MMD incheie cu success proiectul pilot pentru reducerea deseurilor de monitoare
8/8436
calendar_month 17 Feb 2023, 13:14
MMD, partener de licentiere a marcii pentru monitoarele Philips, demonsteaza in Nigeria cum pot fi reciclate monitoarele defecte intr-un mod ecologic si economic, ca parte a unui proiect pilot al Aliantei PREVENT Waste, o initiativa a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (BMZ). Alti asociati implicati in mod semnificativ in proiect sunt: Closing the Loop, un furnizor global de servicii de achizitii ecologice, TCO Development, organizatia care se afla in spatele celei mai importante certificari de sustenabilitate IT din lume, TCO Certified, si alti parteneri. Impreuna cu acestia, MMD a dezvoltat un model de succes cu privire la modul in care se poate extinde o solutie certificata pentru produse electronice neutre din punct de vedere al deseurilor si la monitoare, stabilind noi standarde pentru achizitiile ecologice.
Provocarea reprezentata de deseurile electronice
50 de milioane de tone pe an: deseurile electronice (e-deseurile) reprezinta una dintre cele mai urgente provocari cu care se confrunta societatea noastra actuala. Potrivit unui raport al Platformei pentru accelerarea economiei circulare (PACE) si a Coalitiei ONU pentru deseuri electronice, acest munte de deseuri este eliminat in cea mai mare parte pe cale maritima catre Africa sau alte tari in curs de dezvoltare.
Chiar daca aproape toate modelele Philips noi nu contin mercur si plumb, placile de circuite integrate foarte mici si substantele chimice precum plumbul si mercurul, prezent in monitoarele de calculator, sunt in general considerate ca fiind o problema a reciclarii si al economiei circulare. In Africa, o mare parte dintre ele nu pot fi reciclate in mod corespunzator din cauza lipsei de instalatii si resurse adecvate. Acest lucru se datoreaza faptului ca deocamdata nu se pot face bani din reciclarea si colectarea corespunzatoare.
Extinderea modelului de succes
O abordare de succes dovedita pentru atenuarea si gestionarea acestei provocari gigantice este conceptul de compensare a deseurilor electronice, care este deja recunoscut in cadrul achizitiilor publice ca fiind o solutie ecologica pentru telefoane mobile, laptopuri si tablete si care inchide bucla ciclului de viata al echipamentelor electronice. O taxa adaugata la pretul de achizitie al noilor echipamente electronice finanteaza colectarea echipamentelor vechi in vederea reciclarii in conditii de siguranta. Materiile prime recuperate in acest mod sunt apoi reutilizate la fabricarea de noi produse, ceea ce le face neutre din punct de vedere al deseurilor.
Ca parte a angajamentului sau pentru tehnologii mai durabile, Philips monitors a sprijinit, timp de un an si jumatate, Closing the Loop si o coalitie de parteneri transnationali, precum Institutul de cercetare Öko-Institut e. V. si partenerii locali nigerieni Verde Impacto, Hinckley Recycling si SRADev Nigeria, pentru a construi un model de business care sa demonstreze modul in care programul de compensare a deseurilor poate fi extins la monitoare si la certificarea TCO Certified Edge, E-waste Compensated. Peste 5500 de monitoare care nu mai erau utilizabile au fost colectate de catre parteneri pentru acest proiect.
"Suntem incantati ca am reusit cu acest proiect pilot sa dezvoltam un model de business care dovedeste faptul ca principiul de succes al compensarii deseurilor nu functioneaza doar pentru telefoanele mobile, ci poate face ca si reciclarea mult mai dificila a monitoarelor sa fie profitabila din punct de vedere financiar, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea capacitatilor locale de reciclare", mentioneaza Stefan van Sabben, Global CSR and Sustainability Senior Manager la MMD, Philips Monitors.
Un prim succes pe drumul spre economia circulara
La inceputul proiectului, in Nigeria nu exista aproape nicio experienta in materie de reciclare a ecranelor plate. Monitoarele aruncate se adunau in depozitele de deseuri, ceea ce reprezenta un risc considerabil pentru oameni si pentru mediu. Prin urmare, partenerul de reciclare a fost mai intai instruit in ceea ce priveste dezmembrarea manuala a ecranelor plate precum indepartarea in siguranta a tuburilor care contin mercur, demontarea in siguranta a tuturor celorlalte componente electronice, dar si identificarea si separarea diferitelor tipuri de plastic, inclusiv a celor care contin substante ignifuge periculoase.
La finalul proiectului, reciclatorul a reusit sa dezmembreze ecranele plate intr-un mod foarte sigur si eficient, reducand costurile necesare pentru a face acest lucru la mai mult de jumatate si returnand materiile prime in ciclu. Desi drumul este inca lung, acestia sunt primii pasi incurajatori catre un viitor cu adevarat durabil.
Pagina proiectului pilot: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/
Acest proiect este finantat de Alianta PREVENT Waste, o initiativa a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (BMZ).
Mai multe informatii: https://prevent-waste.net/en/
Aflati mai multe despre monitoarele ecologice Philips:
https://www.philips.co.uk/c-e/so/monitors/green-monitorsSondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?