Istoria sporturilor de iarna si cateva detalii putin stiute despre acestea
7/7466
calendar_month 09 Dec 2020, 17:06
Sporturile de iarna sunt printre cele mai iubite, probabil pentru ca, spre deosebire de alte sporturi (de vara sau care se pot desfasura in sala tot timpul anului), acestea nu pot fi practicate decat pentru cateva luni, in timpul sezonului rece, majoritatea depinzand de prezenta zapezii.

Cel mai vechi sport de iarna

Unele dintre cele mai populare sporturi de iarna au in spate o istorie multimilenara. In zonele de nord ale Rusiei s-au descoperit fragmente de schiuri vechi de acum 10.000 de ani. Bucati similare au fost gasite si in Finlanda, Suedia si Norvegia. Schiul, in toate formele lui, este considerat cel mai vechi sport de iarna practicat de om. Prima competitie oficiala a avut loc in 1840, iar din 1936 este sport olimpic.

In Romania, prima partie de schi amenajata a fost inaugurata la Paltinis, in 1894. Cea mai lunga partie din tara este Drumul Rosu, din Poiana Brasov, care are 4700 de metri lungime, dar aceasta este o combinatie de mai multe partii ce comunica intre ele. Dealul Negru, din Vatra Dornei, care este o singura pista liniara, are peste 3000 de metri lungime.

Cel mai nou sport olimpic

Ultimul sport de iarna inclus in categoria sporturilor olimpice este snowboardingul. Alunecarea pe zapada cu placi snowboard a intrat in elita sporturilor in 1998, iar prima participare a sportivilor la Jocurile Olimpice de iarna a fost in 1998, la editia de la Nagano, Japonia. Canadianul Ross Rebagliati a castigat slalomul gigant masculin si a devenit primul sportiv medaliat cu aur la snowboarding. Rebagliati a fost si sursa unui scandal mediatic, dupa ce probele efectuate aleator l-au confirmat ca fiind consumator de marijuana. Medalia i-a fost retrasa, pentru a-i fi redata in urma deciziei Asociatiei Olimpice Canadiene.

La Jocurile Olimpice de iarna din 2002, competitiile de snowboarding au fost diversificate si a aparut slalomul urias paralel, iar din 2005 s-a adaugat proba de snowboard cross, in cadrul careia concurentii se intrec unul pe celalalt pe un traseu cu salturi, grinzi si alte obstacole.

De la recunoasterea ca sport olimpic, s-au acordat 120 de medalii, dintre care 40 de aur, cele mai multe, in numar de 14, revenind sportivilor americani. Probabil nu intamplator, in conditiile in care sportul in sine isi are originea in America, tot aici fiind organizat si primul Campionat Mondial de snowboarding, in 1985. Sportivii americani au fost cei care au facut toate demersurile necesare, inclusiv competitionale, pentru a pune acest sport pe lista selecta a celor cu statut olimpic.

Cel mai elegant sport

Este unanim recunoscut: patinajul artistic este cel mai elegant si unul dintre cele mai spectaculoase sporturi de iarna. Se pare ca primii patinatori au fost cei care locuiau pe teritoriul Finlandei de azi. Se intampla acum mai bine de 4000 de ani. Patinajul pe gheata era modul in care acestia se puteau deplasa repede, pe distante mari, cu eforturi cat mai mici. Patinajul, asa cum este cunoscut azi, a aparut atunci cand a fost utilizata o lama de otel cu margini ascutite.

Patinajul este unul dintre cele mai populare sporturi de iarna din Europa. Unul dintre primele cluburi de patinaj a fost organizat de Maria Antoaneta, iar primele patinoare artificiale au fost realizate la ordinul lui Napoleon al-lll-lea.

Patinajul artistic s-a dezvoltat pana la ceea ce este astazi incepand cu anii 1850, cand Edward Bushnell, un atlet american, a folosit pentru prima data patine cu lame din otel. Mai tarziu, Jackson Haines (1840–1875), considerat tatal patinajului artistic modern, a introdus elemente de balet in patinaj.Patinajul artistic este cel mai vechi sport olimpic de iarna, fiind introdus in catalogul Olimpic in 1908.

Cel mai popular sport

Hocheiul pe gheata a aparut in Canada. In 1879, doi studenti de la Universitatea McGill au creat primele reguli pentru acest sport. Primul club de hochei din lume a fost cel al Universitatii McGill. Sportul a fost extrem de popular de la început, iar in 1890 s-au infiintat primele cluburi in Statele Unite si Europa. Hocheiul pe gheata a devenit sport olimpic in 1920.

Totodata, este unul dintre sporturile cu cea mai mare crestere in ceea ce priveste participarea feminina. In 1995 erau circa 400 de femei care jucau hochei pe gheata in toata lumea. In 2011, doar in Canada erau peste 86.000 de jucatoare, in Statele Unite, peste 65.000, in Finlanda circa 5000, iar in Suedia, peste 3.000. Se estimeaza ca, in 2019, numarul femeilor care joaca hochei depasea 300.000.

Luand in calcul mediatizarea, participarea la competitii si numarul sportivilor legitimati la cluburile de hochei, se poate afirma ca acestea este, de departe, cel mai popular sport de iarna.

Toate sporturile de iarna au in spate istorii interesante, toate sunt sporturi incitante care implica curaj si rezistenta, intr-o masura mult mai mare decat cele de vara. In plus, participarea la sporturile de iarna, ca amator, este o modalitate excelenta de a petrece timpul liber si este o forma foarte sanatoasa de a face miscare.

Sursa foto: unsplash.com