hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  O greseala de 30 miliarde. Este Tim Cook capabil sa conduca Apple?

O greseala de 30 miliarde. Este Tim Cook capabil sa conduca Apple?

calendar_month 03 Oct 2012, 14:36
Lansata cu bug-uri importante, aplicatia Maps pentru iOS 6 a dus la scaderea valorii Apple cu 30 miliarde dolari! Miscarea gresita i-a facut pe multi sa se intrebe daca Tim Cook este capabil sa conduca Apple, potrivit Forbes. Este viitorul Apple in pericol sub noua conducere?
Chiar daca este clar ca oricine urmas al lui Steve Jobs va fi criticat mai dur, Tim Cook are o adevarata problema de imagine, ce s-ar putea rezolva sau agrava semnificativ pana la sfarsitul acestui an.
1. Esecul aplicatiei Maps
La mai putin de doua saptamani dupa lansarea aplicatiei Maps in noul iOS 6, CEO-ul Apple, Tim Cook, si-a cerut scuze public pentru problemele cauzate de noua aplicatie. Cook a declarat ca ii "pare foarte rau pentru frustrarile cauzate clientilor" si ca "facem tot ce putem pentru a imbunatati Maps".
Lansata inainte de a fi finalizata, aplicatia Maps marcheaza renuntarea la utilizarea serviciului de harti Google, in favoarea unei tehnologii proprii Apple.
Imediat dupa lansarea noului sistem de operare iOS 6, utilizatorii au inceput sa se planga de acuratetea scazuta a hartilor Apple, un mare pas inapoi fata de Google Maps. Valoarea companiei a scazut cu 30 miliarde de dolari in 10 zile, pretul individual al actiunilor scazand cu aproximativ 4,5%.
Problema principala a Maps, ce utilizeaza date oferite de TomTom, pare a fi faptul ca a fost prezentata ca o aplicatie finisata, cand de fapt ar putea avea nevoie de luni de zile inainte sa se apropie de acuratetea oferita de Google Maps.

2. Tim Cook, omul potrivit?
Ascensiunea lui Tim Cook la sefia Apple, odata cu retragerea lui Steve Jobs pe motive de sanatate, a parut la inceput un pas bun pentru companie. Din august 2011, sub sefia lui Cook, actiunile companiei au crescut cu 74%, in timp ce veniturile au crescut cu 66%, iar profiturile cu 85% in ultimul an.
Aplicatia Maps si lansarea noului iPad Mini ar putea schimba insa complet situatia la Apple. Faptul ca Maps a fost prezentata ca "poate cel mai frumos si mai puternic serviciu de harti creat vreodata" a contribuit la reactiile negative ale utilizatorilor gadgeturilor Apple, complet dezamagiti de aplicatie.
Soarta lui Tim Cook nu este pecetluita de Maps. Daca aplicatia isi revine in urmatoarele luni, iar noua tableta va fi un succes, Cook si-ar putea consolida pozitia la sefia Apple.
Unii analisti cred insa ca greseala in promovarea Maps, insotita de scandalurile legate de productia gadgeturilor Apple de catre Foxconn in China, sunt probleme ce reflecta incapacitatea lui Cook de a conduce Apple.

3. Moartea lui Steve Jobs, inceputul sfarsitului pentru Apple?
Steve Jobs, vizionarul ce a ghidat Apple si la inceputuri si in ultimii ani, poate fi considerat responsabil pentru valoarea mare a companiei in prezent. Jobs a incetat din viata in luna octombrie 2011, insa noul iPad si iPhone 5 au fost proiecte la care fondatorul Apple a lucrat inainte de disparitie.
Maps si viitorul iPad Mini sunt insa primele proiecte initiate dupa epoca Steve Jobs, iar rolul lor este foarte important pentru mentinerea companiei in rolul de lider de piata.
In absenta inspiratiei lui Jobs, Apple ar putea decadea rapid. Nu se pune problema falimentului, cel putin pe termen mediu, dar daca Apple continua sa-si dezamageasca clientii, poate pierde imaginea creata cu greu de-a lungul anilor, ce o pozitioneaza ca o companie ce tine cont in primul rand de experienta utilizatorilor.


 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?