Ministerul Sanatatii cumpara masti in valoare de 15 milioane de euro
7/7358
calendar_month 08 Iun 2020, 10:29Ministerul Sanatatii al Romaniei a anuntat ca a achizitionat 115 milioane de masti pentru a fi distribuite gospodariilor cu venituri mici, pentru un pret putin peste 15 milioane de euro. Ministerul va distribui mastile catre aproximativ 2,3 milioane de persoane cu venituri mici, cate 50 de bucati pentru fiecare.


Naguma Medical Supply, companie fondata recent de investitorul imobiliar canadian Michael Topolinski si familia sa, a castigat licitatia Ministerului Sanatatii, a informat G4media.ro.

Topolinski a anuntat in aprilie ca a fondat o noua companie pentru importarea mastilor de fata si a altor materiale medicale pe fondul crizei de sanatate COVID-19.

"Am decis sa aducem cantitati mari de masti, contribuind astfel la siguranta oamenilor si la reducerea costurilor pe piata, astfel incat acestea sa poata deveni mai accesibile pentru toata lumea", a declarat Topolinski la acea vreme.

Asta a fost inainte ca autoritatile sa anunte ca mastile vor deveni obligatorii in toate spatiile publice inchise.

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro Romania, a criticat achizitia Ministerului Sanatatii, sustinand ca licitatia a fost adaptata pentru a se potrivi cu profilul unui anumit ofertant care in cele din urma a castigat contractul.

Mogul canadian imobiliar Michael Topolinski a avut mastile (cel putin 90 de milioane) incepand cu 9 aprilie si nu a reusit sa le vanda, sustine Ponta. Termenul scazut (sapte zile pentru livrarea mastilor in toata tara) a avut drept scop impiedicarea altor ofertanti, a spus Ponta. De asemenea, sustine ca textul cartii de licitatie a fost schimbat pentru a se potrivi cu mastile lui Topolinski.

Ministerul Sanatatii a anuntat tranzactia la doar o zi dupa ce procurorii anticoruptie au anuntat ca investigheaza seful contractantului de stat de aprovizionare medicala Unifarm pentru luare de mita. Ancheta este legata si de achizitia de masti pentru fata.


  • Autostrada A1 finalizata abia in 2030  • Apar 11 noi tipuri de salarii minime, in functie de studiiWB modernizeaza Romania la un grup de tari cu venituri mari

Romania a ajuns in grupul cu tari cu venituri mari, cu un venit national brut (VNB) pe cap de locuitor de 12.630 USD in 2019, in crestere fata de 11.290 USD in 2018 (cursurile de schimb curente), a anuntat Banca Mondiala.

Metoda Atlas netezeste fluctuatiile cursului de schimb utilizand o medie de trei ani a factorului de conversie ajustat la pret.

In consecinta, cresterea anuala a VNB pe cap de locuitor de 11,9% nu este deosebit de relevanta - dar prima ar putea fi GFNI pe cap de locuitor, si a crescut de la 1,2% in 2018 la 9,2% in 2019.

Urmatoarea tara europeana deasupra Romaniei este Croatia (14.910 USD), in timp ce Rusia (11.260 USD) este urmatoarea tara.

Romania se situeaza ultima dintre tarile cu venituri mari in functie de VNB pe cap de locuitor, iar grupul este destul de divers. Cea mai mare VNB pe cap de locuitor se gaseste in Liechtenstein (116.430 USD), in timp ce Germania se lauda cu 48.520 USD - aproximativ de patru ori mai mare decat Romania.

Dintre judetele UE, doar Bulgaria (9.410 USD) se situeaza mai putin - in grupul cu venituri medii superioare. Printre vecini, Serbia se situeaza semnificativ sub 7.020 USD, in timp ce suma de 3.939 USD a Moldovei o plaseaza in grupul cu venituri medii inferioare, langa Algeria si Filipine.  • Alpha Bank Romania transforma orice smartphone in POS cu aplicatie dedicata

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?