Locuri ce merita vizitate in Bucuresti
7/7041
calendar_month 12 Sep 2016, 10:04
Bucurestiul, denumit odinioara si Micul Paris, a devenit mai ales in ultimii ani un oras iubit dar si unul parasit fara ezitare pentru alte meleaguri, un oras al dualitatii. El este pe de-o parte un real centru cultural datorita universitatilor si evenimentelor culturale de mare amploare organizate periodic aici dar si un oras zgomotos, aglomerat, sufocant. Cu toate acestea, este cu siguranta un oras ce merita a fi cunoscut, vizitat, insusit.
Este evident un oras greu incercat de-a lungul timpului dar care, de fiecare data, s-a ridicat, s-a reimaginat si redefinit in noi forme si culori. A suferit de-a lungul timpului invazii, incendii, inundatii, cutremure si furia unui dictator. Dar a fost de asemenea modelat de pasii studentilor, de sunetul romantelor si de veselia copiilor din fiecare generatie.
In continuare va vom prezenta cateva dintre cele mai frumoase si importante zone turistice ale Bucurestiului.

Casa Poporului

Casa Poporului este cu singuranta unul dintre acele obiective turistice ce defineste cu siguranta Bucurestiul. Este de departe cea mai grandioasa constructie administrativa din Europa si, de asemenea, reprezinta un obiectiv de seama al Capitalei de foarte multi ani, un monument ce va ramane cu siguranta in memoria multor generatii care vor veni din urma.
Casa Poporului se situeaza in partea centrala a Capitalei, pe Dealul Arsenalului. Ea este incadrata de strada Izvor la vest si nord-vest, de Bulevardul Natiunilor Unite spre nord si de Bulevardul Libertatii la este si Calea 13 Septembrie la sud.
Casa Poporului are o suprafata de aproximativ 330.000 m² si, tocmai datorita intinderii sale, ea se inscrie in Cartea Recordurilor la capitolul Cladiri Administrative pe locul al doilea imediat dupa cladirea Pentagonului. Dar asta nu e tot. Casa Poporului este de asemenea in Cardea Recordurilor pe locul 3 ca fiind una dintre cele mai mari cladiri din punctul de vedere al volumului, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din SUA si dupa piramida lui Quetzacoalt din Mexic. De asemenea, stiati ca aceasta cladire depaseste cu numai 2% volumul faimoasei piramide a lui Keops din Egipt?
Fara nicio indoiala, construirea acestei cladiri imense a insemnat o munca imensa pentru toti cei implicati in ridicarea ei. In momentul in care lucrarile au fost sistate, in anul 1989, pe santier se aflau inca aproximativ 20.000 de oameni care au contribuit sub o forma sau alta la construirea sa. Mai mult decat atat, au lucrat la acest proiect peste 150 de arhitecti alaturi de Anca Petrescu, arhitectul sef. Un lucru mai putin stiut astazi este si faptul ca, din cauza ca nu existau calculatoare puse la dispozitia arhitectilor atunci, cu totii au fost nevoiti sa deseneze de mana toate detaliile din planul cladirii. La ridicarea Casei Poporului au lucrat atat civili cat si membrii ai cadrului militar.
Avand peste 7000 de incaperi, Casa Poporului numita in trecut si Palatul lui Ceausescu, a fost de fapt ridicata pentru a deveni resedinta oficiala a lui Nicolae Ceausescu. Ea urma de asemenea sa gazduiasca si Comitetul Central si Marea Adunare Nationala.

Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman reprezinta astazi un important punct turistic dar si cultural al Bucurestiului. Pe langa atractia muzeului propriu-zis, exista si atractia diferitelor evenimente culturale ce sunt gazduite in incinta sa, de la targuri de obiecte lucrate manual, pana la targuri de alimente traditionale romanesti, evenimente muzicale si teatrale.
Cu toate acestea, Muzeul Taranului Roman are o istorie ce incepe inca de la data de 13 iulie 1906 cand, in baza decretului semnat de catre Regele Carol I ce il numeste pe Al. Tzigara-Samurcas director al Muzeului de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala. Asadar, acela a fost de fapt primul nume care muzeul l-a purtat. In anul 1953 el primeste denumirea de Muzeul Lenin-Stalin iar apoi de Muzeul Partidului. Abia din data de 5 februarie 1990 el a fost denumit Muzeul Taranului Roman asa cum este cunoscut astazi.
Cu toate ca muzeul a avut in mod evident o istorie vasta, este de asemenea foarte important pentru a-i intelegere adevarata valoare sa intelegem de asemenea importanta sa si motivul intemeierii sale.
Istoria sa a inceput asadar inainte de institutionalizarea sa propriu-zisa, la scurt timp dupa aparitia Principatelor Unite. Trebuie sa intelegem faptul ca aceea a fost o perioada in care a inceput constructia nationala, a fost o perioada in care taranul roman a devenit importanta referinta simbolica, un element central important al identitatii romanesti. Acela a fost un moment cheie in care cultura taraneasca incepea sa intereseze dn ce in ce mai mult.
Asadar, pentru a putea oferi un impuls industriei romanesti ce suferea din cauza concurentei produselor straine ce erau la moda dar erau si mult mai ieftine din cauza faptului ca erau create industrial, Alexandru Ioan Cuzaa a dat, in anul 1863, o ordonanta pentru organizarea unor expozitii care aveau sa includa si produse ale industriei casnice taranesti.
In ziua de atsazi, Muzeul Taranului Roman detine coletii fara egal in Romania privind etnografia taraneasca populara. Colectiile ce pot fi gasite aici includ numeroase costume populare, mobilier, covoare, cermica, icoane pe lemn si sticla, xilogravuri tesaturi, unelte dar si o importanta colectie de arta populara straina. Mai mult decat atat, trebuie mentionat de asemenea faptul ca modul de expunere al acestor obiecte este unul inovativ si original deoarece multe dintre aceste obiecte de arta sunt expus liber iar etichetele sunt evitate pentru a oferi un aer cat mai autentic expozitiilor. Muzeul Taranului Roman este unul dintre putinele muzee de natura experimentala ce doreste sa ofere in mod contant noi forme si modalitati de prezentare a colectiilor.



Hanu' lui Manuc

Un alt important punct turistic este Hanu' lui Manuc, unul dintre cele mai vechi restaurante din Bucuresti dar si din tara. Povestea hanului incepe in anul 1806 cand Manuc Bei, odata ajuns in Bucuresti, se stabileste in acest oras si incepe constructia unui han ce avea sa ramana in istorie ca fiind unul dintre cele mai importante puncte ale Bucurestiului.
Poate cel mai important aspect este arhitectura sa deosebita deoarece acesta a fost unul dintre primii factori ce au consacrat hanul ca fiind o destinatie de elita a Bucurestiului. Inca de la bun inceput, Manuc Bei si-a dorit ca hanul sau sa fie unul unic din punctul de vedere al arhitecturii si, mai mult decat atat, si-a dorit ca acesta sa nu semene cu alte hanuri ale vremii ce prezentau o arhitectura de fortareata, un tip de arhitectura des utilizat in secolul al XVIII-lea. Cu toate acestea, este foarte important de mentionat faptul ca arhitectura originala a Hanului lui Manuc nu este de fapt cunoscuta decat din descrierile de la inceputul secolului XIX. Se stie din cadrul acestor descrieri fapul ca Hanu' lui Manuc avea o imagine fastuoasa si impunatoare. Hanu avea 107 odai, doua saloane mari, zege magazii, 15 pivnite si 23 de pravalii.
Hanu' lui Manuc a devenit, in timp, o parte importanta din vietile oamenilor. El a fost pe rand loc de intalnire si de afaceri, a fost loc de petrecere si de distractie. In salile sale s-au tinut spectacole de iluzionism si magie, petreceri decadente si concerte de opera. In ziua de astazi, el este in continuare un local in care oaspetii se bucura de o atmosfera unica, de o mancare delicioasa, de vinuri de exceptie si de multa voie buna.
Avand o istorie de peste 200 de ani, Hanu' lui Manuc a reusit sa duca mai departe faima si traditia unui loc de intalnire unic.




