Orange deschide cel de-al doilea laborator 5G din Romania alaturi de Universitatea Tehnica ¬Gheorghe Asachi" din Iasi si de Continental
8/8517
calendar_month 29 Mar 2023, 12:25
Orange a deschis in Iasi cel de-al doilea laborator 5G din Romania, un hub tehnologic dedicat in special sectorului automotive, in care mediul academic, startup-urile si companiile din regiunea Moldovei pot sa inoveze si sa testeze solutiile bazate pe tehnologia 5G. Proiectul este realizat de Orange, in parteneriat cu Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi" din Iasi (TUIASI) si Continental.
Lansarea celui de-al doilea laborator 5G din Romania vine la 2 ani de la deschiderea celui din Bucuresti si face parte dintr-o initiativa internationala a Grupului Orange ce urmareste dezvoltarea unei retele extinse Orange 5G Lab in Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Laboratorul din Iasi devine astfel al 18-lea deschis la nivelul Grupului Orange, iar in cei peste 2 ani de la debutul programului, peste 2.000 de companii au beneficiat de acces la resursele din Orange 5G Lab, iar peste 200 dintre acestea au primit sprijin pentru a-si testa sau dezvolta serviciile lor bazate pe 5G.
Noul laborator 5G inaugurat in cadrul TUIASI va functiona in mod complementar cu cel din Bucuresti, insa o buna parte din activitatea sa va fi concentrata pe cercetarea si dezvoltarea de solutii destinate transportului si mobilitatii viitorului. Astfel, Continental Iasi si Orange Romania lucreaza la dezvoltarea unei solutii pentru intersectii inteligente ce va creste siguranta rutiera si va pune bazele pentru conducerea autonoma.

Orange 5G Lab – spatiul dedicat inovatiei

Orange 5G Lab din Iasi are in dotare tehnologii ce vor fi disponibile in reteaua comerciala in viitor, ce pot fi testate astazi doar in mediu de laborator:
5G Standalone Virtualized User Plane Function - componenta locala care proceseaza traficul 5G si realizeaza conexiunea cu reteaua core din Orange 5G Lab Bucuresti;
5G New Radio - componenta de acces radio a infrastructurii 5G;
Open RAN & Open Core - separarea software-ului de hardware si virtualizarea retelei radio sau retelei core ce permit rularea sistemului pe echipamente CoTS (Commercial-of-the-Shelf);
Edge Computing permite reducerea distantei dintre utilizatori (aplicatii) si servicii (date) si faciliteaza garantarea latentelor si debitului de transmisii, dupa cum sunt solicitate de servicii si aplicatii.
Arhitectura de telecomunicatii disponibila in laboratorul Orange 5G din Iasi va deschide noi oportunitati pentru business-urile din regiunea Moldovei, va contribui la economia regionala si va accelera digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum: automotive si masini autonome, orase inteligente, transport si logistica, e-health, securitate cibernetica, tehnologie verde etc. De la deschiderea primului laborator 5G din tara si pana in prezent, mai multe companii romanesti si startup-uri au inceput dezvoltarea de proiecte 5G alaturi de Orange, ce vizeaza transport fluvial si maritim coordonat de la distanta, mobilitate urbana, agricultura de precizie sau viitorul colaborarii in industria 4.0.
Interesul mediului antreprenorial pentru tehnologiile emergente precum 5G a fost evidentiat si in urma sondajului realizat in Europa de Grupul Orange la inceputul acestui an. Astfel, 83% dintre companiile romanesti care au participat la studiu sunt de parere ca tehnologia 5G le va imbunatatii afacerile, in timp ce 78% spun ca se asteapta ca operatorul de telecomunicatii sa le ofere suport cu solutii 5G. In acelasi sondaj, 92% si-au declarat interesul pentru programul Orange 5G Lab.
In prezent, reteaua Orange 5G este disponibila in 25 de orase de pe intreg teritoriul tarii, printre care: Arad (acoperit 100%), Bacau, Craiova, Brasov, Bucuresti (acoperit 100%), Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sibiu si Timisoara, dar si in localitati din judetul Ilfov, statiuni montane si estivale.
„Lansarea Orange 5G Lab din Iasi ne ofera sansa sa aducem in prezent tehnologiile viitorului si sa oferim mediului academic, de business si startup-urilor locale acces la o arhitectura de retea unica in Romania, deschisa pentru testare. Resursele si tehnologiile din acest laborator ne vor permite sa dezvoltam alaturi de parteneri si cercetatorii din cadrul TUIASI, solutii pentru sectorul automotive, pentru intersectii mai sigure si pentru mobilitatea urbana, in care incidentele speram sa devina exceptie si nu regula." a declarat Marius Maican, Chief Technology Officer, Orange Romania.
„Aceasta colaborare cu ecosistemul economic local si national are un triplu rol. In primul rand este accelerata transformarea in inovatie a ideilor cercetatorilor si studentilor TUIASI. In al doilea rand, laboratorul este deschis comunitatii locale de inovare, putand activa ca platforma de testare pentru aplicatii prototip venite din mediul antreprenorial. Apoi, infrastructura din laborator va oferi un consistent suport aplicativ pentru activitatile educationale in aria tehnologiilor de varf, precum conectivitate 5G, IoT, prelucrarea distribuita a semnalelor sau inteligenta artificiala." conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi" din Iasi



