hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  Liposuctia este cea mai populara interventie estetica la nivel mondial. Care sunt cele mai solicitate interventii in Romania

Liposuctia este cea mai populara interventie estetica la nivel mondial. Care sunt cele mai solicitate interventii in Romania

calendar_month 22 Mai 2023, 13:10
Potrivit unui studiu al Societatii Internationale de Chirurgie Plastica Estetica (ISAPS), in 2021 la nivel mondial s-au facut nu mai putin de 12.9 milioane de interventii de chirurgie plastica. La nivel mondial se observa o crestere de 18.5% in interesul fata de interventiile chirurgicale estetice, mai ales in ceea ce priveste interventiile asupra extremitatilor sau de tip total body. Romancele insa au preferinte clare si complet diferite fata de trendurile internationale atunci cand vine vorba despre interventiile de chirurgie estetica, arata statisticile internationale.

In topul celor mai populare interventii chirurgicale la nivel global se afla liposuctia, o procedura care a inregistrat un numar impresionant de 1.903.063 de operatii, ceea ce reprezinta o crestere de 24.8% fata de anul anterior. Aceasta interventie permite indepartarea excesului de grasime din diferite parti ale corpului, oferind astfel pacientilor o silueta mai subtire si mai conturata. In topul preferintelor urmeaza apoi interventiile de augmentare mamara, blefaroplastie, rinoplastie si abdominoplastie.

In Romania insa, preferintele pacientilor in materie de chirurgie estetica se dovedesc a fi distincte si diferite de trendurile internationale. Datele releva faptul ca in tara noastra exista o serie de optiuni preferate de pacienti, care diferentiaza semnificativ tara fata de media globala. Astfel, din totalul interventiilor chirurgicale raportate, 19,3% au fost reprezentate de implanturi mamare, 16,9% au vizat marirea buzelor, 12% au constat in interventii de blefaroplastie, 9,8% au fost rinoplastii, iar liposuctia a reprezentat 8% din totalul interventiilor.

”Aceste cifre evidentiaza preferintele specifice ale romancelor, care sunt influentate de factori culturali, tendinte locale si factori individuali. Pacientii romani se orienteaza catre interventii chirurgicale precum implanturile mamare si marirea buzelor, pentru a obtine proportii armonioase si a accentua anumite trasaturi estetice. Blefaroplastia si rinoplastia sunt de asemenea cerute in vederea corectarii imperfectiunilor la nivelul ochilor si nasului, in timp ce liposuctia ramane o optiune populara pentru remodelarea corporala. Este important ca fiecare persoana sa-si faca o cercetare temeinica si sa consulte un chirurg plastician calificat pentru a determina cele mai bune optiuni chirurgicale in functie de nevoile individuale si de obiectivele estetice”, explica Dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica si estetica.

Prin liposuctie se intelege procedura chirurgicala prin care se indeparteaza tesutul adipos inestetic de pe diverse zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele, genunchii interni sau bratele. Aceasta interventie poate fi efectuata atat de femei, cat si de barbati. Este important de mentionat ca liposuctia nu reprezinta un mijloc de slabire, ci are rolul de a corecta aspectul estetic al zonei tratate.

”Liposuctia nu are un impact direct asupra greutatii corporale, ci se concentreaza in principal pe imbunatatirea aspectului estetic. De asemenea, liposuctia poate avea si un rol curativ in anumite situatii. De exemplu, poate fi utilizata pentru tratamentul ginecomastiei sau pseudoginecomastiei, care reprezinta acumularea de tesut adipos la nivelul glandei mamare la barbati. De asemenea, poate fi utila in cazul lipoamelor, care sunt formatiuni tumorale benigne alcatuite din tesut adipos organizat. Mai mult, liposuctia poate fi utilizata si in cazul altor afectiuni lipodistrofice, caracterizate prin acumulari adipoase sau distorsiuni ale unor zone cu tesut adipos”, a completat Dr. Bogdan Nitescu, medic specialist chirurgie plastica si estetica.