Jocurile pe PC influenteaza piata IT
calendar_month 04 Sep 2015, 16:45
Segmentul IT este fara indoiala intr-o continua crestere in ultimile 2 decenii si in acelasi timp reuseste sa atraga tot mai multe persoane, fascinate de oportunitatile pe care le ofera aceasta industrie. Fie ca vorbim doar de internet, de jocurile pe pc sau de posibilitatea de a urmari filme si de a asculta muzica, pc-ul este nelipsit din majoritatea caselor, atat la nivel mondial cat si national.
Daca la inceputul anilor 2000, internetul abia isi facea cunoscuta prezenta, salile de calculatoare fiind cele care reuseau sa tina capul sus si sa fie supra-aglomerate in fiecare zi, la aproape 15 ani distanta, aproape fiecare persoana dispune de internet, fie pe un computer personal, fie pe telefonul mobil sau pe tableta. Variantele oferite de retelele de telefonie mobila, prezenta smartphone-urilor si raspandirea semnalului wireless, sunt doar cateva din facilitatile de care oamenii se bucura in aceste vremuri.
Cum s-a dezvoltat piata de jocuri
Odata cu aparitia sistemelor pc intr-o varianta tot mai performanta, dar si a telefoanelor mobile de tip smart, jocurile au cunoscut o crestere substantiala, ajungand sa fie prezente pe fiecare dispozitiv pe care oamenii il folosesc. Fie ca discutam de jocuri full, care sunt pentru unii un mod de viata, aici referindu-ne chiar la cei care isi castiga existenta din jocurile pe pc sau console, sau de jocurile mici in versiuni de browser, accesate de zeci de milioane de persoane in fiecare zi la nivel mondial, acestea nu pot lipsi din activitatile de timp liber ale oamenilor. Poti vedea aici cateva astfel de exemple.
La inceputul anilor 90, jocurile erau doar un lux si trebuiau indeplinite destul de multe conditii pentru a putea accesa un joc. De la clasicele hc-uri, care mergeau doar cu o caseta audio, pentru versiuni de jocuri foarte primitive, pana la moba-uri cum sunt Dota 2 sau League of Legends, grafica precum in Call of Duty sau realismul din Fifa, au trecut aproape 20 de ani. In toata aceasta perioada, piata de IT a cunoscut o dezvoltare uimitoare si odata cu ele si segmentul de gaming.
Piata de IT a crescut enorm de mult si pe alte segmente, nu doar pe cele ale jocurilor, astfel ca in fiecare companie regasim cel putin o persoana care este special angajata pentru segmentul de IT. Campaniile de marketing pe internet au reusit sa inlocuiasca cu brio pe clasice, astfel ca tot mai multe bugete sunt orientate catre aceasta zona.
Ne asteptam si in continuare la cresteri in tot ceea ce inseamna IT si jocuri la nivel mondial, asa cum suntem deja obisnuiti, producatorii de componente si periferice IT dar si developerii de jocuri reusind sa faca adevarate minuni in industrie. Ajungand deja la procesoare octa-core si la medii de stocare de mare viteza, asa cum sunt ssd-urile, tot odata reducandu-se considerabil si dimensiunile unitatilor, ne asteptam ca peste 20 de ani sa avem un pc ultra performant de buzunar. Nu putem spune ca suntem foarte departe, daca ne gandim la cele mai noi tipuri de smartphone, care se apropie destul de mult de performantele celor mai bune pc-uri de acum cativa ani.
Am folosit ca sursa de informatii site-ul xjocuri, unul din participantii la dezvoltarea jocurilor in browser in tara noastra.