Memoriile de stocare RRAM bazate pe oxid de siliciu ar putea aduce 1TB pe smartphones

calendar_month 24 Iul 2014, 20:01
Cercetatorii de la Universitatea Rice au dezvaluit recent o tehnologie noua ce ar putea aduce la viata memorii de stocare pentru dispozitive mobile care sa ofera un spatiu de pana la 1TB. In momentul de fata, cel mai mare spatiu asigurat de memorii de tip NAND, regasite in smartphones si tablete, asigura un maximum de 128 GB. Cu alte cuvinte, evolutia ar fi fantastica si se pare ca producatorii de memorii au inceput deja sa se intereseze cat se poate de serios de tehnologia RezistiveRAM ( a nu se confunda cu memoria volatila).
Tehnologia cercetatorilor de la Univertatea Rice dateaza inca de acum cinci ani, timp in care studiile au permis gasirea unor metode de fabricatie relativ eficiente, insa lucrurile mai trebuie puse la punct. Cert este faptul ca in momentul in care tehnologia de fabricatie va fi considerata rentabila, iar acest moment nu pare foate departe, smartphone-urile si tabletele ar putea beneficia de spatii de stocare impresionante. Chimistul sef al echipei de la Rice, James Tour, a declarat, pentru revista Nano Letters, ca RRAM nu se limiteaza doar la spatiul de stocare mai mult decat generos. Noua solutie ofera o densitate de 50 de ori mai mare decat cea a tehnologiei Flash si o viteza de transfer superioara celei de care sunt capabile memoriile conventionale, respectiv NAND si NOR, ce utilizeaza microtranzistori.
Practic, pana la debutul cercetarilor echipei conduse de James Tour, oxidul de siliciu, un material care se gaseste din abundenta pe planeta, a fost ignorat de industria producatoare de solutii de stocare. Dar echipa de la Rice a descoperit ca prin intermediul unor materiale dielectrice in combinatie cu oxidul de siliciu se poate inscriptiona, respectiv reinscriptiona informatie pe anumite materiale. Ceea ce cauta acum cercetatorii este materialul conductor dielectric ideal si care sa asigure fiabilitate tehnologiei.
Spuneam mai sus ca momentul in care vom vedea primele smartphones si tablete cu RRAM nu este departe. De fapt, vorbim despre doar cativa ani, mai ales ca producatorii din industria de profil au inceput sa "vaneze" noua solutie a cercetatorilor de la Universitatea Rice. Iar unul dintre motivele cresterii interesului producatorilor de solutii de stocare pentru RRAM are la baza cele mai recente experimente realizate la Rice. Tehnologia RRAM a fost deja incorporata in anumite device-uri experimentale cu chip-uri de memorie cu proprietati flexibile si care sunt transparente.
Sursa: Rice.edu
Noutati




