Manipularea emotionala - Obisnuiesti sa te victimizezi?
3/36712
calendar_month 20 Mai 2024, 11:25


Multi dintre noi avem in viata noastra persoane care par mereu sa se simta nedreptatite, lipsite de putere si care dau vina de fiecare data pe cineva pentru ceea ce traiesc. Acestea cred, in general, ca viata li se intampla in afara controlului personal. Poate ca esti chiar tu unul dintre acestia, poate lucrezi cu cineva asa sau poate ca esti casatorit cu unul.

Mentalitatea de victima este o modalitate de a privi viata, o orientare automata catre sentimente de nedreptatire. Aceasta mentalitate ii face pe oameni sa se simta lipsiti de putere in fata circumstantelor si sa se asigure ca, orice s-ar intampla, niciodata nu este vina lor (inclusiv trasaturile de personalitate pe care nu au capacitatea de a le schimba in ei insisi).

Angela Nutu, psihoterapeut si coach: “ Mentalitatea de victima este convingerea ca, in orice situatie data, esti victima. Este perceptia si concluzia pe care o tragi in cazul in care te plasezi ca victima si pe altii ca faptuitori. In cei 20 ani de coaching, am invatat ca doua lucruri nu ii plac niciunui om: 1) sa fie numit "victima" si 2) sa interactioneze cu o "victima". Sa clarificam: exista o diferenta intre a fi cu adevarat o victima a traumei sau a unui eveniment tragic in viata, si a trai cu o mentalitate de victima (o atitudine sau dispozitie care determina modul in care o persoana vede, raspunde si interpreteaza situatiile). Am intalnit multi oameni care au trecut prin traume si care depun efortul necesar pentru a duce o viata productiva dupa acestea.”
 
Semnele unei mentalitati de victima includ adesea urmatoarele:

Dai vina pe altii pentru problemele si dificultatile tale
Ai o perspectiva negativa asupra vietii, anticipand si asteptand rezultate negative
Esti intotdeauna in cautarea validarii, atentiei si simpatiei celor din jurul tau
Fugi de responsabilitati si ii lasi pe ceilalti sa decida
Eviti sa iti asumi raspunderea pentru actiunile si alegerile tale
Ai constant sentimente de neputinta, lipsa de putere si de control
Te autocompatimesti
Ai o rezistenta mare la schimbare

Ai o rezistenta mare la schimbare
 
O mare parte din modul in care gandesti si actionezi ca adult este rezultatul credintelor pe care le-ai creat despre tine si despre lume in timpul copilariei. Persoanele cu o mentalitate de victima in relatii pot sa fi avut modul de gandire al victimei modelat pentru ei de catre ingrijitorii lor; mai ales daca au avut un parinte anxios sau cu diverse dependente.

Copiii crescuti de parinti cu probleme emotionale sau dependente sunt adesea victime ale abuzului si/sau neglijarii, ceea ce ii face sa simta ca lumea nu este un loc sigur. Chiar daca in cele din urma cresc si pot avea grija de ei insisi ca adulti, ei raman totusi cu acel sentiment de nesiguranta, mai ales atunci cand sunt intr-o relatie. Uneori, acesti indivizi cresc pentru a deveni codependenti in relatii.
 
Desigur, daca iti dai seama ca esti prins intr-o mentalitate de victima, exista cateva lucruri cu care poti incepe chiar acum pentru a face schimbari pozitive in viata ta:

Recunoaste gandurile si comportamentele negative: In primul rand, incepe prin a fi constient de gandurile si comportamentele tale negative. Este important sa recunosti si sa intelegi aceste modele de gandire pentru a incepe sa le schimbi.

Asuma-ti responsabilitatea: In loc sa dai vina pe altii sau pe circumstante externe, incepe sa-ti asumi responsabilitatea pentru propria viata.



Incurajeaza schimbarea: Este important sa ai curajul sa faci schimbari pozitive in viata ta pentru a putea sa incepi sa iesi din rolul de victima.

Cauta suport: Nu ezita sa ceri ajutor si suport din partea prietenilor, familiei sau unui profesionist in domeniul sanatatii mintale. Terapia cognitiv-comportamentala poate fi utila in schimbarea gandirii si comportamentelor asociate cu mentalitatea de victima.

Seteaza obiective si actioneaza: Stabileste obiective realiste si incepe sa faci mici pasi catre atingerea lor. Este important sa dezvolti o mentalitate de crestere si sa fii dispus sa iti asumi riscuri si sa inveti din esecuri.

Fii atent la limbaj: Inlocuieste cuvintele negative cu afirmatii pozitive si incurajatoare. Fii atent la modul in care vorbesti cu tine insuti si incepe cu transformarea dialogului intern.

“Depasirea unei mentalitati de victima necesita o combinatie de constientizare de sine, introspectie si angajament fata de cresterea personala. Prin recunoasterea si contestarea modelelor negative de gandire, asumarea responsabilitatii pentru actiunile proprii, cautarea suportului din partea celor din jurul tau si dezvoltarea unei mentalitati mai puternice, este posibil sa te indepartezi treptat de mentalitatea de victima si sa adopti o abordare mai proactiva si mai puternica fata de viata. Este un proces care necesita timp, efort si autoreflectie, dar cu dedicare si suportul potrivit, poti face progrese semnificative in depasirea mentalitatii de victima si in traiul unei vieti mai implinite.” concluzioneaza Angela Nutu.

Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si  Psihoterapeut.



Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?