Omenirea consuma aproape trei planete pe an. O discutie la obiect cu Florin Stoican, la Green Report Podcast
3/34973
calendar_month 13 Iun 2023, 16:30

E din ce in ce mai evident ca traim intr-un joc al supravietuirii si biodiversitatea este un element-cheie. In ultimul episod al  podcast-ului Green Report, Raluca Fiser l-a avut ca invitat pe Florin Stoican, Presedinte al Asociatiei Parcul Natural Vacaresti si al Asociatiei Kogayon. 

Desi nu putem interzice oamenilor sa-si doreasca bunastare, educatie sau cultura, toate acestea au un impact asupra mediului. Politicile publice trebuie sa fie serioase si sa fie puse in practica, iar cei care inteleg si sunt in varful ierarhiei bunastarii, trebuie sa ajute la dezvoltarea celorlalti, pastrand un echilibru al consumului. Fiecare actiune umana are un efect si produce un impact, dar trebuie sa alegem produsele cu cel mai mic impact asupra mediului. De cele mai multe ori, comunitatile urbane sunt mai dispuse sa protejeze natura pentru ca nu o au la indemana, in timp ce comunitatile rurale o percep ca pe un dat.

Statistic vorbind, pentru a deveni sustenabili, este necesar sa protejam cel putin 30% din suprafata pamantului si a oceanelor. In prezent, protejam doar 1%. Protejarea ecosistemelor si activitatea umana impacteaza in mod direct calitatea vietii pe care ne-am obisnuit sa o avem.

Desi suntem aici doar de cateva zeci de mii de ani in comparatie cu cei 3,8 miliarde de ani ai
Pamantului, activitatile noastre de consum depasesc capacitatea de sustinere a planetei.

Practic, consumam din resursele viitorului, care ar trebui sa apartina generatiilor urmatoare. 

Desi par lucruri stiute, de prea putine ori le constientizam. Exista o discrepanta semnificativa in consum, generata de faptul ca unii oameni consuma in exces, in timp ce altii nu au deloc acces la resurse. Risipa este una dintre consecintele acestui dezechilibru, de la resurse naturale pana la alimentatie. Deseurile create de cei care isi permit sa consume in exces contribuie la inegalitati.

Avem exemple precum Dubai, care a consumat resursele atribuite din mediul inconjurator sau Germania, care si-a epuizat resursele in luna mai, dar si Romania se confrunta cu o astfel de problema, urmand sa isi epuizeze resursele in luna iulie. 

In ciuda solutiilor oferite de tehnologie, implementarea acestora la scara larga necesita timp. Mai mult, consumatorii sunt obisnuiti sa achizitioneze produse la indemana si le este dificil sa ia decizii comerciale care sa aiba un impact pozitiv asupra mediului.

Cu un CV impresionant, Florin aduce in atentie faptul ca aproximativ 75% din ecosistemele de pe Pamant sunt afectate de activitatea umana, ceea ce face ca modul nostru de viata sa nu mai fie sustenabil. Omenirea a devenit, intr-un fel, o arma de exterminare in masa pentru numeroase specii.

Urmareste cel mai recent episod Green Report Podcast, cu Florin Stoican, pentru informatii valoroase despre impactul pe care il avem asupra mediului.
https://www.youtube.com/watch?v=Ux0vc_P9WHI

Emisiunile, cu o aparitie bilunara, sunt disponibile pe pagina Green Report de YouTube https://www.youtube.com/GreenReportNews si pe pagina dedicata din site, https://green-report.ro/podcast/ Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?