Nu iti va veni sa crezi in ce birouri lucreaza angajatii de la Google!
calendar_month 19 Dec 2022, 14:24
Nu mai este un secret ca angajatii Google pot avea la birou tobogane, pereti de catarare, hamace pentru odihna si terenuri de baschet. Imaginile filmate in spatiile de lucru ale gigantului tehnologic au creat o impresie de ansamblu si este clar ca birourile pe care le detine sunt colorate, ludice, animate si distractive si ca angajatilor chiar le face placere sa lucreze acolo.
Condus de ideea ca, daca sunt fericiti, sanatosi si se simt confortabil, oamenii isi pot folosi energia intr-un mod incredibil de productiv si compania va prospera, in cei 24 de ani de activitate, compania Google a reusit sa creeze sedii de birouri epice. Asa ca, in prezent, este deja renumit pentru spatiile de lucru ludice, colorate si distractive pe care le ofera angajatilor. Dincolo de aceste aspecte, insa, sunt cateva caracteristici cheie care fac cu adevarat speciale aceste birouri.
Sunt longevive si atemporale
Indiferent daca Google a folosit o cladire deja existenta dotand-o cuferestre lemn stratificat supradimensionate sau a construit una noua, de la zero, cu ferestre din tavan pana in podea, nu a scapat din vedere faptul ca rezultatul trebuie sa fie longeviv si atemporal. Google incepe orice birou plecand de la intrebarea cum poate face o cladire functionala, luminoasa si vibranta pentru perioade indelungate.
Neputand prezice viitorul, compania se inspira analizand cladirile vechi care au atins acest obiectiv. Se pare ca toate au cateva caracteristici comune: tavane inalte, spatii cu inaltime dubla fata de cele obisnuite, distante mari intre coloane si structura expusa. In mare parte, orice spatiu Google are la baza aceste lucruri.
Birourile Google incorporeaza trei tipuri de spatii
Pe langa structura expusa, care este un element comun pentru birourile Google, se evidentiaza trei tipuri diferite de zonei: spatii pentru concentrare, spatii pentru intalniri si colaborare si spatii pentru a construi comunitatea si a stimula creativitatea. Prin urmare, din birourile Google nu lipsesc zonele de cafea, zonele de relaxare sau spatiile pentru intalniri formale, toate fiind deschise, special pentru a starni curiozitatea si a facilita comunicarea dintre angajati.
Orientarea catre sustenabilitate
Luminatoare de-a lungul acoperisului, baldachine transparente care permit intrarea luminii naturale, tavane asemanatoare unui cort transparent si ferestre din podea pana in tavan exemplifica orientarea companiei Google catre sustenabilitate. Aceasta are ca obiectiv indraznet, pana in 2030, performanta de a reusi sa devina complet neutra, 24/ 7, in ceea ce priveste amprenta de carbon si doreste acest lucru pentru toate cladirile sale.
De aceea, pe langa elemente de design care faciliteaza accesul luminii naturale, Google a inceput sa monteze pe acoperisuri panouri solare. De asemenea, in loc sa monteze cutii standard ecologice pentru reciclarea materialelor, designerii Google cauta solutii pentru a crea si o experienta extraordinara pentru utilizatori.
Astfel, panourile solare pot simula un dragon, in vreme ce un iaz de retentie devine un centru de tratare a apelor uzate chiar la fata locului. Durabilitatea si sustenabilitatea sunt tratate si implementate in birourile Google prin prisma utilizatorilor care trebuie sa aiba o experienta cat mai placuta.
Fiecare cladire are un stil propriu
Desi birourile Google au la baza acelasi concept si o structura similara, fiecare se remarca printr-un stil unic. Google isi doreste ca birourile sa nu fie identice si sa aiba elemente specifice comunitatii din regiune si colaboreaza cu firme de design si artisti locali renumiti.
Face acest lucru pentru a intelege mai bine specificul comunitatii si pentru a-l integra mai bine in designul birourilor. Astfel, reuseste sa creeze de fiecare data un spatiu unic care se integreaza perfect in regiunea si comunitatea pentru care este construit.
Noutati