Motivatia: molipsitoare asemeni cascatului
7/7659
calendar_month 06 Aug 2021, 15:00
Cum cultivam motivatia? Paulina Sobiczewska, trainer si specialist în psihoeducatie în cadrul SWPS (Universitatea de stiinte Sociale si Umaniste din Varsovia, Polonia), ne ofera cateva sfaturi.

Lucrul de acasa, în contextul pandemiei, s-a dovedit a fi mana cereasca pentru unii angajati: puteau, în sfarsit, sa doarma un pic mai mult, sa scape de naveta zilnica pana la birou si de agitatia spatiilor deschise din birou. Pe de alta parte, altii au resimtit lucrul de acasa ca pe un pumn în moalele capului, la pachet cu epuizare si lipsa de motivatie, cel mai des raportate dificultati care apar în privinta lucrului de acasa. Conform Paulinei Sobiczewska, trainer si specialist în psihoeducatie, „nu putem fi productivi si obtine satisfactii din munca noastra, daca ignoram bazele fiziologice ale eficientei, si anume alimentatia, hidratarea si miscarea zilnica”.

Dupa un an si jumatate de pandemie, atat în cercetarea obiceiurilor de lucru curente, cat si în conversatiile noastre obisnuite, cea mai frecventa întrebare este: te întorci la birou cand se termina pandemia? În multe cazuri, raspunsul nu e deloc evident. Pe de-o parte, anumiti angajati vor sa revina la birou cat mai curand posibil; pe de alta parte, aproximativ acelasi grup de angajati doreste sa ramana acasa cat mai mult posibil. Un aspect interesant e faptul ca „nu stiu” e un raspuns la fel de popular ca „da” si „nu”; cu alte cuvinte, o parte dintre noi nu s-au lamurit cu privire la asteptarile si nevoile pe care le au.

Totusi, poate nu e nevoie sa ne limitam la o parte a baricadei. Multe companii au în plan o solutie de lucru hibrida, în viitorul apropiat, adica o combinatie de lucru la birou în anumite zile ale saptamanii si lucru de acasa, în celelalte zile, modelul de lucru promovat si de catre Dell Technologies ale carui studii s-au aratat în favoarea acestui tip de lucru, productivitatea angajatilor crescand odata cu confortul mediului din care îsi desfasoara activitatea. Lucrul de la birou a fost bine organizat, dar lucrul de acasa ne demonstreaza ca dificultatile cu care ne confruntam nu tin doar de problemele de conectivitate în timpul unei sedinte importante si de accesul redus la server. A venit momentul sa ne abordam si nevoile, sanatatea si motivatia.

Paulina Sobiczewska, trainer si specialist în psihoeducatie în cadrul SWPS

În primul rand, trebuie sa întelegem ca nivelul nostru de motivatie depinde în mare masura de noi însine/însene. Daca detinem controlul asupra nevoilor noastre fizice, emotionale si psihice, le putem satisface cat putem de bine, ceea ce ne determina motivatia de a actiona. Pe de alta parte, în contextul motivatiei, se aplica expresia „spune-mi cu cine te însotesti ca sa-ti spun cine esti”. Motivatia este activata de asa-zisii neuroni oglinda, care se activeaza cand repetam activitati supra carora avem control si cand îi observam si pe altii care fac care aceste activitati. Deci e adevarat ca preluam motivatia oamenilor cu care intram în contact – motivatia si lipsa de motivatie sunt molipsitoare asemeni cascatului!

Nivelul corect de stimulare

Cheia catre motivatie este, de fapt, nivelul nostru cotidian de stimulare. Nu poate fi prea mica sau prea mare si trebuie sa ia în calcul nevoile noastre individuale.



Cand suntem coplesiti de stimuli si resimtim anxietate excesiva, trebuie sa reducem nivelul stimulilor, apeland la meditatie, exercitii de mindfulness sau un masaj relaxant, pe un covor de presopunctura. În mod surprinzator, hobby-uri de tipul crosetatului sau al construirii de machete se pot dovedi utile pentru relaxare si reechilibrarea mintii. Tot ce trebuie sa faci este sa descoperi ce ti se potriveste.

Cand simtim ca ne scade energia si nu avem vointa de a actiona, o solutie buna este sa ne activam corpul. Alergarea sau curatenia într-o camera a apartamentului poate fi mai benefica decat o cana de cafea neagra.

Stabilirea obiectivelor

Un alt element important de care trebuie sa tii cont cand îti cladesti motivatia este capacitatea de a-ti stabili obiective motivante si de actiona în functie de aceste obiective:

În primul rand, sentimentul de control. Nu uita ca actiunile tale sunt determinate de alegerile pe care le faci. Înlocuieste „trebuie sa fac...” cu „vreau/aleg sa fac”.

În al doilea rand, recunoasterea contributiei tale la „privirea de ansamblu”. Încearca sa gasesti un context mai amplu pentru ceea ce faci. Cand pregatesti o situatie financiara, aminteste-ti ca, prin acest document, oferi siguranta financiara întregii companii, implicit si angajatilor sai.

