienta de conectivitate si cele mai rapide retele de fix si mobil 5G+ la nivel national, dar si in solutii prin care consumul nostru sa fie mai responsabil. Intelegem ca operatiunile noastre au impact asupra mediului, astfel implementam masuri pentru a ne reduce amprenta de carbon, cresterea energiei regenerabile din reteaua Orange fiind doar una dintre actiunile noastre prioritare. Angajamentul Orange este de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon pana in 2040”, a declarat Marius Maican, Technology Director, Orange Romania.

Protectia mediului prin strategiile OrangeActiunile Orange Romania sunt in linie cu noul plan strategic al Grupului Orange - Lead The Future, care are la baza o politica ambitioasa de responsabilitate sociala si de mediu. Tinta Grupului Orange este de a reduce emisiile de CO2 cu peste 30% pentru scopurile 1 si 2 pana in 2025 (comparativ cu 2015) si cu 45% emisiile pentru toate cele 3 scopuri pana in 2030 (comparativ cu 2020). Reteaua face parte din Scop 2: emisii indirecte generate in procesul de producere a energiei electrice pe care o companie o consuma in operatiunile sale.