Nokia a anuntat astazi ca s-a angajat sa-si reduca totalul emisiilor globale de gaze cu efect de sera (GES) la zero pana in 2040, accelerandu-si obiectivul anterior cu zece ani si punandu-l inaintea obiectivului net al Acordului de la Paris, zero pana in 2050.
Nokia isi va dubla, de asemenea, obiectivul existent pe termen scurt, sau 2030. Dupa ce s-a angajat deja sa-si reduca la jumatate emisiile de GES in domeniile 1, 2 si 3 pana in 2030 fata de nivelul de referinta din 2019, a anuntat astazi ca va accelera in continuare decarbonizarea propriilor operatiuni.
Pekka Lundmark, Presedinte si CEO Nokia, a declarat:„Noile noastre obiective de reducere a emisiilor arata ca zero net este o prioritate de afaceri pentru Nokia. Ajutam deja clientii nostri de telecomunicatii sa decarbonizeze prin construirea de retele durabile, de inalta performanta si lucram cu o gama in crestere rapida de parteneri de intreprindere pentru a reduce emisiile si a imbunatati productivitatea. Aceasta calatorie se va accelera, deoarece Nokia lanseaza solutii mai eficiente din punct de vedere energetic in retelele mobile, fixe, IP si optice de urmatoarea generatie, precum si in software, siliciu si sisteme. Angajandu-ne la zero net pana in 2040, ne construim pe obiectivele noastre climatice anterioare, in timp ce cautam sa cream tehnologie care sa ajute lumea sa actioneze impreuna.”
Nokia a fost primul furnizor de telecomunicatii care a avut tinta bazata pe stiinta 2030 (SBT) validata de SBTi in 2017 si a fost printre primele 100 de companii din toate sectoarele care au facut acest lucru.
Si-a recalibrat obiectivele pe termen scurt in 2021, in conformitate cu un scenariu de incalzire de 1,5°C, angajandu-se sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 50% pana in 2030 fata de valoarea de referinta din 2019. Aceasta tinta presupunea ca Nokia va ajunge la zero net pana in 2050.
Prin anuntul de astazi, Nokia isi reitereaza obiectivul existent pe termen scurt de a-si reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 50% de-a lungul lantului sau valoric (Scope 1, 2 si 3), accelereaza decarbonizarea propriilor operatiuni (Scopes 1 si 2) ca parte a sa. tinta pe termen scurt cu decarbonizarea completa a parcului auto si a instalatiilor si stabileste in mod explicit o noua tinta pe termen lung pentru a ajunge la zero net pana in 2040 (scoperile 1, 2 si 3) pana in 2040.
Pentru a se asigura ca noul sau obiectiv pe termen lung se aliniaza cu stiinta climatica, Nokia si-a trimis scrisoarea de angajament net zero fata de initiativa Science Based Targets (SBTi), un parteneriat intre CDP, Global Compact al Natiunilor Unite, World Resources Institute (WRI) si Fondul Mondial pentru Natura (WWF).
Nokia a definit, de asemenea, o cale de zero net care o va ajuta sa reduca emisiile de-a lungul lantului sau valoric. Parghiile cheie in calea net-zero includ:
Design de produs si inovatie: Cu peste 95% din emisiile rezultate din produsele utilizate, Nokia continua sa imbunatateasca eficienta energetica a produselor si solutiilor sale.
S-a realizat o reducere cu 50% a consumului mediu de energie al statiilor de baza 5G mMIMO pana in 2023 fata de linia de baza din 2019.
A introdus chipsetul Quillion, care poate ajuta la reducerea consumului de energie pentru produsele de acces in banda larga cu 50% mai putina energie necesara in instalatiile de fibra decat generatiile anterioare.
Procesorul sau de retea FP5 ofera o reducere cu 75% a consumului de energie in comparatie cu generatia anterioara.
Cea mai recenta tehnologie de retea optica, PSE-6s, poate reduce consumul de energie al retelei pe bit in transportul optic cu pana la 40% in comparatie cu PSE V.
Electricitate cu emisii scazute de carbon: Nokia se angajeaza sa utilizeze electricitate 100% regenerabila in propriile sale instalatii pana in 2025 si lucreaza cu lantul sau de aprovizionare pe masura ce trece la surse regenerabile.
A obtinut deja 63% energie din surse regenerabile in instalatiile proprii in 2022.
Foloseste o combinatie de energie solara la fata locului, acorduri de achizitie de energie, produse de energie regenerabila obtinute direct de la un furnizor de energie si certificate de energie regenerabila pentru a procura electricitate regenerabila.