În al treilea rand, respecta-ti principiile. Alegem un loc de munca sau altul pentru ca vrem sa ne dezvoltam abilitatile în anumite domenii sau am absolvit o forma de învatamant într-un domeniu similar. Analizeaza-ti alegerea si concentreaza-te asupra avantajelor. Gandeste-te daca locul tau de munca îti permite sa actionezi în functie de sistemul tau de valori si principii. Daca da, se aplica punctul 1: lucrezi aici pentru ca ai ales sa lucrezi aici.

Cand intri în criza de motivatie....

O criza de motivatie este un fenomen complet normal si natural. Motivatia apare în valuri si, daca sesizam ca cineva are un nivel ridicat de motivatie continuu, cel mai probabil, persoana respectiva are o tulburare psihica. Totusi, trebuie sa ne asiguram ca o posibila criza de motivatie dureaza cat mai putin posibil si nu ne consuma foarte multa energie.
Patru elemente care ne ajuta sa ne scurtam crizele de motivatie:
• Mintea. Desi oamenii rad mereu de optimismul american de tip „YES, YOU CAN”, de fapt creierul nostru este foarte atasat de afirmatii si vizualizari pozitive. Singura conditie e sa vizualizam nu doar momentul în care ne îndeplinim un obiectiv si senzatia de victorie, ci si procesul pe care îl parcurgem. Cu cat mai detaliat, cu atat mai bine. Cel mai bine e sa ne imaginam întregul proces pas cu pas, sa-l scriem si sa îl citim în mod repetat. Poate va întrebati de ce.
Exemplu: Oamenii de stiinta au realizat un experiment legat de slabit, folosind trei grupuri de subiecti. Subiectii din primul grup a fost rugat sa vizualizeze momentul în care au slabit deja. Subiectii din al doilea grup au fost rugati sa aleaga o dieta si sa o urmeze. Subiectii din al treilea grup au fost rugati sa vizualizeze, sa scrie si sa citeasca în fiecare zi întregul proces: în fiecare zi, îmi scot echipamentul din dulap, ma încalt, alerg 5 kilometri, fac un dus si mananc terci de ovaz. Al treilea grup a înregistrat cele mai bune rezultate legate de obiectivele de slabit – dupa cate zile în care doar au citit procesul, participantii au început sa se simta vinovati pentru discrepanta între comportamentul si gandurile lor (procesul citit cu voce tare) si au început sa execute planul pe care îl facusera.
• Corpul. Cand e vorba de îndeplinirea celorlalte obiective ale noastre, este absolut esential sa avem grija de noi din punct de vedere fizic. Aminteste-ti piramida lui Maslow, despre care am învatat la scoala. Cum sa ne simtim bine si sa avem vointa de a lucra, daca uitam sa mancam, sa bem apa sau sa ne aerisim încaperea, în timpul zilei? Oxigenul, apa si caloriile sunt indispensabile daca vrei sa te folosesti de corpul tau, inclusiv de mintea ta.
Exercitiu: În timpul zilei de lucru, închide ochii, concentreaza-te si imagineaza-ti o linie albastra, orizontala, care îti scaneaza corpul. Pe masura ce linia te scaneaza din cap pana în picioare, analizeaza-ti corpul cu atentie. Ai mancat si te-ai hidratat bine? Ai gatul relaxat? Ochii tai sunt relaxati? Daca observi ca organismul tau are nevoie de orice, asigura-te ca îi satisfaci nevoia, înainte sa te întorci la lucru: mananca, bea un ceai, întinde-te putin, plimba-te sau odihneste-ti ochii, privind ceva verde.
• Emotiile. O idee buna e sa te asigura ca, la finalul zilei, ai un echilibru emotional bun. Încearca sa-ti organizezi ziua în asa fel încat sa te bucuri de lucrurile care ti se întampla. De exemplu, îmi pregatesc ceaiul preferat dimineata; dupa-amiaza, îmi scot cainele la plimbare, în parcul preferat, iar seara ma relaxez în cada. Daca echilibrul este negativ la finalul zilei (de exemplu, ai o zi în care ai o discutie în contradictoriu cu seful tau, iei o amenda în trafic si arzi cina), adauga lucruri placute, pentru echilibru. De exemplu, o sesiune de yoga sau o iesire la cinema, la finalul zilei, sa închei ziua într-o nota pozitiva.
În acelasi timp, trebuie sa exersam recunostinta! Noteaza în fiecare zi trei lucruri pentru care esti recunoscator si, cand te afli într-un loc frumos, fa o „poza mentala” de care sa te bucuri cand creierul tau are nevoie de relaxare.

• Spiritualitatea. Daca esti o persoana credincioasa, iar religia îti ofera un sentiment de împlinire si de siguranta, practica-ti religia! Daca nu esti o persoana credincioasa, mediteaza, ajuta persoanele în varsta, ai grija de animalele fara stapan. Orice forma de spiritualitate ne ajuta sa întelegem contextul mai amplu al existentei noastre si sa evitam disonanta interioara, actionand în moduri care ne respecta credintele si sentimentele.

Acest articol face parte din campania Work From Anywhere, sustinuta de Dell Technologies.