Parcul Herastrau



Atunci cand te afli in vizita in Bucuresti, este important sa vizitezi si parcurile sale. Unul dintre cele mai renumite este Parcul Herastrau. Acesta a fost una dintre cele mai populare zone ale Bucurestiului interbelic fiind zona preferata de relaxare si plimbare inca din secolele trecute.
Inca din 1800, lumea elegana a Micului Paris se plimba pe malurile lacului Herastrau. Inca din secolul XIX, zona din jurul lacului Herastrau a fost un important loc de promenada si socializare insa, un lucru mai putin stiut, este faptul ca amenajarea propriu-zisa a parcului Herastrau a inceput de fapt abia in anul 1936 odata cu expozitia "Luna Bucurestilor".
In anul 1936, a fost de asemenea infiintat si primul muzeu etnografic in aer liber din lume - Muzeul Satului. Insusi sociologul Dimitrie Gusti a fost cel care a adus conceptul de sat-muzeu ce avea sa reprezinte o sinteza a tuturor satelor din Romania. La deschiderea acestui important muzeul al Bucurestiului, insusi Carol al II-lea a participat.
Parcul Herastrau cuprinde si astazi o bogata vegetatie arboricola ce este formata din plopi, frasini, salcii tei si artari. Acesti copaci incadreaza si astazi statui ale personajelor principale din cultura nationala dar si din cultura internationala.
Parcul Herastrau este asadar un important punct turistic la Bucurestiului deoarece este cel mai mare parc din interiorul unui oras din Europa.

Centrul Vechi

Aproape toti turistii Bucurestiului ajung, dupa o indelungata zi de vizitat principalele obiective turistice, in Centrul Vechi pentru a se relaxa si pentru a servi o gustare. Insa, mai mult decat o zona de distractie si petrecere Centrul Vechi a fost acum cateva sute de ani o importanta zona de intalnire pentru negustorii si mestesugarii vremii.
Chiar strada Lipscai, binecunoscuta astazi pentru terasele si barurile sale, este de fapt una dintre cele mai vechi zone negustoresti ale Centrului Vechi, cunoscuta pe atunci drept Ulita Mare. Strada Lipscani a fost asadar o importanta artera ce facea legatura intre principalele drumuri comerciale ale Romaniei.
Mai mult decat atat, este important de stiut ca strada care si-a pastrat pana in ziua de astazi traseul sau medieval este chiar Strada Franceza din Centrul Vechi. Ea este inconjurata de case ce dateaza inca din secolul XIX. Printre cele mai vechi monumente ce pot fi gasite acolo sunt Curtea Veche (sec XIV) si Biserica Mihnea Ciobanul (1545 - 15540) - acesta fiind de fapt cel mai vechi lacas de cult al Bucurestiului. Numele initial al acestei strazi a fost de fapt Ulita Curtii - denumire ce a fost documentata pentru prima oara in anul 1649.

In ziua de astazi, Centrul Vechi este cu siguranta principalul loc de intalnire si unul dintre cele mai indragite si cunoscute zone ale Bucurestiului, fiind impanzit de cladiri construite in stil neoclasic si baroc, la parterul carora turistii pot gasi numeroase terase si localuri cochete, cafenele, restaurante si magazin. O plimbare in Centrul Vechi este suficienta pentru a te transpune cu usurinta in atmosfera unui Bucuresti interbelic, presarat de aromele unor romante si a unor vremuri de aur.