Ministerul Sanatatii cumpara masti in valoare de 15 milioane de euro
7/7353
calendar_month 30 Mai 2020, 15:45
Ministerul Sanatatii al Romaniei a anuntat ca a achizitionat 115 milioane de masti pentru a fi distribuite gospodariilor cu venituri mici, pentru un pret putin peste 15 milioane de euro. Ministerul va distribui mastile catre aproximativ 2,3 milioane de persoane cu venituri mici, cate 50 de bucati pentru fiecare.
Naguma Medical Supply, companie fondata recent de investitorul imobiliar canadian Michael Topolinski si familia sa, a castigat licitatia Ministerului Sanatatii, a informat G4media.ro.
Topolinski a anuntat in aprilie ca a fondat o noua companie pentru importarea mastilor de fata si a altor materiale medicale pe fondul crizei de sanatate COVID-19.
"Am decis sa aducem cantitati mari de masti, contribuind astfel la siguranta oamenilor si la reducerea costurilor pe piata, astfel incat acestea sa poata deveni mai accesibile pentru toata lumea", a declarat Topolinski la acea vreme.
Asta a fost inainte ca autoritatile sa anunte ca mastile vor deveni obligatorii in toate spatiile publice inchise.
Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro Romania, a criticat achizitia Ministerului Sanatatii, sustinand ca licitatia a fost adaptata pentru a se potrivi cu profilul unui anumit ofertant care in cele din urma a castigat contractul.
Mogul canadian imobiliar Michael Topolinski a avut mastile (cel putin 90 de milioane) incepand cu 9 aprilie si nu a reusit sa le vanda, sustine Ponta. Termenul scazut (sapte zile pentru livrarea mastilor in toata tara) a avut drept scop impiedicarea altor ofertanti, a spus Ponta. De asemenea, sustine ca textul cartii de licitatie a fost schimbat pentru a se potrivi cu mastile lui Topolinski.
Ministerul Sanatatii a anuntat tranzactia la doar o zi dupa ce procurorii anticoruptie au anuntat ca investigheaza seful contractantului de stat de aprovizionare medicala Unifarm pentru luare de mita. Ancheta este legata si de achizitia de masti pentru fata.