Impreuna pentru intersectii inteligente mai sigure

Centrul de cercetare si dezvoltare Continental cu sustinerea Orange Business, a TUIASI si a Primariei Municipiului Iasi lucreaza la dezvoltarea de solutii dedicate domeniului automotive si la integrarea acestora in infrastructura rutiera specifica oraselor inteligente.
Solutia Smart Intersection, instalata in intersectia Podu Ros din Iasi are ca scop dezvoltarea de sisteme care permit vehiculelor automate si conectate sa-si coordoneze comportamentul de conducere atunci cand trec prin intersectii inteligente. Aceasta va contribui la reducerea numarului de incidente si la protejarea participantilor vulnerabili la trafic, precum pietonii si biciclistii. Solutia combina prelucrarea imaginilor video asistata de inteligenta artificiala cu beneficiile aduse de conexiunea la o retea 5G si o solutie de tip edge-computing. TUIASI contribuie la aceasta solutie prin dezvoltarea de algoritmi pentru detectia si localizarea participantilor din trafic, dar si prin cercetari referitoare la utilizarea tehnologiei 5G in astfel de scenarii.
Tehnologia 5G furnizata de Orange duce la imbunatatirea substantiala a solutiei Smart Intersection prin caracteristicile specifice conectivitatii de ultima generatie, precum:
Latenta ultra-scazuta si fiabilitate ultra-inalta necesare pentru a imbunatati conducerea colaborativa;
Densitatea mare de conexiuni pentru o anumita zona geografica si fluxul ridicat de date ce faciliteaza colectarea si partajarea informatiilor in timp real;
Estimarea foarte precisa a pozitiei utilizatorilor mobili oferita de serviciile de localizare 5G care ajuta la imbunatatirea sigurantei utilizatorilor vulnerabili din trafic.
„Proiectul de intersectii inteligente din Iasi demonstreaza inca o data cat de puternic este obiectivul Continental de Vision Zero - zero accidente fatale, zero accidente cu victime, zero accidente. Specialistii din Continental Iasi au contribuit la dezvoltarea de algoritmi si functionalitati care cresc siguranta rutiera si deschid drumul spre conducerea autonoma. Impreuna punem viitorul in miscare" a declarat Marian Petrescu, directorul sediului din Iasi a Continental Automotive Romania.
Prezenta in Iasi din 2006, compania Continental desfasoara activitati de cercetare si dezvoltare a tehnologiilor de varf din industria auto, cu accent pe dezvoltare de software, securitate cibernetica, conectivitate si conducere autonoma. Cei peste 2000 de specialisti din Iasi lucreaza la proiecte dedicate oraselor si masinilor inteligente, capabile sa creasca eficienta, siguranta si confortul condusului.

Mai multe detalii despre:

-laboratoarele Orange 5G: https://5glab.orange.ro/
-reteaua Orange 5G: https://www.orange.ro/tehnologii/5g
-prezentare Orange 5G Lab Iasi: https://youtu.be/wWI5YYZE4Po
-proiectul intersectii inteligente mai sigure: https://youtu.be/zJ0gTIc2Y6E