Nokia Bell Labs a fost selectat sa participe la programul de 10 ani de arhitectura lunara (LunA-10), o initiativa a Agentiei de Proiecte Avansate de Cercetare a Apararii din SUA (DARPA) care va proiecta o arhitectura integrata multi-servicii pentru a sprijini o economie infloritoare pe Luna in urmatorul deceniu si nu numai. LunA-10 va proiecta cadrul de infrastructura esential capabil sa sustina activitatile industriale, precum si descoperirea stiintifica.
DARPA a ales 14 companii dintr-o varietate de sectoare industriale pentru a lansa LunA-10. Nokia a fost selectat pentru expertiza sa in proiectarea viitoarelor arhitecturi de retea si liderul in tehnologiile de comunicatii pe suprafata lunara, rezultand nu numai din misiunea sa actuala de a construi prima retea celulara pe Luna, ci si din istoria indelungata a Nokia Bell Labs in inovarea spatiala, care dateaza de la programul Mercur.
Nokia va colabora cu alte 13 companii specializate in domenii critice pentru stabilirea unei economii comerciale integrate pe Luna, cum ar fi energia, transportul si constructiile.
De exemplu, Nokia Bell Labs va fi responsabil pentru recomandarea unei infrastructuri de comunicatii fiabile si de inalta performanta si, de asemenea, va lucra indeaproape cu alte companii LunA-10 pentru a se asigura ca infrastructura poate fi transportata si construita eficient pe suprafata lunii si ca vor exista surse de alimentare fiabile odata instalate.
La incheierea programului de la jumatatea anului 2024, LunA-10 va oferi un plan cuprinzator pentru stabilirea infrastructurii necesare pentru a sprijini operatiunile comerciale pe si in jurul suprafetei lunare pana in 2035.
Comunicatiile vor fi critice, deoarece aproape toate cazurile de utilizare si aplicatiile necesita sau beneficiaza de un randament ridicat, latenta scazuta, capabilitati de comunicare ultra-fiabile si scalabile. Retelele ar permite astronautilor sa comunice direct cu controlul misiunii pe Pamant. Retelele ar transmite date video si de telemetrie de la camere si senzori raspanditi pe Luna si integrati in costume spatiale, vehicule, structuri si experimente stiintifice. Retelele ar furniza conectivitatea necesara pentru a controla robotii si pentru a automatiza sarcini periculoase pe suprafata lunara.
Thierry E. Klein, presedintele Nokia Bell Labs Solutions Research, a declarat:„DARPA si-a lasat amprenta in cele mai semnificative progrese tehnologice din ultimii cincizeci de ani – la baza internetului, crearea GPS-ului si rapid dezvoltarea vaccinului COVID-19. Nokia Bell Labs este incantat sa joace un rol cheie in urmatorul efort de schimbare a jocului DARPA si sa contribuie la acest progres. Impingerea frontierelor tehnologiei se afla in ADN-ul Bell Labs si, prin crearea modelului de solutii de comunicare pentru Luna, vom ajuta la stabilirea bazelor unei prezente umane permanente pe suprafata lunara.”
Ca parte a initiativei Tipping Point a NASA, Nokia va implementa prima retea celulara pe Luna in 2024 pentru a demonstra ca tehnologia bazata pe 3GPP poate satisface nevoile critice de comunicatii ale viitoarelor misiuni lunare si martiene.
Cu toate acestea, mostenirea Nokia Bell Labs in spatiu se intinde pe zeci de ani.
Bell Labs a colaborat cu NASA pentru a lansa pe orbita unul dintre primii sateliti de comunicatii din lume, Telstar 1, in 1962.
De asemenea, a furnizat analiza si inginerie de sisteme pentru fiecare program spatial al echipajului din SUA, de la Mercur la Apollo.
Si in 1964, doi cercetatori de la Bell Labs au facut descoperirea critica a radiatiei cosmice de fond cu microunde ramase de la Big Bang.