hit.ro  »  Stiri  »  Stiinta Generala  »  La ce sa fim atenti atunci cand ingrijim bolnavi de Alzheimer

La ce sa fim atenti atunci cand ingrijim bolnavi de Alzheimer

calendar_month 02 Dec 2021, 10:30
Activitatea unui ingrijitor pentru varstnici poate include, printre altele, ingrijirea unei persoane care sufera de Alzheimer. Aceasta este una dintre bolile grave, care face, ca persoana in varsta sa necesite o ingrijire constanta. Va sfatuim ce trebuie sa memorati, despre ce sa aveti grija și la ce sa fiti atenti, pentru a asigura varstnicului siguranta și liniște, de care are atat de multa nevoie în cazul acestei boli.

Persoana bolnava are nevoie de camera personala?

Daca ne permit conditiile locuintei, se merita sa luati o astfel de decizie. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont, ca trebuie sa fie o camera, pe care seniorul o cunoaște bine și în care sa se simta în siguranta. Daca în locuinta sunt prea putine camere, puteti decide sa separati o parte din camera, de exemplu în camera de zi. Este suficient sa folositi o perdea sau un raft. Un senior care sufera de Alzheimer se va simti în siguranta, daca va avea în jurul sau obiecte familiare și preferate. Poate fi o fotografie cu iubita sa sotie, cartea sa preferata sau o figurina din tinerete. Merita sa observam seniorul și reactiile acestuia. Acest fapt îi va permite alegerea obiectelor, care au un efect pozitiv asupra bunastarii lui.

Scarile trebuie sa fie securizate?

Nu exista nicio îndoiala cu privire la aceasta. Daca familia cea mai apropiata a bolnavului nu a decis sa faca un astfel de pas, trebuie convinși sa monteze masurile de securitate adecvate. Se potrivesc perfect portile care sunt folosite pentru a securiza scarile împotriva copiilor. Merita sa ne amintim ca, pe masura ce boala progreseaza, seniorul devine din ce în ce mai putin apt. Se recomanda, ca în casa sa nu existe covoare sau preșuri, de care persoana bolnava ar putea sa se împiedice.

Doar scarile trebuie securizate?

Este rational sa va ganditi și la securizarea ferestrelor, mai ales, daca imobilul are doua etaje și apartamentul nu se afla la parter. Este obligatoriu sa încuiati ușa de ieșire. În caz contrar, o persoana care sufera de Alzheimer ar putea ieși din casa și sa porneasca într-o directie cunoscuta doar de ea. Este de așteptat, ca sa nu fie în stare sa se întoarca singura.

Ce obiecte trebuie ascunse de senior?

Îngrijitorul este responsabil pentru siguranta bolnavului. Prin urmare, trebuie sa-și aminteasca sa ascunda obiectele periculoase. Acestea includ toate cutitele, obiectele grele precum și cele din sticla. Un senior care sufera de Alzheimer nu trebuie sa aiba acces la brichete, chibrituri, medicamente și substante chimice pe care ar putea sa le înghita, confundandu-le, de exemplu cu bomboane sau cu o bautura colorata.

Bolnavul de Alzheimer poate fuma tigari?

Este dificil pentru un senior bolnav de Alzheimer, care a fumat toata viata, de explicat, ca nu are voie sa o faca. Cu toate acestea, trebuie de retinut faptul ca, bolnavii pot fuma numai în prezenta îngrijitorului. Nu trebuie sa-i lasati tigari, chibrituri sau bricheta. Fumatul nesupravegheat se poate termina tragic. Același lucru este valabil și atunci, cand vine vorba de utilizarea aragazului. Daca seniorul trebuie sa-l foloseasca, îngrijitorul ar trebui sa fie langa acesta.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai complicate. Aceasta duce la o dependenta totala de ceilalti. Cu toate acestea, tinand cont de cateva sfaturi simple, puteti asigura siguranta seniorului și nu agrava starea de spirit.
Îngrijire batrani Germania – ATERIMA MED