Munca de acasa se potriveste mai bine barbatilor
7/7589
calendar_month 19 Apr 2021, 17:01
Acest articol nu are scopul de a face o discriminare intre barbati si femei. Din contra. Diferentele constatate arata ca munca de acasa este mult mai potrivita barbatilor, desi, la prima impresie, ar putea parea ca o astfel de abordare este mai utila femeilor. In realitate, barbatii se simt mai bine si par a fi mai productivi atunci cand lucreaza de acasa, comparativ cu femeile. Cu siguranta ca sunt foarte multe femei care se simt extrem de bine lucrand de acasa, dupa cum exista multi barbati pentru care acest stil de munca este inconfortabil. Tocmai de aceea, este foarte interesant de urmarit care sunt motivele.

Diferente de stil

Probabil ca deja este banal sa afirmi ca exista diferente esentiale de stil intre femei si barbati. Dar pentru ca aceasta este realitatea, deosebirile sunt cele care aduc barbatilor o mai mare satisfactie atunci cand lucreaza de acasa.

Daca, pentru femei, programul de lucru de acasa este precedat de nevoia de organizare si stabilire exacta a necesitatilor si prioritatilor zilei, dar si de mica rutina de dimineata, fara de care nu s-ar putea concentra la lucru, pentru barbati, lucrurile sunt foarte simple. Un dus sau o improspatare cu unul din cateva deodoranteaflate la indemana in baie, un tricou curat, aceeasi pereche de blugi ca si ieri, o ceasca mare de cafea si gata! Ziua de lucru poate incepe.

Mai mult, se pare ca barbatii au reusit mult mai rapid si mult mai eficient, comparativ cu femeile, sa-si creeze un spatiu personal acasa, unde sa poata munci conform necesitatilor impuse de specificul jobului.

Cine supravegheaza copiii?

De doua ori mai multi barbati decat femei (57% fata de 29%) au afirmat, in urma unui chestionar de cercetare sociologica realizat de compania britanica de sondaj Qualtrics, ca sunt multumiti de posibilitatea de a lucra de acasa. Mai mult, 70% dintre barbati au admis ca productivitatea lor a crescut, comparativ cu doar 41% dintre femeile chestionate. La sondaj au participat doar adultii care aveau copii de varsta scolara.

Aproape fara exceptie, raspunsurile au relevat faptul ca femeile au fost cele care au preluat integral sarcina de a supraveghea copiii care, in contextul pandemic din 2020, au facut scoala online.

In ceea ce priveste sarcinile gospodaresti, ele au fost impartite relativ echitabil intre parteneri, dar si unii, si ceilalti au recunoscut ca acestea au fost reduse la minimum necesar.

In situatia in care doar unul dintre adulti a lucrat de acasa, iar celalalt a fost fara ocupatie sau a beneficiat de ajutor de somaj, obligatiile domestice au revenit exclusiv acestuia din urma, in timp ce partenerul (indiferent de sex) a alocat tot timpul disponibil activitatii profesionale.

Femeile, mai predispuse la anxietate

Barbatii au fost cei care au reusit sa se adapteze mai repede si mult mai bine la munca de acasa in contextul pandemiei, dar si dupa ce utilitatea lucrului la distanta si-a dovedit partile pozitive si beneficiile.

Astfel, in cazul femeilor care au lucrat de acasa, chiar si atunci cand responsabilitatile domestice si grija pentru supravegherea copiilor a fost preluata de parteneri, riscul de a avea simptome de anxietate si efecte negative persistente ca urmare a stresului a fost mult mai mare. Femeile au experimentat mai frecvent sentimente de depresie, durere, frica si panica, de cele mai multe ori acestea fiind raspunsul la faptul ca rutina lor zilnica a fost grav perturbata.



Mult mai multe femei au admis ca au suferit si au fost deprimate ca urmare a faptului ca sarcinile lor, in familie, s-au schimbat radical, atunci cand responsabilitatea financiara le-a revenit in mod exclusiv.

In cazul barbatilor care au avut o sarcina similara, lucrand de acasa, sentimentul a fost unul de responsabilitate si satisfactie pentru rolul important dobandit in ecuatia generala a familiei. Sentimentele de anxietate au fost resimtite doar de putin peste 15% dintre barbatii chestionati, spre deosebire de un procent de peste 28%, in cazul femeilor.

Interesant este ca printre motivele care au generat stres si anxietate, in cazul femeilor, au fost si frustrarile legate de calitatea tehnologiei de acasa, comparativ cu cea de la locul de munca, stresul provocat de necesitatile copiilor, dar si absenta comunicarii directe. In cazul barbatilor, comunicarea non-verbala, lipsa interactiunii directe cu partenerii de lucru si colaboratorii a fost perceputa, de marea lor majoritate, ca fiind un imens beneficiu si o cale care a generat confort sporit si un randament mult mai bun.

Foarte interesanta este si una dintre concluziile sondajelor. Ea arata ca toti au considerat experienta prin care au trecut, in perioada pandemiei si a carantinei, ca fiind una interesanta din care au avut foarte multe de invatat.

Sursa foto: Unsplash.com