Meseriile care te expun la cancer de piele: Pentru aceste categorii profesionale trebuie facuta educatie, pentru ca sunt foarte vulnerabili
3/35308
calendar_month 03 Oct 2023, 12:36

Pe langa culoarea pielii, care face ca populatia din Romania sa fie vulnerabila la lumina soarelui, medicii dermatologi atrag atentia ca, in perioada verii, anumite categorii profesionale sunt cu atat mai expuse riscului de cancer de piele, iar de multe ori nici nu constientizeaza sau nu iau masuri de protectie. 

O vara petrecuta in bataia razelor soarelui, fara fotoprotectie, fara a da prea multa importanta metodelor de protejare a pielii si fara a considera ca leziunile pielii pot reprezenta un pericol - aceasta este reteta dezastrului pentru multe categorii profesionale din Romania, care se expun zilnic riscului de cancer de piele, una dintre cele mai frecvente afectiuni la nivel global.
 
”Noi, romanii, suntem o populatie cu piele in general deschisa, vulnerabila la lumina soarelui. O persoana cu o piele deschisa, care mai mult se arde decat se bronzeaza, trebuie sa se protejeze suplimentar. La fel, persoanele care au parul sau ochii mai deschisi la culoare. In plus, exista persoane care au activitate in zone expuse, de exemplu in agricultura, constructii, marinari sau salvamari, care ajung de obicei cu probleme cutanate induse de expunerea la soare la varste inaintate. Pentru ei trebuie facuta educatie pentru ca sunt foarte vulnerabili. Preventia se face prin educatie si prin controale periodice, acestea sunt cele doua elemente importante”, explica dr. Stanciu Mihaela Anca, medic primar dermatolog in cadrul Clinicii de dermatologie Dr. Leventer Centre.

Mai mult, un studiu recent a aratat ca si pompierii se confrunta cu rate semnificativ mai mari de incidenta si mortalitate a melanomului in comparatie cu populatia generala. De aceasta data, cauza este expunerea lor la razele ultraviolete si la agentii cancerigeni prezenti in materialele ignifuge in timpul interventiilor.

Iar daca o parte dintre romani se tem de alunite dupa ce au aflat ca melanomul malign seamana cu o alunita, alte tumori care se intalnesc cu foarte mare frecventa, inscrise in categoria carcinoamelor cutanate, sunt frecvent ignorate. ”Carcinoamele bazocelulare sunt tumori care apar de obicei pe pielea expusa la lumina soarelui, fie ca vorbim de fata, scalp mai ales in cazul barbatilor sau urechi - sunt tumori care pot fi unice sau multiple si afecteaza in general pielea deschisa la culoare, care este mai vulnerabila. O alta forma de carcinom este cel spinocelular care arata la inceput ca o pata roz, aspra la atingere, acoperita de o cojita care nu se vindeca. Orice fel de fisura, de exemplu, aparuta la nivelul buzei, care nu se vindeca in decurs de o luna, poate ridica suspiciunea unui carcinom spinocelular de buza”, avertizeaza dr. Stanciu Mihaela Anca, medic primar dermatolog.