O singura informatie gresita poate creste riscul de cancer de piele!
3/36865
calendar_month 05 Iun 2024, 17:29


Mituri frecvente despre protectia solara

Melanomul inregistreaza a cincea cea mai mare crestere in randul bolilor oncologice in Uniunea Europeana, conform unor statistici recente. Este cel mai agresiv cancer de piele, cu risc crescut de mortalitate, ce poate fi prevenit doar printr-o protectie solara adecvata, folosita zi de zi, in orice anotimp si chiar daca nu e soare!

Ideea ca nu avem nevoie de SPF cand e innorat sau stam la umbra e gresita si periculoasa. Ce alte mituri legate de protectia solara ar trebui sa uitam, daca tinem la sanatatea noastra?

Specialistii estimeaza ca 80%-90% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la soare. Cremele cu SPF ridicat protejeaza atat impotriva carcinomului, cel mai raspandit cancer cutanat, cat si a melanomului, cel mai agresiv, dar inca exista o rezistenta a populatiei la folosirea acestora, din cauza unor mituri legate de bronz si de protectia solara.

„Exista, din pacate, o serie de convingeri paguboase pentru sanatate, cum ca bronzul, atat timp cat pielea nu se arde, este sanatos sau ca nu ai nevoie de protectie solara cand stai la umbra sau cand nu e soare afara. Este complet gresit. Bronzul nu este sub nicio forma sanatos, iar razele UV sunt prezente tot timpul, la fel pericolul pe care-l reprezinta pentru pielea noastra. Este mare nevoie de informare corecta. Recomand ca fiecare sa cearna cu atentie sursele din care se informeaza - cel mai bine, cereti sfatul unui specialist”, explica Dr. Anca Stanciu medic primar dermatolog la clinica Dr. Leventer Centre.

Convingeri gresite despre protectia solara

    • Bronzul e sanatos. „Bronzul este efectul vizibil al actiunii distructive pe care razele UV o au la nivelul pielii noastre. Nu este sub nicio forma sanatos”, explica dr. Stanciu.

    • O piele mai inchisa la culoare nu are nevoie de protectie. „Toate tipurile de piele au nevoie de protectie”, spune medicul.

    • Nu ai nevoie de protectie cand e innorat. Este fals, pentru ca razele UV pot penetra plafonul norilor.

    • Nu ai nevoie de protectie cand stai pe plaja sub umbrela. In realitate, razele sunt reflectate de nisip si de apa marii si ajung sa-ti afecteze pielea.

    • Nu ai nevoie de protectie solara decat vara. Dr. Anca Stanciu: „Vara, razele UV sunt mai puternice, este adevarat, dar ele sunt prezente in toate anotimpurile si ne pot leza pielea de fiecare cand iesim din casa”.

Adevaruri legate de protectia solara

    • Cu cat factorul de protectie este mai ridicat, cu atat esti mai protejat. SPF 30 este minimum recomandat, SPF 50 este ideal.

    • Crema cu SPF trebuie reaplicata, daca stai mai mult de o ora la plaja sau intri in apa.

    • Si hainele ofera protectie. „Este partial adevarat, pentru ca daca purtam o bluza subtire, razele UV pot patrunde prin tesatura si atunci, ar fi bine sa aplicam crema inainte de a ne imbraca”, explica medicul.

    • Este nevoie de protectie si in zonele unde nu poate fi aplicata crema cu SPF - ochi, cap. Ochelarii de soare cu lentile polarizate si palariile sau sepcile ne pot fi de folos.Protectia solara este cu atat mai importanta cu cat incidenta cancerului de piele a crescut semnificativ, pe fondul schimbarilor climatice, care au dus la o intensificare a activitatii solare. In 2022 au fost diagnosticate 1,5 milioane de cazuri noi de cancer cutanat la nivel global - din care 33.000 de melanom - si 60.000 de persoane au murit din cauza acestei boli. Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca numarul cazurilor de melanom se va dubla pana in 2040. 

„In 2023 am diagnosticat in clinica peste 2.000 de tumori de piele maligne. Ne confruntam cu din ce in ce mai multe diagnostice complexe si grele”, a declarat dr. Anca Stanciu, medic primar dermatolog.Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?