Eficienta energetica si a materialelor: Nokia isi propune sa atinga o circularitate de 95% pana in 2030 in ceea ce priveste deseurile operationale (deseuri de la birouri, laboratoare, productie, instalare si preluare de produse), conducand actiunile de reducere a depozitelor de deseuri.
In 2023, Nokia a anuntat ca va reduce deseurile de ambalaje pentru portofoliul sau Fixed Networks Lightspan. Acest lucru va duce la o scadere cu 60% a dimensiunii ambalajului si la o reducere cu 44% a greutatii totale.
Eliminarea carbonului: pot fi necesare eliminari si stocare credibile si permanente pentru a neutraliza unele emisii reziduale pentru a ajunge la zero net.
Nokia examineaza solutii credibile pentru eliminarea carbonului pentru a sprijini obiectivele pe termen lung de zero net.
Nokia este unul dintre putinii furnizori de telecomunicatii cu propria sa flota de nave maritime, jucand un rol vital in pozarea cablurilor care conecteaza continentele. In prezent, Alcatel Submarine Networks (ASN), detinuta de Nokia, are o baza instalata de peste 650.000 km de sisteme optice submarine desfasurate in intreaga lume, suficient pentru a circumnaviga globul de 15 ori. Avand in vedere ca flotele maritime la nivel global depind inca in mare masura de combustibili fosili, aceasta reprezinta o provocare unica pentru decarbonizarea emisiilor Nokia Scope 1. Nokia vizeaza reducerea emisiilor flotei maritime aliniate cu calea de decarbonizare a Organizatiei Maritime Internationale si a investit deja in nave mai eficiente si a testat utilizarea biocombustibililor pentru a reduce emisiile.
Glosar
Acordul de la Paris: un tratat international adoptat in 2015, care angajeaza guvernele lumii sa limiteze incalzirea globala la mult sub 2°C si sa urmareasca eforturile de a limita cresterea temperaturii la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.
1,5°C: In 2018, Panelul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice a avertizat ca depasirea temperaturii de 1,5°C ar duce la efecte catastrofale, ceea ce duce la un consens larg asupra necesitatii de a limita incalzirea la 1,5°C.
Zero net: zero net se refera la o reducere de 90% a emisiilor de gaze cu efect de sera la cat mai aproape de zero, cu un maxim de pana la 10% din emisiile ramase greu de redus, fiind neutralizate prin eliminarea carbonului. Pentru a limita incalzirea globala la 1,5°C, emisiile de gaze cu efect de sera trebuie sa se reduca la jumatate pana in 2030 si sa ajunga net la zero pana in 2050.
Gaze cu efect de sera (GES): Gazele cu efect de sera se refera la ansamblul de gaze care sunt cauze directe ale incalzirii globale. Acestea includ gaze acoperite de Protocolul de la Kyoto: dioxid de carbon (CO2), metan (CH4), protoxid de azot (N2O), hidrofluorocarburi (HFC), perfluorocarburi (PFC), hexafluorura de sulf (SF6) si trifluorura de azot (NF3).
Obiective bazate pe stiinta: Tintele bazate pe stiinta ofera companiilor o cale clar definita pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, in conformitate cu limitarea incalzirii globale la 1,5°C. Ele definesc cat de mult si cat de repede trebuie sa-si reduca o intreprindere emisiile pentru a fi in conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris. Initiativa Science Based Targets cere ca companiile sa isi reduca la jumatate emisiile pana in 2030 si sa se angajeze la reduceri pe termen lung de cel putin 90% inainte de 2050.
SBTi: SBTi este un parteneriat intre CDP, Global Compact al Natiunilor Unite, World Resources Institute (WRI) si Fondul Mondial pentru Natura (WWF).
Eliminarea carbonului: in timp ce standardul SBTi Net-Zero se concentreaza pe stimularea reducerii emisiilor in cadrul lanturilor valorice ale companiei, recunoaste, de asemenea, ca atingerea zero net poate necesita neutralizarea unor emisii reziduale (<10% din amprenta totala), greu de redus. prin compensari de indepartari, indepartarea si stocarea permanenta a carbonului din atmosfera.
Domeniile 1, 2 si 3: Emisiile pe care o companie le creeaza in propriile operatiuni si de-a lungul lantului valoric sunt:
Emisii Scopul 1 — Emisii de GES pe care o companie le creeaza direct, de exemplu, instalatii si flota.
Emisii Scopul 2 — Emisii indirecte de GES, in mare parte din energia electrica achizitionata.
Emisii Scope 3 — Toate emisiile de GES pentru care organizatia este responsabila indirect, de-a lungul lantului sau valoric. De exemplu, cumparand produse de la furnizori, pana la utilizarea produselor sale de catre clientii sai.