hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Microsoft Windows - o scurta istorie a celui mai popular sistem de operare

Microsoft Windows - o scurta istorie a celui mai popular sistem de operare

calendar_month 10 Iul 2012, 16:03
De la debutul din 1985 pana la cea mai noua versiune din 2012, Microsoft Windows a trecut prin numeroase versiuni. HIT.ro iti prezinta o scurta istorie a celui mai popular sistem de operare din lume, Microsoft Windows, de la inceputuri si pana azi.
1. Windows 1.0 si 2.0
Lansat in 1985, Windows 1.0 a fost creat pe baza MS-DOS si a oferit utilizatorilor o functionalitate redusa, cu un Calculator, un Calendar, un editor de text rudimentar si prima versiune a Paint.

Doi ani mai tarziu, Windows 2.0 a introdus posibilitatea deschiderii simultane de "ferestre" multiple, alaturi de scurtaturi pentru tastatura mai complexe si de aplicatiile Word si Excel.
2. Windows 3.0
In 1990, Windows 3.0 a fost vandut in 10 milioane de exemplare si a adus imbunatatiri semnificative. Sistemul de operare a inclus coduri scrise in limbajul de programare C si a folosit o memorie virtuala extinsa.

3. Windows 3.1 si 4.0
Cu un design si o functionalitate imbunatatite, Windows 3.1 a fost lansat in 1992, insa restrictiile sale native au convins Microsoft sa porneasca de la 0 pentru urmatorul sistem de operare.

Lansat in 1996, Windows 4.0 a adus cateva imbunatatiri pentru versiunea 3.1, dar nu este considerata o versiune importanta a OS-ului Microsoft.

4. Windows 95
Beneficiind de trecerea de la arhitectura 16-bit la 32-bit, Windows 95 a oferit posibilitatea de a da nume fisierelor de pana la 255 caractere, alaturi de imbunatatiri mari de design si stabilitate.

5. Windows 98
Dupa ce a debutat in iunie 1998 si a revenit un an mai tarziu sub forma "Second Edition" (SE), Windows 98 a beneficiat de cresterea puternica a numarului de PC-uri si a fost primul sistem de operare Microsoft creat special pentru utilizatorii casnici, nu pentru clientii business.

6. Windows 2000
Lansat in luna februarie 2000, Windows 2000 a introdus optiuni plug and play pentru tot mai multe periferice, alaturi de criptarea datelor stocate in fisiere si optiuni de accesibilitate extinse. Versiunea a fost bine primita de public, iar Millenium Edition a introdus primele optiuni de System Restore.

7. Windows XP
Lansat in 2001, Windows XP a fost un alt reboot pentru Microsoft, in care accentul a cazut pe stabilitate si functionalitate imbunatatita pentru PC si desktop, de la grafica pana la optiunile de securitate.

8. Windows Vista
Lansarea din 2006 a Windows Vista nu a intampinat prea multe laude din cauza problemelor de stabilitate si securitate. Pana cand specialistii Microsoft au reusit sa rezolve toate bug-urile, imaginea Vista a fost terfelita definitiv in ochii consumatorilor, din care multi au revenit la XP.

9. Windows 7
Cu accent mai mare pe resurse minime, stabilitate si performanta, Windows 7 a fost un nou succes pentru Microsoft, ce a introdus o flexibilitate mai mare si optiuni de securitate mai bune.

10. Windows 8
Microsoft porneste din nou la drum cu un sistem de operare creat special pentru compatibilitatea cu PC si tablete in toamna acestui an: Windows 8 cu interfata Metro. Previziunile pentru succesul lui Windows 8 sunt optimiste, insa ramane de vazut cati dintre utilizatorii sistemelor de operare Microsoft vor accepta pe PC interfata pentru gadgeturi mobile.


 

Sondaj

Care credeti ca e cel mai bun sistem de operare pentru telefoane?